«Σατυρικόν» του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Δημήτρης Παπαδημητρίου Δημήτρης Παπαδημητρίου

Στο πλαίσιο αναζήτησης της προώθησης της πρωτογενούς δημιουργίας, της δημιουργίας ρεπερτορίου, που αποτελούν προτάγματα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου βασιζόμενος στο κείμενο του Petronius, ''Satyricon'', συνθέτει μιας μεγάλης κλίμακας έργο, ιδιαίτερου χαρακτήρα για αφηγητή, σολίστες, χορωδία και ορχήστρα, με περισσότερα από 100 άτομα επί σκηνής! Η μουσική παράσταση θα ανέβει στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2014 στις 20:30 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Αίθουσα Αριστοτέλης Ωνάσης.

Ο συνθέτης επέλεξε μέρη του έργου που περικλείουν την ουσία του. Παρουσιάζει μια concertante μορφή ενός έργου που οδηγείται σαφώς στην όπερα.

Το πρωτότυπο αυτό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου θα ερμηνεύσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του διακεκριμένου έλληνα αρχιμουσικού, Λουκά Καρυτινού, με σολίστες τον διακεκριμένο Γιάννη Χριστόπουλο (τενόρο) και την Άννα Στυλιανάκη (σοπράνο). Την διδασκαλία / διεύθυνση της χορωδίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου έχει ο αρχιμουσικός Μιχάλης Οικονόμου.

Ο Τίτος Γάιος Πετρώνιος, στο περιβόητο «Σατυρικόν» (61 μ.Χ.) περιέγραψε γλαφυρά και αθυρόστομα την ασύδοτη εποχή του Νέρωνα. Είναι το μόνο έργο που μας άφησε, το έγραψε πέντε χρόνια προτού πεθάνει και δεν εκδόθηκε ενόσω ζούσε. Το έργο δεν σώθηκε ολόκληρο: σήμερα έχουμε στα χέρια μας μόνον αποσπάσματα.

Το έργο του Πετρώνιου υπάρχει σε πολλές μεταφράσεις από τα λατινικά, επηρέασε και προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους της τέχνης και οδήγησε στην δημιουργία και άλλων ειδών τέχνης, όπως ο κινηματογράφος με το «Σατυρικόν» του Φ. Φελλίνι (1969).

  • Συνθέτης: Δημήτρης Παπαδημητρίου
  • Διεύθυνση Ορχήστρας: Λουκάς Καρυτινός
  • Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
  • Μικτή Χορωδία Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
  • Διδασκαλία χορωδίας: Μιχάλης Οικονόμου
  • Σολίστες: Γιάννης Χριστόπουλος, Άννα Στυλιανάκη
  • Καλλιτεχνική επιμέλεια & οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Πληροφορίες
«ΣΑΤΥΡΙΚΟΝ»
του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ένα πρωτότυπο μουσικό έργο
για λυρικούς σολίστες, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα.

23 & 24 Οκτωβρίου 2014
Ώρα έναρξης: 20.30 μμ.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Αίθουσα Αριστοτέλης Ωνάσης

Εισιτήρια: 18 - 25 - 32 Ευρώ
Διάρκεια: 70 λεπτά