Sylvie Guillem - Tokyo Ballet

Μαργαρίτα και Αρμάνδος Μαργαρίτα και Αρμάνδος

Η μεγαλύτερη χορεύτρια του κόσμου, Sylvie Guillem, επιστρέφει στο κλασσικό ρεπερτόριο, με ένα αριστουργηματικό-μυθικό έργο, συνοδευόμενη από κορυφαίους σολίστες σαν τον πρώτο χορευτή της Σάλας του Μιλάνου Massimo Murru αλλά και τα διάσημα Μπαλέτα του Τόκυο. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 25 έως 30 Δεκεμβρίου 2013.

Κάποιοι θρύλοι αφηγούνται πως είναι «Η επί γης Χορευτική Θεότητα», άλλωστε έτσι ακριβώς την λάτρεψε και τη λατρεύει ακόμη το παγκόσμιο κοινό. Η διεθνής κριτική την επευφήμησε από την πρώτη στιγμή, μιλώντας με υπερθετικούς χαρακτηρισμούς για την «μοναδική σκηνική της αύρα, την απαράμιλλη τεχνική της, την εξωπραγματική ταχύτητα, ισορροπία και ευλυγισία της».

Η μεγάλη σύγχρονη Ντίβα, η μοναδική και ανεπανάληπτη Συλβί Γκιλέμ, αυτές τις μέρες στην Αθήνα, απέδειξε για ακόμη μία φορά, πως δικαίως θεωρείται η βασική αυτουργός του σύγχρονου χορού. Παρέα με ένα επίσης σύγχρονο είδωλο της διεθνούς χορευτικής σκηνής, τον περίφημο Άκραμ Καν, μας χάρισαν εκρηκτικές ερμηνείες. Κάθε βράδυ σε μία κατάμεστη αίθουσα, το κοινό αποθέωνε κυριολεκτικά τους δύο super stars στο εμπνευσμένο «Sacred Monsters», που ολοκληρώνει τις παραστάσεις του αύριο (σήμερα), Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00, πάντα στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Κάποιοι όμως, πάρα, πάρα πολλοί, λένε πως αν δεν έχεις απολαύσει έστω μία φορά στη ζωή σου την Συλβί Γκιλέμ σε κλασικό μπαλέτο, τότε δεν έχεις δει απολύτως τίποτα.

Μάλλον έχουν δίκιο, αφού αυτή και μόνον αυτή άλλαξε οριστικά και αμετάκλητα τον ρου της Ιστορίας του κλασικού χορού, την αισθητική, τις τεχνικές, τα πρότυπα, ακόμη και τον καθιερωμένο γυναικείο σωματότυπο, με μέσον τις τρομακτικές δεξιότητές της και φυσικά την τεράστια προσωπικότητά της.

Αποτελεί άρα μία μοναδική ευκαιρία για όλους μας, εκείνου που στο παρελθόν είχε την τύχη να την απολαύσει αλλά κι αυτού που για πρώτη φορά θα την αντικρύσει επί σκηνής, να βιώσει αυτή την εκπληκτική εμπειρία.

Γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει το ανθρώπινο δικαίωμα, να χαρεί για μία έστω φορά στη ζωή του τον κορυφαίο εκφραστή μίας τέχνης και ειδικά στο είδος που τον ανάδειξε.

Η κορυφαία των κορυφαίων λοιπόν, η απόλυτη μπαλαρίνα, το πιο υπέρλαμπρο αστέρι της παγκόσμιας χορευτικής τέχνης, η κλασική Συλβί Γκιλέμ φωτίζει τις νύχτες μας από τις 25 έως και τις 30 Δεκεμβρίου. Ομορφαίνοντας ακόμη περισσότερο την Χριστουγεννιάτικη Αθήνα και προσφέροντάς μας αυτή την μία και μοναδική ευκαιρία.

Ερμηνεύοντας για χάρη μας έναν συγκλονιστικό, μυθικό ρόλο στο αριστούργημα "Μαργαρίτα και Αρμάνδος", με παρτενέρ της τον πρώτο χορευτή (Etoile) της Σκάλας του Μιλάνου Μάσιμο Μούρου και συνοδευόμενη από το επίσης κορυφαίο Tokyo Ballet, που στην ίδια - ενιαία παράσταση, ερμηνεύει ιδανικά και το πρωτοποριακό «Etudes».

Κι αν ο νυχτερινός ουρανός θα 'ναι πια σταθερά έναστρος, αντανακλώντας την λάμψη της Συλβί και της πλειάδας -super star-φίλων της που σκηνικά την συντροφεύουν, τα φημισμένα Μπαλέτα του Τόκυο φρόντισαν να ζεστάνουν από μόνα τους τα γιορτινά απογεύματα. Παρουσιάζοντας με τους καταπληκτικούς τους σολίστες, το πανέμορφο Παιδικό Μπαλέτο «Η Ωραία Κοιμωμένη», με χαμηλές τιμές εισιτηρίων κι ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις για τα παιδιά, σε μία γιορτή χαράς για όλη την οικογένεια.

Α. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΑΝΔΟΣ/ ETUDES\
Βραδινές παραστάσεις, 25-30 Δεκεμβρίου(20:00)

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΑΝΔΟΣ

  • Χορεύουν: Συλβί Γκιλέμ, Μάσιμο Μούρου, Ολιβιέ Σανού, Μπαλέτα του Τόκυο
  • Χορογραφία: Σερ Φρέντερικ Άστον
  • Μουσική: Φρανς Λιστ

Το υπέροχο έργο «Μαργαρίτα και Αρμάνδος» δημιουργήθηκε το 1963 από τον σπουδαίο χορογράφο Σερ Φρέντερικ Άστον σε μουσική του Λιστ ειδικά για δύο σούπερ σταρ που αποτελούσαν και το κορυφαίο χορευτικό ζευγάρι της εποχής, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και την Μαργκό Φοντέιν.

Μαργαρίτα και Αρμάνδος

Το μπαλέτο είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του 19ου αιώνα «Η Κυρία με τις Καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά, αλλά και από άλλες προσαρμογές της ίδιας ιστορίας, όπως η περίφημη όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι «Τραβιάτα».

Η ιστορία ξεκινά με την Παριζιάνα Marguerite Gautier, η οποία είναι στο κρεβάτι της, βαριά άρρωστη από φυματίωση. Σε κάποιο παραλήρημά της, θυμάται την ερωτική σχέση της με έναν νεαρό άνδρα που ονομάζεται Αρμάνδος, η οποία σιγά-σιγά απεικονίζεται στο μπαλέτο, με πολλές αναδρομές στο παρελθόν.

Δεδομένου ότι το «Μαργαρίτα και Αρμάνδος χορογραφήθηκε ειδικά για τους Νουρέγιεφ και Φοντέιν, ήταν δύσκολο για κάποιον να φανταστεί άλλους στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, με αποτέλεσμα να καταστεί για πολλά χρόνια, ένα σχεδόν «απαγορευμένο έργο»!
Μετά το θάνατο των δύο σπουδαίων χορευτών, αυτό το ταμπού έμελε να σπάσει από μια εξίσου σπουδαία χορεύτρια, την επίσης σούπερ σταρ Συλβί Γκιλέμ που το ερμήνευσε εκπληκτικά στην αρχή με παρτενέρ της τον Νικολά Λε Ρις και αργότερα τον πρώτο χορευτή (Etoile) της Σκάλας του Μιλάνου, Μάσιμο Μούρου.

Το γεγονός, χαρακτηρίστηκε, ως ένα «περίεργο αλλά πανέμορφο παιχνίδι της μοίρας, ως μια «πνευματική κληρονομιά μεταξύ χορευτικών θεοτήτων» αφού η Συλβί στο ξεκίνημά της υπήρξε προστατευόμενη του Νουρέγιεφ, ο οποίος σημάδεψε την καριέρα της ως δάσκαλος και μέντοράς της.

ETUDES
Χορεύουν τα Μπαλέτα του Τόκυο

  • Χορογραφία: Χάραλντ Λάντερ
  • Μουσική: Καρλ Τζέρνι

Το Études είναι ένα εξαιρετικό μπαλέτο του κορυφαίου Δανού χορευτή και χορογράφου Harald Lander, το οποίο θεωρείται η πιο πετυχημένη και γνωστή χορογραφία του.

Η πρωτοποριακή θεματική και χορευτική δομή του-ειδικά την εποχή που δημιουργήθηκε, έγκειται στο γεγονός ότι το έργο «χαρτογραφεί κινησιολογικά» ένα κλασικό μάθημα μπαλέτου που ξεκινάει με παραδοσιακές ασκήσεις στη μπάρα και τελειώνει με θεαματικές επιδείξεις bravura. Η πρώτη πρεμιέρα της παράστασης έγινε στις 15 Ιανουαρίου 1948 στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης με το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας.

Εδώ και μερικά χρόνια το Études έχει συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο του Tokyo Ballet το οποίο απέσπασε για την συγκεκριμένη παράσταση διθυραμβικά σχόλια διεθνώς, με σταθερό μοτίβο ότι «ένα τέτοιο ακριβώς έργο, αναδεικνύει το απίστευτα υψηλό επίπεδο τεχνικής της ομάδας.»

Β. Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ
Παιδικές απογευματινές παραστάσεις, 25-30 Δεκεμβρίου(16:00)

Χορεύουν τα Μπαλέτα του Τόκυο

  • Χορογραφία: Μάριους Πετιπά
  • Μουσική: Πιότρ Τσαϊκόφσκι

Βασισμένο στο ευρέως γνωστό παραμύθι του Perrault, το μπαλέτο «Η Ωραία Κοιμωμένη», δημιουργήθηκε το 1890, και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κλασικού χορού, ως ένα εξαιρετικό έργο, αλλά κυρίως ως η πιο επιτυχημένη δημιουργία που συνέθεσε ποτέ ο Τσαϊκόφσκι.

Είναι μοναδικό για την ευρύτατη γκάμα μουσικής και τον μεγάλο αριθμό των χαρακτήρων, τα σκηνικά, τα κοστούμια και τη φαντασμαγορική χορογραφία. Η παραμυθένια πλοκή του έργου ενσωματώνει μια συγκινητική ιστορία γεμάτη περιπέτεια και κινδύνους που τελικά έχει αίσιο τέλος χάρη στη μεγάλη δύναμη της αγάπης. Η πρεμιέρα έγινε αρχικά στο θέατρο Μαρίινσκι της Αγίας Πετρούπολης σε χορογραφία Μάριους Πετιπά στις 15 Ιανουαρίου του 1890 ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1899, ακολούθησε η πρεμιέρα του στα Μπολσόι της Μόσχας.

Η ιστορία ξεκινάει από την γέννηση της πριγκίπισσας Αουρόρα, εξελίσσεται με τον περίφημο μακρύ ύπνο της - διάρκειας 100 ετών - και ολοκληρώνεται με τον ευτυχισμένο γάμο της με τον πρίγκιπα, μέσα σε ένα ονειρεμένο σκηνικό περιβάλλον που καθηλώνει τον θεατή και μια μαγευτική, σαγηνευτική χορογραφία, ερμηνευμένη ιδανικά από τα κορυφαία Μπαλέτα του Τόκυο.

 

Πληροφορίες
SYLVIE GUILLEM
TOKYO BALLET

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
25-30 Δεκεμβρίου 2013

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ & ΑΡΜΑΝΔΟΣ / ETUDES
ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
25-30 Δεκεμβρίου(20:00)
ΧΟΡΕΥΟΥΝ:
Sylvie Guillem, Massimo Murru, Olivier Chanut, Tokyo Ballet

ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
25-30 Δεκεμβρίου(16:00)
Με ειδικές, χαμηλές τιμές εισιτηρίων
ΧΟΡΕΥΟΥΝ:
Τα Μπαλέτα του Τόκυο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πήτερ Παν Βρώμικες λέξεις »