Butoh - Σύγχρονος Ιαπωνικός χορός & φιλοσοφία

ΔΩΡΕΑΝ μάθημα γνωριμίας "Butoh-Σύγχρονος Ιαπωνικός χορός & φιλοσοφία" το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 11:00-12:30, με την Ιωάννα Γκαραγκούνη στο New York Acting Studio (Μιαούλη 11, 3ος όρ., Ψυρρή (40 μ. από το μετρό Μοναστηράκι).

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν το συντομότερο email (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) με το όνομά τους, απαραιτήτως κινητό τηλέφωνο για επικοινωνία, ή να τηλεφωνήσουν στο 6977-90.61.66.

New York Acting Studio (Μιαούλη 11, 3ος όρ., Ψυρρή, 40 μ. από το μετρό Μοναστηράκι).

Το butoh είναι σύγχρονος ιαπωνικός χορός και φιλοσοφία.
Το σώμα – νους «αδειάζει» και είναι έτοιμο να βιώσει πρωτόγνωρα, ενίοτε, στοιχεία της ύπαρξής του.


ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ:

- Επανεξέταση του φυσικού σώματος έξω από κάθε στυλιζαρισμένο ύφος.

- Εμβάθυνση στην προσέγγιση νου – σώματος.

- Σύνδεση με τη φύση, σύνδεση με το συνειδητό και το ασυνείδητο.

- Αφουγκραζόμαστε τη σωματική μνήμη.

Βασικά στοιχεία του μαθήματος είναι: Warm up, τεχνικοί βηματισμοί, χορογραφικό, φιλοσοφικό, και αυτοσχεδιαστικό μέρος. Χρήση διάφορες ασκήσεων, (π.χ. ασκήσεις της τεχνικής του Noguchi Taiso) οι οποίες, μέσω της χαλάρωσης, επιφέρουν την αφύπνιση σώματος και νου, ενδυναμώνοντας τις αισθήσεις και κυρίως τη συναίσθηση. Διδάσκονται ωρισμένες προκαθορισμένες κινήσεις, βήματα, είδη περπατήματος, τα οποία είναι εμπνευσμένα από την Ιαπωνική κουλτούρα και τρόπο ζωής.

Άλλο στοιχείο στη διδασκαλία, είναι ο Αυτοσχεδιασμός, ο οποίος έχει σαν πηγές έμπνευσης τη φύση και άλλες μορφές τέχνης, όπως η Λογοτεχνία και οι Εικαστικές Τέχνες.

Χρησιμοποιούνται πολλές εικόνες βασισμένες στη φύση, στην ποίηση για τη σύνθεση μικρών κομματιών αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα, τα οποία δουλεύονται σε group, duo, solo.

Μέσω διεργασιών της φαντασίας, μαθαίνουμε να γινόμαστε κάτι άλλο (ζώα, φυτά, έντομα, πουλιά, σκόνη, καπνός, φάντασμα κλπ) με τη μεταλλαγή (transmutation).

Περνάμε από το «εσωτερικό» στο «εξωτερικό». Από τη σύνθεση στην αποδόμηση.

Η κίνηση μπορεί να είναι από ακραία, κοφτή, σπασμωδική, διαλογιστική, αργή και μακρόσυρτη ή να φτάνει και στην «ακινησία» (stillnes). Μαθαίνουμε τη σημασία του περπατήματος. Μαθαίνουμε πώς να συλλέγουμε πληροφορίες (μνήμες, όνειρα, συναισθήματα) αφουγκραζόμενοι το σώμα μας και να τους δίνουμε έκφραση προς τα έξω (άλλοι άνθρωποι, αντικείμενα, φυσικό περιβάλλον).

Το μάθημα αυτό, αποτελεί Εισαγωγή στις Βασικές Αρχές του ιαπωνικού χορού Butoh. Για να το παρακολουθήσει κανείς, δεν απαιτείται προηγούμενη εκπαίδευση ή εμπειρία στο χορό. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να κινούνται από το κέντρο τους, τον πυρήνα τους. Θα διερευνηθούν η σημασία και τα είδη του περπατήματος. Η σημασία της ακινησίας και η έννοια του «ma». Το σώμα ως Γέφυρα, που συνδέει τον εσωτερικό μας κόσμο με τον έξω κόσμο (άλλοι άνθρωποι, αντικείμενα, φυσικό περιβάλλον). Σύνθεση κομματιών αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα, εμπνευσμένων από τη φύση και την τέχνη.

ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ

H Ι. Γ. σπούδασε Μπαλέτο, Τεχνική Graham ,Τεχνική Horton (μοντέρνο), Τεχνική Dunham (Ethnic), Θεατρικές Τέχνες, Ιστορία Χορού, Μουσική, Αυτοσχεδιασμό, Σύνθεση, Τεχνική Παράστασης, τζαζ, Γιόγκα, σε ΑΘΗΝΑ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αποφοίτησε από την παγκοσμίου φήμης σχολή του ALVIN AILEY και πήρε μέρος σε πολλές παραστάσεις.

Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια στην ΙΑΠΩΝΙΑ, όπου διδάχθηκε από τους Ιδρυτές του butoh την τέχνη και την τεχνική του: Στο Tatsumi Hijikata Memorial Asbestos Studio, Tokyo, υπό την καθοδήγηση των πρωτοπόρων: Akikο Motofuji, Yoshito Ohno, Taketeru Kudo, Tamano (Butoh), Oikawa Hironobu, Keitoka Takada (physical expression),Yukio Waguri, Toru Iwashita. Σπουδές με το group Dairakudakan (Butoh και physical exercises). Διδάχτηκε στο Asahi Culture Center, ΤΟΚΥΟ, στην τεχνική Noguchi Physical Exercises με την καθηγήτρια Hatori. Από το 2002 έως το 2004, στο Kazuo Ohno & Yoshito Ohno Dance Studio, Yokohama, υπό την καθοδήγηση των Kazuo Ohno και Yoshito Ohno. Παράλληλα στο Akira Kasai Studio, Tokyo, σπουδές στο χορό Butoh με τον Akira Kasai στο Tenshikan studio.

Ξεκίνησε να διδάσκει butoh σε μαθήματα και σεμινάρια, να χορογραφεί και να δίνει παραστάσεις. Στην Ελλάδα δίδαξε σε πολλές επαγγελματικές σχολές χορού και δραματικές σχολές, και χορογράφησε παραστάσεις. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι μέλος της Επιτροπής στις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Έως σήμερα εργάζεται ανεπηρέαστη από συγκεκριμένες τάσεις και υφαίνει ένα στυλ χορού με δυτικές και ανατολικές επιρροές που συνδυάζει τον αυτοσχεδιασμό αλλά και την υπερβολική ακρίβεια της κίνησης.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ: κάθε Σάββατο, ώρα 11:00-12:30
Όποιος ενδιαφέρεται για διαφορετικές ώρες και ημέρες, μπορεί να επικοινωνήσει με το NYAS.
Συνολικά διάρκεια: 9 ώρες
Κόστος: 60 ευρώ + ΦΠΑ για έξη (6) εβδομάδες.
Αν εγγραφούν 2 άτομα μαζί, το 2ο θα έχει 20% έκπτωση.
Ειδικές τιμές για ανέργους.
Ειδικές τιμές σε περίπτωση επιλογής 2 μαθημάτων και άνω του New York Acting Studio. Ολιγομελή Τμήματα.
Πληροφορίες και ραντεβού: Τηλ: 6977-90.61.66, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες επικοινωνίας: 10:00 - 21:00
New York Acting Studio, Μιαούλη 11, 3ος όρ., Ψυρρή (40 μ. από το μετρό Μοναστηράκι), www.newyorkactingstudio.gr
NEW YORK ACTING STUDIO
Διευθυντής: Νίκος Κατής
ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ
Το ΝΥΑS εστιάζει στην ιδιαιτερότητα και την προσωπικότητα καθενός