«Δώσε στο μύθο φωνή»

Δώσε στο μύθο φωνή Δώσε στο μύθο φωνή

«Δώσε στο μύθο φωνή», πρόκειται μία μαραθώνια ανάγνωση των Ομηρικών Ύμνων με την συμμετοχή 50-100 αναγνώστες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, που θα απαγγείλουν, ο ένας μετά τον άλλον και ο καθένας με τον τρόπο του και στην γλώσσα προτίμησής του τα διαχρονικά αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σε ένα διάστημα περίπου πέντε ωρών. Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013, στο Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας.

Αφορά μια συμμετοχική προσέγγιση στην τεράστιας σημασίας πνευματική και καλλιτεχνική συνεισφορά των Ομηρικών Ύμνων στον παγκόσμιο πολιτισμό με μια έντονη εκπαιδευτική και κοινωνική διάσταση.

Η μαραθώνια ανάγνωση των Ομηρικών Ύμνων παρουσιάζεται στην Ελλάδα από την
πολιτιστική οργάνωση "Διεθνές Ελληνικό Θέατρο" (Elliniko Theatro www.ellinikotheatro.org ) που εδρεύει στην Αθήνα και στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδρυτής και Πρόεδρος είναι ο βραβευμένος με ΕΜΜΥ Έλληνας ηθοποιός Γιάννης Σιμωνίδης. Οι αναγνώστες του προγράμματος "ΔΩΣΕ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΦΩΝΗ" χρησιμοποιούν μια μοναδική μέθοδο προφορικής ανάγνωσης ή μελοποιημένης απόδοσης της εποποιίας των Ομηρικών Ύμνων, με τη συνεχή και αδιάκοπη συμμετοχή του κοινού. 50-100 άτομα όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων διαβάζουν αποσπάσματα καθορισμένα από πριν, ενώ εκατοντάδες ακροατές, πέρα από την ανάγνωση, απολαμβάνουν την προβολή του ανάλογου κειμένου και σχετικών εικόνων σε γιγαντοοθόνες.

Ο σκοπός της οργάνωσης είναι η αναβίωση της δημόσιας ανάγνωσης, η απότιση φόρου τιμής σε έργα και κείμενα της διαχρονικής Ελληνικής Γραμματείας και τους μεταφραστές της, η προσφορά μιας πολυεπίπεδης οπτικοακουστικής εμπειρίας στο κοινό, η μόρφωση και η κοινωνικοποίηση εκατοντάδων συμμετεχόντων.

Πρόκειται για μια πολιτιστική πρωτοβουλία που, σε συνεργασία με το διεθνή οργανισμό «Οι Αναγνώστες του Ομήρου» (www.thereadersofhomer.org) αποδείχθηκε να υπηρετεί σωστά την άυλη Ελληνική κληρονομιά και να ελκύει εκατοντάδες ακροατές στη Χίο, την Κω, την Αλεξάνδρεια, το Λονδίνο, τις Βρυξέλες, τη Νέα Υόρκη και τον Άγιο Φραγκίσκο τα περασμένα χρόνια ενώ στα μέσα Μαΐου 2010 έκανε πάταγο στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, όπου στα πλαίσια των Jornadas Homéricas (Hμέρες Ομήρου) χιλιάδες συμμετέχοντες, από μέλη της κυβέρνησης έως μαθητές των φτωχογειτονιών συμμετείχαν σε δεκάδες γλώσσες σε δύο μαραθώνιες αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.

Η πρόταση αυτή προωθεί την ιστορία και τις αξίες του αρχαιολογικού αλλά και του ευρύτερου χώρου της Ελευσίνας ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την διατήρηση και τον μέλλον της υλικής αλλά και άυλης πολιτιστικής του κληρονομιάς. Στόχος του είναι να διεγείρει στους αναγνώστες μια βαθύτερη επιθυμία για διερεύνηση της Ελευσίνας, των μύθων και της ιστορία της με ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Παράλληλα η κατανόηση, μέσα από την ερμηνεία των ποιημάτων, των θεμελιακών κοινωνικών, πολιτιστικών και ηθικών αξιών εξακολουθεί να είναι χρήσιμη για τη ζωή στο κόσμο του εικοστού πρώτου αιώνα.
Σε μια εποχή όπου η κοινωνική συνοχή και η πολυπολιτισμική συνύπαρξη αποδεικνύονται πιο σημαντικές από ποτέ, μια τέτοια εκδήλωση, θα προσφέρει υψηλής ποιότητας καλλιτεχνική και πολιτιστική εμπειρία σε εκατοντάδες πολίτες και περιέχει σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο προς τις συμμετέχοντες οργανώσεις.

 

Πληροφορίες
«ΔΩΣΕ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΦΩΝΗ»
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Είσοδος ελεύθερη
Ώρα Έναρξης Εκδηλώσεων: 20:30

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013
www.aisxylia.gr
Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

Προσέλευση:
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας η προσέλευση στο χώρο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, δηλ. στις 20:00.
Τηλ επικοινωνίας:
210-5565612/13-607
fax: 210-5565617
www.aisxylia.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δεν επιτρέπονται:
1. H είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης, παρά μόνο στο διάλειμμα, εφόσον προβλέπεται.
2. Η είσοδος σε παιδιά κάτω των έξι (6) ετών - εκτός από τις παραστάσεις που απευθύνονται σε αυτά.
3. Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στο θέατρο.
4. Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της παράστασης.
5. Η λήψη φωτογραφιών με ή χωρίς φλας, η μαγνητοφώνηση και η μαγνητοσκόπηση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
6. Το φιλοδώρημα.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Εισιτήρια προπωλούνται:
- Κ.Ε.Δ.Ε (Παγκάλου & Κίμωνος 11, Δευτ-Παρ 8:00-14:00)
- ΚΕΠ Ελευσίνας (Δευτ-Παρ 9:00-19:30, Σαβ 8:00-14:00)
- Παλαιό Ελαιουργείο (κατά τη διάρκεια των Αισχυλείων, 19:00-22:00)
Στο διαδίκτυο
http://www.viva.gr/tickets/festival/aisxyleia-2013/

Πρόσβαση

Το Παλαιό Ελαιουργείο βρίσκεται στην παραλία της Ελευσίνας και η είσοδος στον χώρο γίνεται από τον πεζόδρομο της οδού Κανελλοπούλου.
Με λεωφορείο
- Στάση "Τέρμα" (Αρ. Γραμμής 845 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Θηβών, 871 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Λ. Σχιστού, A16, B16 Πλ. Κουμουνδούρου – Ελευσίνα μέσω Ιεράς Οδού)
www.oasa.gr
Υπεραστικό Λεωφορείο ΜΕΓΑΡΩΝ, κάθε μισή ώρα έξω από σταθμό Θησείου. (Περνάει μέσα απ' την Ελευσίνα, μισή ώρα περίπου διαδρομή)
Με προαστιακό
Αποβίβαση Σταθμός Μαγούλας και μετά παίρνετε τα λεωφορεία Αρ. Γραμμής 879 ή 863 (Νοσοκομείο - Ελευσίνα). www.trainose.com

Άτομα με αναπηρίες
Τόσο στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου όσο και στην είσοδο των WC του κοινού, έχει κατασκευαστεί ειδική ράμπα για την αυτόνομη μετακίνηση ατόμων με αμαξίδιο.
Τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν την δυνατότητα να φτάσουν μέχρι την πλατεία του θεάτρου, μέσω του πάρκινγκ.
Η τιμή του εισιτηρίου για άτομα με αναπηρίες και για έναν συνοδό ορίζεται στην κατώτερη τιμή (φοιτητικό).

Στάθμευση
Αυτοκίνητο
Αν και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετές θέσεις στάθμευσης, μέσα στον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης 200 θέσεων. Η είσοδος του χώρου στάθμευσης βρίσκεται επί της οδού Δραγούμη.
Πούλμαν
Στο χώρο στάθμευσης επί της οδού Δραγούμη.

Επίσης υπάρχουν 5 Parking στο κέντρο της πόλης. Η χρησιμοποίησή τους θα σας δώσει την ευκαιρία να περπατήσετε κατά μήκος του αρχαιολογικού χώρου, στον πεζόδρομο της οδού Νικολαϊδου (απόσταση 1χλμ. περίπου) και να αποφύγετε το συνωστισμό στο χώρο πλησίον του Παλαιού Ελαιουργείου πριν την έναρξη των εκδηλώσεων.

Κυλικεία:
Στον προαύλιο χώρο, δίπλα στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου, λειτουργεί αναψυκτήριο με ποτά, αναψυκτικά, καφέ και σνακ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Αίσωπος! Κάτι θέλει να μας πει...» Μήδεια »