«Kάποιος θα’ρθει» του Νορβηγού συγγραφέα Jon Fosse

Το έργο «Kάποιος θα'ρθει» («Nokon kjem til å komme») του βραβευμένου Νορβηγού σύγχρονου συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσσε) -που χαρακτηρίστηκε από την Le Monde ως «ο Μπέκετ του 21ου αιώνα» και βραβεύθηκε με το βραβείο Ibsen το 2010- παρουσιάζεται από την θεατρική ομάδα «Κενός Χώρος» και σε σκηνοθεσία από την Ευαγγελία Θαλασσινή (http://evangeliathalasini.blogspot.com) στο θέατρο «Beton7» για δώδεκα (12) παραστάσεις από τις 4 έως τις 27 Νοεμβρίου 2011, κάθε Παρασκευή και Σάββατο ώρα 21:30, Κυριακή ώρα 20:00.


Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το έργο γράφτηκε το 1996, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Όσλο την ίδια χρονιά και στην Ελλάδα το 2001 (θίασος ΑΙΩΡΙΑ, Θέατρο Νέου Κόσμου).

Υπόθεση του έργου:

Ένα ζευγάρι επιλέγει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα απομακρυσμένο ερειπωμένο σπίτι δίπλα στο πέλαγος. Ο φόβος ότι θα ρθει κάποιος και θα διαταράξει την σχέση τους, στοιχειώνει τα πρόσωπα του έργου. Και πράγματι ο φόβος τους στο τέλος πραγματώνεται με τον ερχομό και παρεμβολή ενός τρίτου προσώπου που θέτει σε δοκιμασία τη σχέση και την απόφαση του ζευγαριού να μείνει μόνο του, μακριά από τους άλλους ανθρώπους.

 Beton7  2
Σκηνοθετική προσέγγιση:


Στο έργο του «Kάποιος θα'ρθει» ο Jon Fosse συνθέτει ένα δραματουργικό σύμπαν όπου κυριαρχεί η παύση, η επανάληψη και η σιωπή ως τρόπος εποικοινωνίας των προσώπων. Το πραγματικό κατοικεί στο άρρητο, στο μεταξύ διάστημα των λέξεων στα κείμενα του Fosse. Η «ποιητική» φωνή των χαρακτήρων είναι η φωνή του υποσυνείδητου, που ως μουσική παρτιτούρα έρχεται να αποκαλύψει τα εσωτερικά τοπία τους και τις πιο μύχιες επιθυμίες και σκέψεις τους.

«... Δουλεύω όπως ένας μουσικός που παίζει το μέρος του, το θέμα και τις παραλλαγές, τις επαναλήψεις, τα da capo... Το «Κάποιος θα'ρθει» είναι ίσως ό,τι πιο ευχάριστο έχω γράψει, αν και κάποιοι προσλαμβάνουν το κείμενο σαν κάτι πολύ σκοτεινό. Και αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Μόνο τα αποτυχημένα κείμενά μου δεν έχουν αμφισημίες. Τα καλά κείμενα μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σαν ένα γάντι...».

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Jon Fosse στο Afrternoon με τίτλο «Ο Φόσσε, απλός και σύνθετος», 12/5/1996.

 Beton7
Ταυτότητα της παράστασης


«Kάποιος θα'ρθει»

Συγγραφέας: Jon Fosse (Γιον Φόσσε)

Μετάφραση: Κατερίνα Σαρροπούλου

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα «Κενός Χώρος»

Σκηνοθεσία: Eυαγγελία Θαλασσινή

Μουσική: Θεμιστοκλής Παντελόπουλος

Σκηνικά: Aιμιλία Κακουριώτη

Φωτισμοί: Βασίλης Καραργύρης

Βοηθοί παραγωγής: Ηλέκτρα Κωνσταντακοπούλου, Kαλλιόπη Λιαδή

Ερμηνεύουν:

Αυτός: Γιάννης Χατζηγιάννης

Aυτή: Eυαγγελία Θαλασσινή

Άντρας: Γιάννης Παπαγιάννης


Πληροφορίες:

Χώρος: «Beton7», Πύδνας 7, Βοτανικός ΑΘΗΝΑ, www.beton7.com

Κρατήσεις: τηλ: 210-7512.625 (ταμείο θεάτρου) και 6976-00.93.99

Παραστάσεις: Παρ. 9.30 μ.μ., Σάβ., 9.30 μ.μ., Κυρ. 8.00 μ.μ.

4 έως 27 Νοεμβρίου (12 παραστάσεις)

Πρεμιέρα: 4 Νοεμβρίου 2011

Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό, ατέλειες.

Διάρκεια: 75'

Θέσεις θεάτρου: 55


Το Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

ΚΛΗΡΩΣΗ: Θα ανακοινωθεί σύντομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φωνές Οι άθλοι του Ηρακλή »