Η ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ

Πρόκειται για μια νέα επεξεργασία και ανάγνωση της κωμωδίας [κυρίως της πρώτης και των δύο τελευταίων σκηνών του έργου], με στόχο να προκύψει μια άλλη εκδοχή του έργου, στην διαδικασία προσαρμογής της στην σκηνή του θεάτρου, που έχει ήδη μεγαλώσει κατά πολύ ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα η ατμόσφαιρα της παράστασης.

Η παράσταση της ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑΣ εξελίσσεται σε πέντε εποχές. Πρωτοσυναντάμε τους ήρωές μας στη Βενετία του 18ου αιώνα , στη συνέχεια στον 19ο αιώνα. Σ΄ένα καμπαρέ των αρχών του 20ου αιώνα υπό τους ήχους της ταζ συνεχίζεται η ιστορία μας, για να περάσουμε στην μεταπολεμική Βενετία [1950]. Τέλος οι ήρωές μας συναντώνται- και αποχαιρετώνται- σε μια αυθαίρετη- κόκκινη, τελευταία εποχή [εποχή του θεάτρου, του τσίρκου ?]

Παίζουν οι ηθοποιοί: ΡΕΝΙΑ ΛΟΥΙΖΙΔΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΛΑΣ, ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΦΑΙΣ, ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΦΩΤΑΚΗ, ΘΥΜΙΟΣ ΚΟΥΚΙΟΣ, ΑΝΤΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΗΣ.

Η απόδοση και η σκηνοθεσία είναι του ΘΕΜΗ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗ, τα σκηνικά και τα κοστούμια του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΣΑ , η μουσική του ΘΟΔΩΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, οι χορογραφίες της ΕΛΕΝΑΣ ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ, οι φωτισμοί του ΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.

loka

Η αιώνια διαμάχη μεταξύ των δύο φύλλων είναι ο βασικός καμβάς, πάνω στον οποίο ο Κάρλο Γκολντόνι αναπτύσσει την κωμωδία του, με αριστουργηματικό τρόπο. Στην νέα σκηνική πρόταση της «5ης ΕΠΟΧΗΣ», η κωμωδία εξελίσσεται σε διαφορετικούς χρόνους και μας ταξιδεύει σε διαφορετικές εποχές. Οι ήρωες της κωμωδίας συναντώνται για πρώτη φορά στην εποχή της ιταλικής αναγέννησης -18ος αιώνας- Βενετία, υπό τους ήχους της μουσικής του Βιβάλντι- και στη συνέχεια στον 19ο αιώνα [εποχή του ευρωπαϊκού ρομαντισμού]. Τους ξανασυναντάμε στην περίοδο του μεσοπολέμου, υπό τους ήχους της τζαζ, σε μια σκηνή καμπαρέ και αργότερα στη μεταπολεμική Ευρώπη. Στο τέλος, ο χρόνος χάνεται? Οι ήρωες της κωμωδίας θα συνεχίσουν την ιστορία τους, σε μια αυθαίρετη-υπερβατική εποχή? εποχή του σκηνικού παιγνιδιού, του τσίρκου και της ακροβασίας, από όπου κατάγεται, σε μεγάλο βαθμό, το σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο.

Ο Κάρλο Γκολντόνι - η σημαντικότερη προσωπικότητα του ιταλικού θεάτρου και μια από τις σημαντικότερες του ευρωπαϊκού-, γράφει την «Λοκαντιέρα» το 1750-51 [η πρεμιέρα δόθηκε το 1753 στη Βενετία], σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει στη θεατρική πραγματικότητα της εποχής του [την ίδια χρονιά γράφει άλλα 15 έργα]. Από την αρχή της παρουσίας του στο θέατρο ο Γκολντόνι ονειρεύεται να καταστήσει - μέσω του έργου του - το ιταλικό θέατρο, ισάξιο του ευρωπαικού, επιχειρώντας να αναμορφώσει την παραδοσιακή ιταλική κωμωδία [commedia dell? arte]. Και το καταφέρνει?

Η υπόθεση της κωμωδίας...

lokantieraΗ Μιραντολίνα μοναδική κληρονόμος μιας λοκάντας [πανδοχείου], καταφέρνει να διευθύνει με ιδιαίτερη επιτυχία την επιχείρησή της. Στο πλευρό της υπάρχει πάντα ο Φαμπρίτσιο ένας καμαριέρης της λοκάντας, ο οποίος προσβλέπει στην -δια του γάμου με τη Μιραντολίνα- οικονομική και κοινωνική ανέλιξή του.

Στους χώρους της λοκάντας διαδραματίζεται η δράση της κωμωδίας. Εδώ συχνάζουν διάφοροι τύποι. ΄Ενας Κόμης [ένας λαικής καταγωγής άντρας που έχει αγοράσει τον τίτλο του] και ένας ξεπεσμένος και απολύτως χρεοκοπημένος Μαρκήσιος, διεκδικούν τον έρωτά της Μιραντολίνας. Στη λοκάντα διαμένει για λίγο και ο Ιππότης Ριπαφράτα, ένας αγριάνθρωπος ?αλλά μόνο ως προς τη συμπεριφορά του στο γυναικείο φύλλο. Ένας άντρας που αρνείται θανάσιμα τον έρωτα των γυναικών. Δυο θεατρίνες που υποδύονται [με την ελπίδα πως θα βρουν κάποιο θύμα, γένους αρσενικού] μια κόμισα και μια μαρκησία, συμπληρώνουν τα πρόσωπα της κωμωδίας.

Εξ αρχής ο Ιππότης διαπράττει το θανάσιμο αμάρτημα, να φερθεί ιδιαιτέρως προσβλητικά και κυρίως, περιφρονητικά στην Μιραντολίνα, η οποία με τη σειρά της αποφασίζει να εκδικηθεί. Ορκίζεται να αποδείξει πως κάθε γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει με επιτυχία την ερωτική προσοχή όποιου αρσενικού επιθυμεί. Αρκεί να το θέλει...

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τιμές εισιτηρίων   20?, 17?, 15? και 10?  
Λαική βραδινή (Τετάρτη): 15? (10? φοιτητικό)  
Τηλεφωνική προπώληση   Υπηρεσία εισιτηρίων  τηλ. 210 7234567   Εκδοτήριο   Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου  

Παραστάσεις: Τετάρτη 9.15[λαική Βραδινή], Παρασκευή 9μμ, Σάββατο 6μμ, Κυριακή 9.15μ.μ.

Θέατρο Κάππα   Κυψέλης 2, Αθήνα   τηλ. 210 8831068

 

To Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.


Κλήρωση: Παρασκευή 17/12 12.00 για Παρασκευή 17/12 στις 21.00
Κλήρωση: Παρασκευή 17/12 20.00 για Σάββατο 18/12 στις 18.00
Κλήρωση: Σάββατο 18/12 13.00 για Κυριακή 19/12 στις 21.15
Κλήρωση: Κυριακή 19/12 20.00 για Τετάρτη 22/12 στις 21.15

Δεν είναι γίνεται να επιλέξετε την μέρα. Το σύστημα κληρώνει αυτόματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μια Σταχτοπούτα ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ - ΕΧ ΑΝΙΜΟ »