«Συνέντευξη της Κας Νεκρής Σμιθ από τα φαντάσματά της» από το θέατρο ARCADIA

Παρουσίαση του έργου του Αγκοστίν Γκομέζ ? Άρκος «Συνέντευξη της Κας Νεκρής Σμιθ από τα φαντάσματά της» εκδόσεις Δωδώνη-Σειρά Θέατρο, για 3 Πέμπτες

Το έργο θα είναι επενδεδυμένο με πρωτότυπη μουσική σύνθεση που θα αποδίδεται από πιάνο και θα ακουσθεί μελοποιημένη ποίηση.

lydia_palla_copy
Λυδία Πάλλα

Πληροφορίες:

Χώρος: «Αθηναϊκό Καφενείο», Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, Σόλωνος και Ασκληπιού.

Τηλέφωνα: 210 3603309, 6944344540

Ημερομηνίες: Για 2 Πέμπτες, 20 και 27 Μαΐου 2010.

Ώρα έναρξης: 21.30μ.μ

Η μετάφραση είναι του Δρος Καθ. Νικόλα Χρηστάκη, εκδόσεις Δωδώνη ( ο καθ. και οι εκδόσεις ευγενώς μας παραχώρησαν τη χρήση της μεταφράσεως ).

Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός "ARCADIA".

Σκηνοθεσία: Κατερίνας Παλιού ( θεατρολόγου, σκηνοθέτη, ηθοποιού και προέδρου του Οργανισμού ).

Μουσική: του συνθέτη μας Δρ. Μιχάλη Κεφάλα, προσφάτως τιμηθέντος ως Honorary Fellow της National Academy of Music των ΗΠΑ.

Σύνθεση: Θα αποδοθεί «ζωντανά» από τον πιανίστα Μάριο Καζά, μουσικολόγο.

Ηθοποιοί: Λυδία Πάλλα, Κατερίνα Παλιού, Κωστής Γκρίτζος.

Τα ποιήματα, τα οποία θα ακουσθούν μελοποιημένα, είναι του Δρ. Πέτρου Κασιμάτη, ποιητή ? δημοσιογράφου προσφάτως βραβευθέντος με το πρώτο βραβείο παγκοσμίου ποιήσεως στην Αργεντινή για το ποίημά του «Σαμαρκάνδη».

Ως σκηνικό θα εκτίθενται 2 πρωτότυποι πίνακες, τους οποίους θα παραχωρήσει η Αίθουσα Τέχνης Νέων Δημιουργών «Χρυσηίς», σε συνεργασία της οποίας παρουσιάζουμε το έργο.

Κοστούμια: Ανήκουν στο βεστιάριο του Πολιτιστικού Οργανισμού "ARCADIA".

Παρακαλώ σημειώσατε ότι για τις 2 αναφερθείσες Πέμπτες των παρουσιάσεών μας ο χώρος του «Αθηναϊκού Καφενείου» μας έχει παραχωρηθεί.

Ακολουθεί παρουσίαση του Πολιτιστικού μας Οργανισμού, του βιογραφικού του συνθέτη Δρος Μιχάλη Κεφάλα και των επικείμενων δράσεών μας.

To Art magazine δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να την παρακολουθήσουν κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση και αντίστοιχα το Artmag Ticketing System θα σας ενημερώσει για το αν είσαστε ανάμεσα στους τυχερούς νικητές του διαγωνισμού.

Τα βραβεία του Πολιτιστικού Οργανισμού Μ.Κ.Ο. αρ. Μητρ. 437, 4η ΥΔΑΣ ? ΥΠ.ΕΞ. ? Hellenic Aid "THEATRE ARCADIA", απονέμονται φέτος σε προσωπικότητες που τιμούν με το έργο τους διεθνώς τον Πολιτισμό, την Επιστήμη και τις Τέχνες.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Νέων Δημιουργών ?Χρυσηίς?, Νίκης 28 στο Σύνταγμα, όπου και θα λάβει χώρα την Τρίτη 25 Μαΐου 2010 και ώρα 20.00 μ.μ.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Ελληνο ? Ουζμπεκική Φιλία και στο διάσημο Αστρονόμο, Μαθηματικό και Ποιητή της Κεντρικής Ασίας του 12ου αι. Αμπού Ραϊχόν Μπιρουνί, στο πρόσωπο του οποίου αντανακλάται η Τέχνη στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας από την αρχαιότητα έως σήμερα και ο οποίος είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει το σημερινό Ουζμπεκιστάν με την Ελλάδα και τους 2 πόλους, την Αστρονομία και την Ποίηση.

Ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν στην Ελλάδα κος Mamajanov θα παρουσιάσει με ομιλία του ιστορικές προσωπικότητες του Ουζμπεκιστάν και της Κεντρικής Ασίας και πώς αυτές επηρέασαν την παγκόσμια Επιστήμη και Τέχνη.

Συγκεκριμένα, θα βραβευθούν:

Ο αν. Καθηγητής Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κος Ξενοφών Μουσάς

Με το ?Μετάλλιο του Ίππαρχου? και ο ποιητής ? δημοσιογράφος Πέτρος Κασιμάτης με το ?Μετάλλιο του Σιμωνίδη?.

Στη σημαντική εκδήλωση ο γνωστός συνθέτης Δρ. Μιχάλης Κεφάλας, προσφάτως τιμηθείς ως Honorary Fellow της National Academy of Music των ΗΠΑ, θα παρουσιάσει μουσικές συνθέσεις του, καθώς και μελοποιημένη ποίηση του Πέτρου Κασιμάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα εκτίθεται αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Η παρουσίαση για τις 27 Μαΐου αναβάλλεται λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων για την επόμενη Πέμπτη 3 Ιουνίου.

 


Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ARCADIA υφίσταται από το 2002.

Είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία υπάγεται στην 4η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ( ΥΔΑΣ) - Hellenic Aid του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επίτιμος πρόεδρος του Οργανισμού είναι ο Αν. Καθηγητής Αστροφυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κος Ξενοφών Μουσάς.

Εμπεριέχει το σύνολο των Εικαστικών Τεχνών και επικεντρώνεται περισσότερο στο Θέατρο, αποδίδοντας την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία σε κλασσική και avant-garde φόρμα, σε μεγάλες σκηνές του εξωτερικού και της Ελλάδος (Εθνικά Θέατρα, Όπερες ).

Συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και τοπικούς καλλιτεχνικούς φορείς (Εθνικά Θέατρα, Συμφωνικές Ορχήστρες κλπ), από τους οποίους, κατόπιν διδασκαλίας, αντλεί ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στελεχώνει την επί σκηνής παρουσίαση των έργων.

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 7Α, Αθήνα & Αλεξίου Σβώλου 17, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2130 410412, 6944344540

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

web.: www.theatrearcadia.com

Οι ανωτέρω παρουσιάσεις συνοδεύονται από:

Α) Συμφωνικές Ορχήστρες, οι οποίες, επί σκηνής πάντα, εκτελούν πρωτότυπα έργα, ειδικώς γραμμένα για τις παραστάσεις μας από το συνθέτη μας καθ. Δρ.Μιχάλη Κεφάλα, του οποίου Όπερες επίσης παρουσιάζουμε.

Β) Μελοποιημένα ποιήματα γνωστών Ελλήνων ποιητών, τα οποία εμβολίμως άδονται στα Χορικά.

Γ) Την παρουσίαση πρωτότυπων πινάκων ζωγραφικής, οι οποίοι αποτελούν συνέχεια των σκηνικών.

Σκοπός και στόχος του Οργανισμού μας είναι ο συγκερασμός «των πολιτισμών», η διαχρονικότητα και η οικουμενικότητα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και η δημιουργία πολιτισμικού προϊόντος.

Για τους λόγους αυτούς συνοδοιπορούμε καλλιτεχνικά με τη συμμετοχή εντόπιου ανθρώπινου δυναμικού των πόλεων ή χωρών στις οποίες παρουσιάζουμε τα έργα μας και η γλώσσα των οποίων ακούγεται επί σκηνής.

Η εν συνόλω δράση μας παρουσιάζει ενδιαφέρον για μεγάλο κοινό (θεατές 2.500 με 5.000), καθώς επίσης και για αυτό των ΜΜΕ και των αρχών των χωρών στις οποίες προσκαλούμεθα (Αίγυπτος, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Ευρώπη, ΗΠΑ κλπ) και των Ελληνικών ιδιωτικών και κρατικών ΜΜΕ.

Τη δομή της εταιρείας μας κοσμούν επιφανείς Έλληνες καθηγητές και καλλιτέχνες της Ελλάδος και του εξωτερικού, οι οποίοι:

Α) Παρουσιάζουν αναλύσεις σε μορφή Στρογγύλης Τράπεζας, με συμμετοχή σε αυτήν επιφανών επίσης επιστημόνων και καλλιτεχνών της χώρας στην οποία ευρισκόμεθα.

Β) Συμμετέχουν στις press conference παρουσιάζοντας την εκάστοτε παράστασή μας.


imagesΜιχάλης Κεφάλας

Είναι διδάκτορας μουσικής σύνθεσης του πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι γιος του Πέτρου Κεφάλα και της Καλλιόπης Καραμανλή, από τις Οινούσσες Χίου. Σπούδασε μουσική σε ελληνικά ωδεία (Δίπλωμα Σύνθεσης, Θ. Αντωνίου) και το βρετανικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Dip.Mus., B.A.). Το 1994 δημιούργησε τη Μουσική Σχολή «Αλύπιος» στον Κορυδαλλό. Το 1996 διορίστηκε καθηγητής μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και με 5ετή εκπαιδευτική άδεια (υποτροφία) του Υπουργείου Παιδείας ειδικεύτηκε στη σύνθεση στα πανεπιστήμια του York (M.A., D. Blake) και του Goldsmiths Λονδίνου (Ph.D., R. Redgate).

Έχει, επίσης, τιμηθεί με υποτροφία από το Παγχιακό Ίδρυμα Ι. Δ. Πατέρα, χορηγία από την εταιρεία Αύρα του Ν. Λαιμού, βραβείο στο εργαστήρι μουσικής Νέοι Συνθέτες της Επόμενης Γενιάς του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2000), άριστα παμψηφεί και β? βραβείο στις διπλωματικές εξετάσεις σύνθεσης (2002), β? βραβείο (άσμα με συνοδεία) και γ? βραβείο (μουσική δωματίου) στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Βόλου (2008), καθώς και 2 βραβεία (προκαταρκτική και μέση σχολή) και ειδική μνεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης (2009) στη Θεσσαλονίκη. Έργα του επιλέχτηκαν να εκτελεστούν στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Alfeo Gigli στην Ιταλία (1997), στις διπλωματικές εξετάσεις του Ωδείου των Βρυξελλών στο Βέλγιο (2009), αλλά και στην 18η Διεθνή Επιθεώρηση Συνθετών του Βελιγραδίου στη Σερβία (2009). Έχει, επίσης, εκλεγεί Honorary Fellow της National Academy of Music των Η.Π.Α.

Έχει συνθέσει περισσότερα από 70 έργα μουσικής για παιδιά, κύκλων τραγουδιών, μουσικής δωματίου, σκηνικής και ορχηστρικής μουσικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από την όπερα επιστημονικής φαντασίας και την αρμονία των σφαιρών, τη σχέση μυστικισμού-μουσικής, την μουσική των μεταναστών στα πλαίσια μιας διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, την μουσική εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία, κ.ά. Έγραψε τα βιβλία: «Προετοιμασία για εισαγωγή στα τμήματα μουσικής των πανεπιστημίων», «Ο μικρόκοσμος του Μάνου Χατζιδάκι», «Έργα 2000-2004» και «Το ρεμπέτικο στο σχολείο». Το 2007 έπειτα από πρότασή του ιδρύεται το Δημοτικό Ωδείο Υμηττού, το οποίο υπηρετεί σαν καλλιτεχνικός διευθυντής.

KASIMATHSΠέτρος Κασιμάτης

Ο Πέτρος Κασιμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ρεπόρτερ-ερευνητής σε θέματα αιχμής με αποστολές και αποκλειστικότητες απ? όλο τον κόσμο που φιλοξενήθηκαν στη Le Monde, το BBC, το CNN κι όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πτυχιούχος κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Ιστορίας της Κοινωνιολογίας, ενώ είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κόμρατ. Διετέλεσε Δ/ντης του γραφείου τύπου της Βουλής, όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα.

Έχει γράψει τέσσερα δημοσιογραφικά βιβλία και τρία λογοτεχνικά, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, γαλλικά, ρωσικά και ρουμανικά.

Πρόσφατα πήρε το Α΄ Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας από την Ένωση Αργεντινών Συγγραφέων και την κορυφαία πολιτιστική οργάνωση «Nostos» στο Μπουένος Άιρες ανάμεσα σε 200 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Μπόρχες της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μπουένος Άιρες, χώρος με ειδικό συμβολισμό για το θρυλικό Αργεντίνο συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, που επί 30 χρόνια ήταν διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Επίσης τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για την πολύχρονη έρευνά του σχετικά με τους επιζώντες αγνοούμενους του Αττίλα, ενώ του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής της Ακαδημίας Επιστημών της Μολδαβίας.

Από πολύ νέος μπήκε στους «μεγάλους τίτλους» της δημοσιογραφίας. Ταξίδεψε πολύ, με όλα τα μέσα, στις πέντε ηπείρους, τις περισσότερες φορές ως ειδικός απεσταλμένος αθηναϊκών εφημερίδων (Βραδυνή, Ελεύθερος Τύπος, Απογευματινή), ενώ σχεδίασε και στον τηλεοπτικό χάρτη εκπομπές που είχαν αφορμές τις αποστολές του σε διάφορους τόπους.

Αναλυτικώς τη δομή, τους σκοπούς, και τους στόχους της εταιρείας μας, καθώς και δείγματα των δράσεών μας μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.theatrearcadia.com

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Α) Συμμετοχή σε συνέδριο και παρουσίαση Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας «Μήδεια» του Ευριπίδη στο Γιοχάνεσμπουργκ Ν. Αφρικής, με τη συμμετοχή των παιδιών του πολιτιστικού τμήματος της Ελληνικής Κοινότητας της Ομογένειας και τοπικού ανθρώπινου δυναμικού (Νοτιοαφρικανοί).

4 ? 5 ? 6 Ιουνίου 2010.

Η Τραγωδία θα ακουστεί Ελληνικά, Αγγλικά και στην τοπική γλώσσα.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

1) Συνέδριο με θέμα: «Οι Έλληνες της Διασποράς και η προσφορά στη Νοτιοαφρικανική κοινωνία».

2) Εκδήλωση με θέμα: «Ταξιδεύοντας με το χρόνο στο φως του πελάγους» και αφιέρωμα στην πολιτιστική παράδοση από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

Η συμμετοχή μας αναλυτικώς θα έχει ως εξής:

α) Συμμετέχοντες:

α1) Ο επίτιμος πρόεδρος του Πολιτιστικού μας Οργανισμού και Αν. Καθηγητής Αστροφυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κος Ξενοφών Μουσάς, ο οποίος έχει κατασκευάσει αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ένα επιστημονικό επίτευγμα της αρχαιότητος, το οποίο και έχει εκθέσει έως τώρα σε όλο τον κόσμο (Πανεπιστήμια, Αστεροσκοπεία, UNESCO, διεθνείς Οργανισμούς κλπ).

α2)Ο Δρ. Πέτρος Κασιμάτης, ποιητής ? δημοσιογράφος προσφάτως βραβευθείς με το 1ο Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης στην Αργεντινή με το ποίημά του «Σαμαρκάνδη», ποιητικές συλλογές του οποίου έχουν μεταφραστεί στην Γαλλική, στην Ισπανική, στην Ρωσική και σε άλλες γλώσσες.

α3) Ο Δρ. Μιχάλης Κεφάλας, συνθέτης, προσφάτως τιμηθείς ως Honorary Fellow της National Academy of Music των ΗΠΑ.

α4) Ο δημοσιογράφος Δρ. Νίκος Μπαρδούνιας.

α5) Η Δρ. Αικατερίνη Παλιού, θεατρολόγος, σκηνοθέτης και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Μ.Κ.Ο, αρ. Μητρ. 437, 4Η ΥΔΑΣ, ΥΠΕΞ ? Hellenic Aid ?ARCADIA?.

α6) Η Λυδία Πάλλα, θεατρολόγος και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Μ.Κ.Ο, αρ. Μητρ. 437, 4Η ΥΔΑΣ, ΥΠΕΞ ? Hellenic Aid ?ARCADIA?.

Β) Παρουσίαση στην Όπερα ? Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, στη Σαμαρκάνδη και στη Μπουχάρα της Όπερας του Δρ. Μιχάλη Κεφάλα «Η μουσική των πλανητικών σφαιρών» και της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Τασκένδης.

Με τη συνεργασία του Εθνικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου της Τασκένδης πρόκειται να τιμηθεί και να ανακηρυχθεί επίτιμος Διδάκτωρ ο ποιητής ? δημοσιογράφος Δρ. Πέτρος Κασιμάτης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποιητάς της Ελλάδος.

Προσφάτως βραβεύθηκε με το 1ο Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης στην Αργεντινή με το ποίημα «Σαμαρκάνδη», όπου η ανωτέρω βράβευσή του παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ από τους καθ. Κους Μπαμπινιώτη, Γεωργουσόπουλο και από πολιτικούς όπως ο καθ. Κος Παυλόπουλος, ο Κος Σιούφας, παρουσία διπλωματικών αρχών ξένων χωρών και τοπικών προσωπικοτήτων των Τεχνών και της Επιστήμης.

Γ) Παρουσίαση της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας «Μήδεια» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Αλικαρνασσού, Τουρκία, με συμμετοχή Κώων και Τούρκων συντελεστών και Συμφωνική Ορχήστρα Τουρκίας.

Δ) Παρουσίαση της ανωτέρω Τραγωδίας στο Ρωμαϊκό Ωδείο της νήσου Κω.