Έτος Ι. Μόραλη, Αίγινα 2016

Το γλυπτό «Χωρίς Τίτλο» Το γλυπτό «Χωρίς Τίτλο»

Το νησί που περνούσε τα καλοκαίρια ζωγραφίζοντας ο Γιάννης Μόραλης, η Αίγινα, αφιερώνει το φετινό καλοκαίρι στα 100 χρόνια από την γέννησή του. Το αφιέρωμα ξεκινά την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016, στις 20:30 το βράδυ, στο λιμάνι της Αίγινας και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2016.

Ο Δήμος της Αίγινας έχει προγραμματίσει μια σειρά από συγκινητικές και σεμνές εκδηλώσεις για να τιμήσει τον σημαντικό καλλιτέχνη, έτσι όπως εκείνος θα ήθελε να τον θυμούνται οι φίλοι του, στο νησί με το μαγικό φως που τόσο αγάπησε.

Το αφιέρωμα ξεκινά την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016, στις 20:30 το βράδυ, στο λιμάνι της Αίγινας με τα «αποκαλυπτήρια» του γλυπτού του Γιάννη Μόραλη «Χωρίς Τίτλο» (2004), το οποίο είναι βασισμένο σε παλαιότερο έργο που ζωγράφισε στην Αίγινα το 1974. Το γλυπτό είναι δωρεά της στενής φίλης και συνεργάτιδας του Ι.Μόραλη, Πέγκυς Ζουμπουλάκη που αντιπροσώπευε κατά αποκλειστικότητα τον μεγάλο εικαστικό.

Το έργο θα σηματοδοτήσει, από τη θέση του στο λιμάνι του νησιού, τους φετινούς εορτασμούς και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, όπου και λήγει η Γιορτή του Φιστικιού -κορυφαία διοργάνωση του νησιού με δεκάδες χιλιάδων επισκέπτες. Η φετινή 8η Γιορτή, θα έχει κεντρικό άξονα των πολιτιστικών της εκδηλώσεων το «Έτος Γιάννη Μόραλη».

59ο Φεστιβάλ Φιλίππων, 9/7 - 28/8 2016

Το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη φιλοξενεί την έκθεση Δέκα Ζωγραφικά Σχόλια του Γιάννη Μόραλη για την εικονογράφηση της έκδοσης Ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, Ίκαρος 1965.

Ο ίδιος ο Σεφέρης είχε πει για τα συγκεκριμένα έργα:
«Σπάνια μου πέτυχαν τα ζευγαρώματα των τεχνών. Ήταν πάντα για μένα κάτι σαν δυο άλογα ζεμένα στο ίδιο αμάξι που ξαφνικά τραβούν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Έτσι άκουσα με πολύ δισταγμό την ιδέα του Ίκαρου να ζητήσει από το Γιάννη Μόραλη να εικονογραφήσει τα ποιήματά μου.

Ωστόσο όταν, ύστερα από αρκετούς μήνες, ο Μόραλης μου έδειξε τις ζωγραφιές του, κατάλαβα πως μπορεί κάποτε να μην υπάρχει διόλου αμάξι, παρά μόνο δυο ελεύθερα άλογα καλπάζοντας ανεξάρτητα σ' ένα πράσινο λιβάδι.(...)

Έτυχε να με ρωτήσουν αν αυτές οι εικόνες είναι η σωστή ζωγραφική ερμηνεία των ποιημάτων μου. Ο επαρκής παρατηρητής εύκολα βλέπει πως δεν υπάρχει περιεχόμενο σ' ένα τέτοιο ερώτημα. Η ερμηνεία κάθε έργου είναι ερμηνεία του εαυτού μας, όχι εκείνου που το δημιούργησε, αλλά εκείνου που το διαβάζει, το βλέπει ή το ακούει... »

Έκθεση εικόνων

Μόραλης, Δέκα «Ζωγραφικά Σχόλια» για την εικονογράφηση της έκδοσης Ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, εκδόσεις Ίκαρος 1965. Εθνική Πινακοθήκη.Γιώργος Σεφέρης
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Tiger Lillies in Concert - Madame Piaf 3ο Thessaloniki Tattoo Convention »