Εκδηλώσεις στο Floral.

Χούλιο Κορτάσαρ, Αντόλφο Μπιόυ Κασάρες Χούλιο Κορτάσαρ, Αντόλφο Μπιόυ Κασάρες

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/12/2015: ΔΥΟ ΜΙΝΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Αργεντινής

Τρεις συναντήσεις
Κάθε Τετάρτη 5:00-6:30 μ.μ. & 7-8:30 μ.μ.
Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015
(και κάθε Τετάρτη έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2015)
Κόστος: 30€ ανά σεμινάριο
Εγγραφές ως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Διδάσκοντες: Marta Silvia Dios Sanz (φιλόλογος Παν/μίου Αθηνών & μεταφράστρια) &
Marcos Guillermo Breuer (Δόκτωρ Φιλοσοφίας Παν/μίου Ντίσελντορφ)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1 | Τετάρτη 5:00-6:30 μ.μ
Χούλιο Κορτάσαρ
Το Κουτσό
Έρως και Φιλοσοφία

1η συνάντηση:
Εισαγωγή στη ζωή και το έργο του Χούλιο Κορτάσαρ. Η κοσμοθεωρία του Χούλιο Κορτάσαρ.

2η συνάντηση: Το Κουτσό
Ανάλυση του έργου-σταθμός «Το κουτσό» («Rayuela») που αποτέλεσε καινοτομία στη σύγχρονη παγκόσμια λογοτεχνία - Πού έγκειται η πρωτοτυπία του έργου, η έννοια του φανταστικού στο μυθιστόρημα και πώς ολοκληρώνεται η θεωρία του Cortázar για το μυθιστόρημα..

3η συνάντηση:
Μερικοί άξονες του μυθιστορήματος που τίθενται προς ανάλυση:
Α) Το Παρίσι και το Μπουένος Άιρες: μια συμβολική γέφυρα που βασίζεται στην ιδέα του «περάσματος» στην κοσμοθεωρία του Χούλιο Κορτάσαρ. Το «πέρασμα» αποτελεί μετάβαση από μια διάσταση στην άλλη. Έτσι λοιπόν θα δοθεί έμφαση στις διάφορες εκφάνσεις αυτού του θεμελειώδους στοιχείου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο του Αργεντίνου συγγραφέα.
Β) Η φιγούρα της Μάγας: η ανάδυση ενός γυναικείου αρχέτυπου στη Λατινική Αμερική.
Γ) Η φιγούρα του Ολιβέιρα και η φιγούρα του Μορέλι: αναζήτηση, στοχασμός και αναθεώρηση του δυτικού κόσμου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2 | Τετάρτη 7:00-8:30 μ.μ
Αντόλφο Μπιόυ Κασάρες (1914-1999)

Η νουβέλα ως ανατέλλουσα λογοτεχνική κοσμοθεωρία.
Το νέο φανταστικό στοιχείο της λογοτεχνίας της Αργεντινής σε δύο αριστουργήματα του Αντόλφο Μπιόυ Κασάρες: «Η εφεύρεση του Μορέλ» και «Το όνειρο των ηρώων».

1η συνάντηση:
Εισαγωγή στο έργο και το βίον του Αδόλφο Μπιόυ Κασάρες. Η φιλία με τον Μπόρχες. Η συνεργασία τους. Τι είναι το φανταστικό για τον Μπιόυ Κασάρες; Η λογοτεχνία ως αναζήτηση απαντήσεων στα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η εμφάνιση του φανταστικού στο μυθιστόρημα: μερικές ενδείξεις ενός αυτοτελούς λογοτεχνικού σύμπαντος.

2η συνάντηση:
Το έργο «Η εφεύρεση του Μορέλ». Ο πρόλογος του Μπόρχες. Η γέννηση ενός καινούργιου είδους στη λογοτεχνία της Αργεντινής. Ανάγνωση αντιπροσωπευτικών αποσπασμάτων.
Γενική εκτίμηση του έργου. Η πρόσληψή του από τους συγγραφείς της Αργεντινής και της Λατινικής Αμερικής.

3η συνάντηση:
Αναφορά στο άλλο σημαδιακό μυθιστόρημα του Μπιόυ Κασάρες, «Το όνειρο των ηρώων» : η αναβίωση ενός μύθου της Αργεντινής: ο κρεολός.Το όνειρο και η πραγματικότητα τίθενται σαν λογοτεχνική πρόκληση για τον Μπιόυ Κασάρες. Η εξάσκηση της συγγραφικής τέχνης ως αναστοχασμού πάνω στην ίδια την φύση της λογοτεχνίας.

ΜΠΙΟΥ ΚΑΣΑΡΕΣ, ΑΝΤΟΛΦΟ :
- «Η εφεύρεση του Μορέλ», εκ.Άγρα, 1991.
- «Η εφεύρεση του Μορέλ», εκ. Πατάκης, 2006.
- «Το όνειρο των ηρώων», εκ. Όπερα.

Η τέχνη των σκουπιδιών, της Στέβης Λύτρα

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/12/2015: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ» της Στέβης Λύτρα

Μπορούν τα σκουπίδια να παράγουν τέχνη; Πώς μπορούν αντικείμενα παρμένα από τη φύση να μετατραπούν μέσα από μια δημιουργική διαδικασία σε χειροτεχνήματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα μας; Στην παρουσίαση του βιβλίου της Στέβης Λύτρα, Η τέχνη των σκουπιδιών, θα συζητήσουμε τους τρόπους επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων, τη σχέση τους με τον άνθρωπο και τη σημασία της ανακύκλωσης. Για το βιβλίο θα μιλήσει η Βάσω Ζουλούμη, εικαστικός και συμμετέχουσα στο Natural Material Project.

Για το βιβλίο:
Tο βιβλίο αποτελεί μια μελέτη πέντε ετών συλλογής αντικειμένων. Όλα τα αντικείμενα δημιουργήθηκαν από φυσικά υλικά ή μεταποιήθηκαν και απέκτησαν νέα χρήση προτείνοντας έτσι στο κοινό να τα δεχτεί και να χρησιμοποιήσει τα ζωντανά έργα τέχνης, σαν αντικείμενα χρηστικά, σαν χειροτεχνήματα που μιλούν και μαρτυρούν την ιστορία τους. Συνδυάζοντας τις σύγχρονες γνώσεις πάνω στη διακόσμηση και τη μοναδικότητα της φύσης και της παράδοσης, η Στέβη παραδίδει αυτό το πόνημα στο κοινό με την ελπίδα να εναρμονιστεί το πνεύμα με την ύλη.

Κριτική βιβλίου:
«Στο πρώτο βιβλίο της η interior designer Στέβη Λύτρα, με φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά, πολλή φαντασία και δημιουργικότητα, καταφέρνει να εξωτερικεύσει τον εσωτερικό της κόσμο διαμορφώνοντας εσωτερικούς αστικούς χώρους.
Η νεαρή καλλιτέχνης μετατρέπει την χρήση αντικειμένων και επαναπροσδιορίζει την σχέση τους με τον άνθρωπο. Δημιουργική διαδικασία με σκοπό την οικονομική διακόσμηση που δεν φείδεται αισθητικής.
Η Στέβη χρησιμοποιεί υλικά από την φύση, την τόσο αποξενωμένη επί χρόνια από τον άνθρωπο. Λειτουργικά αντικείμενα που συνδυάζουν την απλότητα και την καλαισθησία εκτίθενται στον εκθεσιακό της χώρο, περιβάλλον ιδανικό για να αντιληφθεί ο επισκέπτης την χρήση τους. Επίσης, απογυμνώνει την προηγούμενη χρήση αντικειμένων τεχνητών, και τα επαναχρησιμοποιεί σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον.
Οι συνθέσεις εκφράζουν, από την μία, την πολυσημία του εσωτερικού της πνευματικού κόσμου, με την πατίνα των ιταλικών σπουδών της, και από την άλλη πλευρά, την επιρροή της φύσης και της εξοχής μέσα στην οποία ζει και εργάζεται.
Μια εξαιρετική προσπάθεια που είναι παράλληλα κατάθεση ζωής και είμαι σίγουρη πως το κοινό θα την αγκαλιάσει.» Μαρία Ματάλα, Διδάκτωρ Γαλλικής Φιλολογίας - Εικαστικός

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Γεννημένη στο Αμαρούσιο Αττικής και μεγαλωμένη στην κωμόπολη Ιτέα Φωκίδας το 1986 η Λύτρα Στέβη σπούδασε γλώσσα και κουλτούρα στο Ιταλικό και Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Istittuto italiano di Atene) και έπειτα από υποτροφία εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης στο UNITI CITY COLLEGE (Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Seattle), συνέχισε με διαφορετικό τρόπο τις σπουδές της.
Με κύρια ενασχόληση την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων από φυσικά υλικά και ανακυκλώσιμες ύλες, το 2011 ανοίγει το πρώτο επιδοτούμενο από τη Ε.Ε. εργαστήριο μεταποίησης διακοσμητικών αντικειμένων στην Ιτέα Φωκίδας ενώ παράλληλα διατηρεί atelier σχεδιασμού στην Αθηνά όπου ζει και εργάζεται.
Τα έργα της φιλοξενούνται τόσο σε ιδιωτικούς χώρους όσο και σε δημοσίους ενώ απαριθμεί εκθέσεις και δράσεις σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Μερικές από αυτές είναι: Ιτέα, Άμφισσα, Δελφοί, Αθήνα, Χρισσό, Κίρρα και Γαλαξίδι.
Στο παρελθόν έλαβε ενεργά μέρος ως επικεφαλής θεραπείας τέχνης σε ομάδα ατόμων με περιορισμένες δυνατότητες διδάσκοντας την κατασκευή αντικειμένων από φυσικά υλικά. Η δράση έλαβε χώρο στην Άμφισσα στα πλαίσια προγράμματος στήριξης για ψυχωτικούς.
Η Στέβη συνεργάζεται με τη μη κερδοσκοπική Εταιρεία MONUMENTA οπού αντικείμενο αυτής είναι η προστασία μνημείων, η ανάδειξη και καταγραφή κτιρίων του 19ου αιώνα καθώς και η προστασία τους ενώ το 2013 συντήρησε με προσωπικά της έξοδα και ευθύνη ένα από τα αυθεντικά πλακιώτικα κτίρια στην «χαμένη» οδό Βρυσακίου. To 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, μια μελέτη για την αισθητική αντίληψη των άχρηστων αντικειμένων στην τέχνη και τη διακόσμηση με τίτλο «un libro con l’ arte dei rifiuti» , σε ελεύθερη μετάφραση, «Το βιβλίο της τέχνης των σκουπιδιών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Andy’s Publisher & co .
Από τα τέλη του 2014 οργάνωσε τις γνώσεις της και παραδίδει σεμινάρια εναλλακτικής διακόσμησης.

Στις 20:00 | Είσοδος ελεύθερη

Cloclwise

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/12/2015: CLOCKWISE

Οι Clockwise υπόσχονται ένα γκρουβάτο πάρτυ με ξεσηκωτικούς Funk-Soul- Blues ρυθμούς και την πιο δυναμική live παρουσία. Χουβαρντάδες με την απόλαυση σας υπόσχονται να μην σας χαλάσουν χατίρι.
Απρόβλεπτες funk διασκευές σε τραγούδια από James Brown μέχρι...Bob Marley!
Επιλογές κομματιών άκρως χορευτικές που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς!
Ελάτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στο Floral.

Line up:

  • Ιορδάνης Ακριτίδης- Φωνητικά
  • Βιργινία Αξιώτη - Πλήκτρα/Φωνητικά
  • Γιάννης Γεωργούσης - Κιθάρα
  • Θανάσης Γκιουλέας- Μπάσο
  • Σεραφείμ Τουρίκας - Τύμπανα

Στις 22:00 | Είσοδος 3 ευρώ

Miss Catalina

ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ
MISS CATALINA

H Miss Catalina, sound selector par excellence και οι feelgood ιδιότητες των μουσικών της επιλογών, ολοκληρώνουν το Σαββατοκύριακο και δίνουν το έναυσμα της νέας εβδομάδας γλυκά και κεφάτα.
Τo εκλεκτικό dj set της είναι εμπνευσμένο από τα περιπετειώδη ταξίδια της σε όλη την υδρόγειο.

Κάθε Κυριακή απόγευμα λοιπόν, στα decks του Floral βρίσκεται η music traveller της πόλης μας, Miss Catalina.

https://www.facebook.com/MissCatalina.world
http://www.mixcloud.com/Miss_Catalina/

Στις 19:30 | Είσοδος ελεύθερη

FLORAL:
Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων / Τ: 210 3800070 / www.floralcafe.gr

www.facebook.com/floral.exarhia
www.twitter.com/FloralExarhia
www.instagram.com/FloralExarchia
www.youtube.com/FloralExarchia