Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης)

Όπως κάθε χρόνο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που οργανώνονται από το 1991 από το Συμβούλιο της Ευρώπης το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Το θέμα που επιλέχθηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΟΠΑΙΘ για τη διετία 2015-2016 είναι αφιερωμένο στο δίπολο «Βία και ανεκτικότητα».

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στα σχολεία, θα πραγματοποιηθεί ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ΣΤ΄ Δημοτικού βασισμένο στο θέμα. Μέσα από τα αντικείμενα της έκθεσης ζωντανεύουν με διαδραστικό και δημιουργικό τρόπο ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη, τους διωγμούς των χριστιανών και την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση από αρχαιολόγους του Μουσείου. Αντικείμενα διηγούνται ιστορίες για θρησκευτική βία, βία της εξουσίας, βία κατά των γυναικών αλλά και για αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και για τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης.

Το παραπάνω Σαββατοκύριακο, η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.