Sterna Art Project: Στα Λουτρά

Έξι καλλιτέχνες δημιουργούν για το κτήριο των Λουτρών στη Νίσυρο από 30.07.2015 έως 30.08.2015.

Η έκθεση Στα Λουτρά δανείζεται τον τίτλο της από το αυτοβιογραφικό έργο του Έρμαν Έσσε, στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει το διάστημα που πέρασε στην λουτρόπολη Μπάντεν της Ελβετίας, την καθημερινότητά του και την (όχι πάντα) αρμονική συμβίωση με τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση με τα έργα των καλλιτεχνών και θεωρητικό κείμενο της επιμελήτριας Ξένιας Καλπακτσόγλου. Ο κατάλογος αποτελεί τεκμήριο της έκθεσης αλλά λειτουργεί και ως ένα «ημερολόγιο» της διαδικασίας των δημιουργών κατά την παραμονή τους στο νησί και στον χώρο των Λουτρών.

Σχετικά με τον οργανισμό

Ο Sterna είναι ένας διεπιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης με την παράλληλη αμφισβήτηση των αντιλήψεων για το τι συνιστά σύγχρονη εικαστική κουλτούρα. Ιδρύθηκε το 2014 από τον καλλιτέχνη Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη.

Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ένας ενεργός χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών μέσα από προγράμματα φιλοξενίας και εκθέσεις. Ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γεωγραφική θέση της Νισύρου και προωθεί τη σύνδεση μεταξύ των καλλιτεχνών και του νησιού, των κατοίκων και των ήδη καθιερωμένων πολιτιστικών του εκδηλώσεων.

Ο Sterna φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Sterna Nisyros Residences που βρίσκονται μέσα στην Παντονίκη, το μεσαιωνικό κάστρο στον Εμπορειό της Νισύρου. Το όνομα προέρχεται από τη στέρνα που βρίσκεται στο εσωτερικό της κατοικίας, τη μεγαλύτερη που χτίστηκε ποτέ στον Εμπορειό. Σε μεταφορικό επίπεδο, η στέρνα συνιστά δοχείο νέων ιδεών, συναντήσεων και παρεμβάσεων.

  • Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή, Κοσμάς Νικολάου, Ντόρα Οικονόμου, Poka-Yio
  • Επιμέλεια: Ξένια Καλπακτσόγλου

Πληροφορίες εκδήλωσης

  • Λουτρά Μανδρακίου Μανδράκι, Νίσυρος ,
  • Διάρκεια έκθεσης: 31 Ιουλίου- 30 Αυγούστου 2015
  • Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 18:00-21:00
  • Εγκαίνια: 30 Ιουλίου 2015 στις 20.30, με έργο της Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή & dj δράση της Lies Vanborm
  • Είσοδος ελεύθερη