24ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

24ο Φεστιβάλ Ναυπλίου 24ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου, ένα χρόνο πριν συμπληρώσει 25 συναπτά έτη προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, και λαμβάνοντας υπόψη πως η μουσική δεν είναι μια πολυτέλεια αλλά μια ανάγκη για τους πολίτες και ακροατές, ανοίγει ξανά τις πύλες του. Για δέκα συνεχόμενες ημέρες, από τις 19 έως 28 Ιουνίου 2015, θα παρουσιάσει δέκα συναυλίες γεμάτες από το σύγχρονο άρωμα και τη διεθνή ακτινοβολία σημαντικών Ελλήνων και ξένων ερμηνευτών.

Το Φεστιβάλ αξιοποιώντας όλους τους μνημειώδεις χώρους της πόλης –από το επιβλητικό Παλαμήδι μέχρι την ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Βουλευτικού- προβάλλει το Ναύπλιο μέσα από δέκα διαφορετικές συναυλίες πιστές στην παράδοση, την ποιότητα και την ταυτότητα του. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό όπως το εξαιρετικό αυστριακό κουαρτέτο EΝSEMBLE WIEN (κουαρτέτο εγχόρδων της Φιλαρμονικής της Βιέννης) με πάμπολλες ηχογραφήσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις· το καινοτόμο νεανικό σύνολο CHICAGO CONSORT που εντυπωσιάζει με τη σκηνική του παρουσία· καθώς και το ξακουστό για τη βιρτουοζιτέ του TRIO VUILLAUME (Τρίο εγχόρδων της Όπερας του Παρισιού) από τη Γαλλία -σε σύμπραξη με τον έχοντα σημαντική καριέρα εντός και εκτός των ελληνικών τειχών πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο- πιστοποιούν, για άλλη μια χρονιά, τη διεθνή ακτινοβολία του Φεστιβάλ. Μουσικοί θεσμοί της χώρας, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ που θα συμπράξει με τη διεθνώς αναγνωρισμένη μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη και τον πολυτάλαντο Τάσο Αποστόλου υπό τη μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη. Συνθέτες καταξιωμένοι στο μουσικό και θεατρικό χώρο, όπως ο πολυβραβευμένος Φίλιππος Τσαλαχούρης -που σε μια ιδιαίτερη βραδιά θα ερμηνεύσει δικιά του σύνθεση ως υπόκρουση στο αριστούργημα του ελληνικού βουβού κινηματογράφου Αστέρω (1929). Σολίστες που έχουν εξυμνηθεί από τα διεθνή μέσα, όπως ο πιανίστας Νίκος Λαάρης -που εντυπωσίασε την Αθήνα τον Χειμώνα που μας πέρασε, ερμηνεύοντας έργα του Sir John Tavener, και το ίδιο πρόγραμμα θα επαναλάβει στο Ναύπλιο. Βραδιές με ιδιαίτερο ηχόχρωμα, όπως η μουσική παράσταση «Paris-Istanbul: μουσικά τοπία πάνω στις ράγες του Orient Express», που θα παρουσιαστεί στον πολυχώρο ζωής και τέχνης ΦΟΥΓΑΡΟ. Συμπράξεις όπως αυτές της εξαίσιας μεσόφωνου Αλεξάνδρα Γκράβας με τα μαγικά χέρια του πιανίστα Δημήτρη Γιάκα καθώς και η παρουσία νέων ερμηνευτών -όπως ο Κωνσταντίνος Δεστούνης, που πρόσφατα διακρίθηκε στο 39o Διεθνές Grand Prix Πιάνου Μαρία Κάλλας αλλά και του πρωτοπόρου ντουέτου VITA BREVIS, το οποίο συνδυάζει τη μπαρόκ μουσική με ζωντανά ηλεκτρονικά- δίνουν το φετινό στίγμα του Φεστιβάλ. Ένα στίγμα που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας και αναμφίβολα προβλέπεται να ενθουσιάσει.
Το Φεστιβάλ Ναυπλίου, υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη και την οργάνωση παραγωγής της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπείς και επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 24 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, τόσο από την τοπική κοινωνία, που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Chicago ConsortChicago Consort

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, 21:00
CHICAGO CONSORT (USA)

Melissa Zindel, συνοδεία στο πιάνο
Thomas Wermuth, μουσική διεύθυνση
Edward Kreitman, γενική διεύθυνση

Carl Orff (1895-1982): Carmina Burana: O Fortuna/ Chramer/Uf dem Änger/In Trutina/O Fortuna [Διασκευή: T. Wermuth]
Σόλο βιολί: Hayley Kowalski, Rachel Chang, Emma Mueller, Sam Saltiel

Jacob Gade (1879-1963): Jealousy
Σόλο βιολί: Joseph Connolly

Henryk Wieniawski (1835-1880): Romance
Σόλο βιολί: Aditi Prakash

Pablo Beltran Ruiz (1915-2008): Sway [Διασκευή: T. Wermuth)]
Σόλο βιολί: Alec Mather

Rolf Løvland (b. 1955): Hymn to Hope [Διασκευή: T. Wermuth)]
Σόλο βιολί: Jordyn Witzel

Pablo de Sarasate (1844-1908): Navarra
Σόλο βιολί: Kevin Trickey και Stephen Leung

Luis Bacalov (b. 1933): Mi Mancherai [Διασκευή: E. Kreitman & T. Wermuth)]
Σόλο βιολί: Anna Smith

Vittorio Monti (1868-1922): Czárdás [Διασκευή: J. Milone]
Σόλο βιολί: Seamus Masterson

Antonín Dvořák (1841-1904): Songs My Mother Taught Me [Διασκευή: J. Milone]
Σόλο βιολί: Ashwin Moses / Μέλη του Chicago Consort

Ένα από τα πλέον ιδιαίτερα νεανικά σύνολα των Η.Π.Α, το CHICAGO CONSORT, εγκαινιάζει το φετινό Φεστιβάλ. Στη λαμπερή πλατεία του Αγίου Γεωργίου, νεαροί δεξιοτέχνες του βιολιού θα παρουσιάσουν ένα ποικιλόχρωμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταγραφές κλασικών κομματιών, ταγκό αλλά και μουσική από τον κινηματογράφο καθώς θα εναλλάσσονται στα σολιστικά μέρη παίζοντας όρθιοι και από μνήμης.

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015, ΦΟΥΓΑΡΟ, 21:00
“Paris-Istanbul”: μουσικά τοπία πάνω στις ράγες του Orient Express

  • Αθηνά Ρούτση, τραγούδι
  • Φώτης Μυλωνάς, πνευστά/κιθάρα/μαντολίνο
  • Άλκηστις Ραυτοπούλου, πιάνο και ενορχηστρώσεις
  • Έργα: Edith Piaf, Charles Aznavour, Maurice Chevalier, Tino Rossi, Kurt Weill, Nino Rota, Αττίκ, Γιαννίδης, Χατζιδάκις, Τσιτσάνης, Ξαρχάκος, Μουζάκης, Θεοδωράκης, Χατζηχρήστος, Verka Siderova


Ένα μουσικό πρόγραμμα που μας ταξιδεύει στην Ευρώπη των πρώτων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα με μουσικές στάσεις από τη Δύση ως την Ανατολή. Η διάσημη πορεία του μυθικού τρένου από το πολύβουο Παρίσι στην τόσο εκφραστική Κωνσταντινούπολη μέσα από τραγούδια- σταθμούς που φέρνουν στο νου αναμνήσεις και ευχές.

Κωνσταντίνος ΔεστούνηςΚωνσταντίνος Δεστούνης

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015, Βουλευτικό, 21:00
39th International Maria Callas Grand Prix - PIANO

  • Κωνσταντίνος Δεστούνης, πιάνο


Frederick Chopin (1810-1849)
Barcarolle, Op. 60

Ludwig Van Beethoven (1770-1827)
Sonata, Op. 57 / “Appassionata”
I. Allegro assai
II. Andante con moto
III. Allegro ma non troppo – Presto

Franz Liszt (1811-1886)
Sonata in B minor
Lento Assai - Allegro Energico - Grandioso - Cantando Espressivo - Pesante - Recitativo - Andante Sostenuto - Quasi Adagio - Allegro Energico - Più Mosso - Cantando Espressivo Senza Slentare - Stretta Quasi Presto - Presto -Prestissimo - Andante Sostenuto - Allegro Moderato - Lento Assai

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής, μαζί με έναν από τους σημαντικότερους Διαγωνισμούς Πιάνου της Ευρώπης, που φέρει το όνομα της Μαρίας Κάλλας. Η κορυφαία βράβευση του φετινού διαγωνισμού -που διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 30 διαγωνιζόμενους από όλο τον κόσμο- είναι ο εξαίρετος Έλληνας Κωνσταντίνος Δεστούνης που θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα Chopin, Lizst και Beethoven.

Νίκος ΛαάρηςΝίκος Λαάρης

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015, Βουλευτικό, 21:00
Αφιέρωμα στον Τζον Τάβενερ

  • Νίκος Λαάρης, πιάνο


John Tavener (1944-2013)
In memory of two cats
Mandoodles
Πάλιν|Palin
Υπακοή | Ypakoe
Zodiacs
Pratirup

Ένα αφιέρωμα στον φιλέλληνα βρετανό συνθέτη John Tavener από τον Νίκο Λαάρη, που έχει χαρακτηριστεί από τους Times του Λονδίνου ως «ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παράγει ούτε έναν άσχημο ήχο». Ο σπουδαίος σολίστ και διδάκτορας του Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης καταφθάνει στο Ναύπλιο έχοντας κερδίζει τον θαυμασμό του αθηναϊκού κοινού και εγκωμιαστικές κριτικές για το εν λόγω πρόγραμμα.

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015, Βουλευτικό, 21:00
In Stil Μodernο: Συνθέσεις του 17ου και του 21ου αιώνα με άρωμα Βενετίας
Duo Vita Brevis

  • Ζωή Πουρή, μπαρόκ βιολί
  • Πάνος Ηλιόπουλος, τσέμπαλο/ζωντανά ηλεκτρονικά


Dario Castello (ca.1590-ca.1658): Sonata Prima à Sopran Solo
Sonate Concertate In Stil Moderno, Libro II (Venice, 1629)

Giovanni Battista Fontana (ca.1580/89 - ca.1630): Sonata Terza à Violino solo
Sonate a 1, 2, 3 per il violino, o cornetto, fagotto, chitarone, violoncino o simile altro istromento (Venice, 1641)

Biagio Marini (1594-1663): Variata per il Violino (Venice, 1629)

Marco Uccellini (1603/10-1680): Aria Sopra la Bergamasca
Sonate, arie et correnti, Op. 3 (Venice, 1642)
Sonata Quarta
Sonate over Canzoni , Op.5 (Venice, 1649)

Antonio Vivaldi (1678-1741): Sonata Seconda
Sonate a Violino e Basso per il C

Διάλειμμα

Θα ακουστούν (χωρίς διακοπή μεταξύ των κομματιών) συνθέσεις του Πάνου Ηλιόπουλου για σόλο βιολί με ζωντανή ηλεκτρονική επεξεργασία, καθώς και αποσπάσματα από συνθέσεις του Claudio Monteverdi (1567-1643) και του Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Το καινοτόμο Duo Vita Brevis, με τις πανευρωπαϊκές διακρίσεις σε διαγωνισμούς, φέρνει στο Ναύπλιο έναν βενετσιάνικο αέρα. Το πρωτότυπο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει, συνδυάζει το μπαρόκ με τον ηλεκτρονικό ήχο και συνθέσεις του τότε -17ος αιώνας- και του σήμερα σε μια μοναδική «σύγχρονη» μουσική εμπειρία με συνδετικό κρίκο τη Βενετία.
*Η συναυλία εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων «Της Βενετιάς τ΄Ανάπλι: 300 χρόνια από το τέλος μιας εποχής» που διοργανώνει το Ναυπλιακό Ίδρυμα Ιστορικής Έρευνας ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ, για τα 300 χρόνια από τη λήξη της βενετοκρατίας στο Ναύπλιο.

Φίλιππος ΤσαλαχούρηςΦίλιππος Τσαλαχούρης

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015, Βουλευτικό, 21:00
Βουβός κινηματογράφος συνοδεία μουσικής: Αστέρω (1929)

  • Φίλιππος Τσαλαχούρης, σύνθεση και πιάνο

Η πιο γνωστή βουβή ταινία του ελληνικού σινεμά και ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου των αρχών του 20ου αιώνα, σε αποκατεστημένη κόπια από την Tαινιοθήκη της Ελλάδος, με ζωντανή συνοδεία μουσικής από τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού κινηματογραφιστή της Μικρασιατικής Εκστρατείας και ενός πραγματικού πρωτοπόρου της 7ης τέχνης, Δημήτρη Γαζιάδη (1899-1959), σενάριο Πάυλου Νιρβάνα και Ορέστη Λάσκου, με τους Αλίκη Θεοδωρίδου, Αιμίλιο Βεάκη, Κώστα Μουσούρη στους κύριους ρόλους.

Αλεξάνδρα ΓκράβαςΑλεξάνδρα Γκράβας

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, Βουλευτικό, 21:00
Ελληνικές Εμπνεύσεις

  • Αλεξάνδρα Γκράβας, μεσόφωνος
  • Δημήτρης Γιάκας, πιάνο


Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984)
Πέντε τραγούδια της προσμονής (1924): Όνειρο, Πού να βρίσκεσαι, Η μέρα τελειώνει, Στο γκρίζο, ζεστό, βροχερό μεσημέρι

Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960)
Από το έργο “14 Invenzioni on poems by C. P. Cavafy for voice and piano”: Έτσι πολύ ατένισα

Νίκος Σκαλκώτας|Nikos Skalkottas, (1904-1949)
Από το έργο “16 melodies for Mezzosoprano and piano” (1941-42): Απόψε

Cypriot Folksong: Το Γιασεμί (acapella)

Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984)
Από το έργο «20 Tραγούδια του ελληνικού λαού Τα ματάκια σου τα μαύρα, Δεν είναι αυγή να σηκωθώ

Διάλειμμα

Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994)
Από το έργο «Μεγάλος Ερωτικός» : Σ’αγαπώ, Ποιος είναι τρελός από έρωτα, Μέρες του 1903

Από το έργο «Ο κύκλος του CNS»: Με πνίγει ετούτη η θάλασσα, ο Αφέντης, Εγώ είμαι ένα σύννεφο

Μίκης Θεοδωράκης (b.1925): Homage to the composer’s 90th birthday

A) Νύχτα μαγικιά B) από το έργο «Επιτάφιος» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου: Που πέταξε τ’αγόρι μου Γ) aπό το έργο «Επιφάνια» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη: Κράτησα τi ζωή μου, Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές, Ανοίγω το στόμα μου, Άρνηση (Στο περιγιάλι

Η καταξιωμένη μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας, η οποία έχει ενθουσιάσει με τη διακριτική χροιά της φωνής της τους μουσικοκριτικούς και το κοινό σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική θα παρουσιάσει με τον μετρ του πιάνου, Δημήτρη Γιάκα, ένα πρόγραμμα βαθιάς ελληνικής έμπνευσης.

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015, Πλατεία Συντάγματος, 21:00
Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ

  • Ειρήνη Καράγιαννη, μεσόφωνος
  • Τάσος Αποστόλου, βαθύφωνος
  • Διεύθυνση Ορχήστρας: Αναστάσιος Συμεωνίδης


Camille Saint-Saëns (1835-1921): Samson and Delilah: Bacchanale/Mon coeur s’ouvre a ta voix

Gioachino Rossini (1792-1868): The Barber of Seville: La calunnia è un venticello

Giuseppe Verdi (1813-1901): Il trovatore: Anvil|Macbeth: Aria Banco/Patria oppressa

Georges Bizet (1838 – 1875): Carmen: Intermezzo/Habanera

Διάλειμμα|Intermission

Gioachino Rossini (1792-1868): The Thieving Magpie: Overture

Giuseppe Verdi (1813-1901: Nabucco: Va pensiero sull’ali dorate

Pietro Mascagni (1863–1945): Cavalleria Rusticana: Ιntermezzo

Jacques Offenbach (1819–1880): La belle Hélene: Amours divins
Mitch Leigh, Joe Darion (1965): Man of La Mancha: The Impossible Dream (διασκευή: Victor López)

Zequinha de Abreu (1880 – 1935): Tico-Tico no Fubá (διασκευή: Cliff Colnot)

Θεόφραστος Σακελλαρίδης (1883 – 1950):
Ο Βαφτιστικός: Τικ-Τακ
Πικ Νικ: Σερενάτα/Barcarola/Σφίξε με

Trio VuillaumeTrio Vuillaume

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015, Βουλευτικό, 21:00
TRIO VUILLAUME (FRA)*/ Τρίο της Όπερας του Παρισιού

  • Θανάσης Αποστολόπουλος, πιάνο

Ludwig Van Beethoven (1770-1827)
String Trio in C minor, Op. 9, No. 3
I. Allegro con spirito
II. Adagio con espressione
III. Allegro molto e vivace
IV. Presto

Διάλειμμα

Johannes Brahms (1833-1897)
Piano Quartet in G minor, Op. 25,
I. Allegro
II. Intermezzo
III. Andante con moto
IV. Rondo alla Zingarese

*Eric Lacrouts, βιολί
Pierre Lenert, βιόλα
Cyrille Lacrouts, τσέλο
Το Τρίο εγχόρδων της Όπερας του Παρισιού –όλοι τους κάτοχοι οργάνων-κειμηλίων του θρυλικού κατασκευαστή Jean-Baptiste Vuillaume (1798-1895) από όπου και πήραν το όνομά τους- απαρτίζεται από ιδιοφυείς μουσικούς διάσημους για τη βιρτουοζιτέ τους. Η σύμπραξη τους με τον έχοντα σημαντική καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, Θανάση Αποστολόπουλο, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα θα χαρίσει άλλη μια βραδιά διεθνούς εμβέλειας στο Φεστιβάλ.

Ensemble WienEnsemble Wien

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015, Παλαμήδι, 21:00
ENSEMBLE WIEN* (AUT) / Κουαρτέτο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Divertimento in B-flat major, KV 137/125b
I.Andante II. Allegro di molto III. Allegro assai

Joseph Haydn (1732-1809)
String Quartet Op. 9 No. 5 in B flat major, Hob. III: 23
I. Poco adagio con variazioni II. Menuetto: Allegretto III. Largo cantabile IV.Presto

August Lanner (1835-1855)
D'Ersten Gedanken (Waltzes), Op. 1

Διάλειμμα|Intermission

Friedrich Cerha (b1926)
Gschwandtner Tänze

Joseph Lanner (1801-1843)
The Romantics (Waltz), op. 167
Ungarischer Galopp, op. 97/3

Johannes Brahms (1833-1897)
Hungarian Dances
Nr. 1. Allegro molto|Nr. 3. Allegretto|Nr. 2. Allegro non assai|Nr. 7. Allegretto|Nr. 5. Allegro

*Albena Danailova, βιολί
Raimund Lissy, βιολί
Michael Strasser, βιόλα
Josef Niederhammer, κοντραμπάσο

Το ENSEMBLE WIEN απαρτίζεται από μουσικούς που κατέχουν θέσεις στις κορυφαίες ορχήστρες της Βιέννης και έχει να επιδείξει πλήθος διακρίσεων και σημαντικών εμφανίσεων. Η βραδιά θα αποτελέσει το ιδανικό κλείσιμο του Φεστιβάλ, με το διάσημο σύνολο να μας ταξιδεύει στη μουσική της Αυστρίας –και όχι μόνο.

Έκθεση εικόνων

Ειρήνη ΚαράγιαννηΘανάσης Αποστολόπουλος