Ξεναγήσεις στην έκθεση Reflectionship

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής Reflectionship με έργα της Λαμπρινής Μποβιάτσου και της Έλενας Παπαδημητρίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουνίου 2015.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη θα πραγματοποιήσει δύο –ανοιχτές για το κοινό- ξεναγήσεις, το Σάββατο 23 Μαΐου και το Σάββατο 13 Ιουνίου, στις 12:30.

Η Λαμπρινή Μποβιάτσου και η Έλενα Παπαδημητρίου δουλεύοντας -αρχικά χωρίς να γνωρίζονται- πάνω στη σχέση της ανθρώπινης φιγούρας με τον αντικατοπτρισμό του περιβάλλοντός της, ανακαλύπτουν η μία την άλλη και ξεκινούν μια συστηματική επικοινωνία η οποία θα δώσει νέα πνοή στα έργα τους. Υλοποιούν έργα κοινής επιρροής κρατώντας όμως και τη διαφορετική τους οπτική γωνία δημιουργώντας έτσι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εικαστικό αποτέλεσμα διάδρασης με τον θεατή. Την ηχητική εγκατάσταση στο έργο της Έλενας Παπαδημητρίου έκανε ο Αντώνης Π.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη σημειώνει: «Στο έργο της Μποβιάτσου, η φιγούρα και το περιβάλλον παραμορφώνεται έντονα. Οι καθρέπτες συχνά τσαλακώνονται δίνοντας μια διαστρεβλωμένη οπτική, τόσο της ίδιας της ζωγραφισμένης γυμνής ανθρώπινης φιγούρας, όσο και του περιβάλλοντος, με τον ίδιο τον θεατή να διαδραματίζει έναν σημαίνοντα διαδραστικό ρόλο. Στο έργο της Παπαδημητρίου, ο καθρέπτης λειτουργεί ως είδωλο του εικονιζόμενου, ενώ υπερτερεί το εννοιολογικό στοιχείο. Η ανθρώπινη φιγούρα ντύνεται τους συμβολισμούς μέσα από μοτίβα, αλλά το περιβάλλον παραμένει ανέπαφο περιμένοντας τον εκάστοτε αντικατοπτρισμό του. Κοινός παρονομαστής στο έργο των δύο εικαστικών είναι η σχέση του εγώ (της ζωγραφισμένης φιγούρας) με το περιβάλλον (αντανάκλαση) και άλλες συναφείς εννοιολογικές παραπομπές γύρω από το είδωλο και τις αντανακλάσεις του. Παράλληλα οι αισθητικές αντιπαραθέσεις των δύο εικαστικών προσκαλούν σε μια συναρπαστική περιήγηση: από το μικρό στο μεγάλο, από το γυμνό της σάρκας στο ενδεδυμένο, από το ρευστό στη λεπτομέρεια, από το βουβό στο λαλίστατο...».

 

ReflectionshipBoviatsou

 

ReflectionshipPapadimitriou

 

 

Διάρκεια έκθεσης
11 Μαΐου – 13 Ιουνίου 2015
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30,
Κυριακή κλειστά

Είσοδος ελεύθερη