Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου 2014 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου 2014 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Δευτέρα 1, ώρα 20:30
ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΟ. Η σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου και ο Ρώσος πιανίστας Αντρέι Χόβριν θα παρουσιάσουν τρία από τα πιο γοητευτικά και οραματικά έργα της φωνητικής μουσικής: Σεργκέι Προκόφιεφ: Μελωδίες op.35, Μοντέστ Μούσσοργκσκυ: Χωρίς Ήλιο(Без солнца), Ένας φωνητικός κύκλος Johannes Brahms: 8 τραγούδια op.57. Η τρυφερότητα και το αδιόρατο χιούμορ στα τραγούδια χωρίς λόγια του Προκόφιεφ, λίγο απέχει από την ενδοσκοπική ποίηση στον κύκλο του Μούσσοργκσκυ, γεμάτη εξομολογήσεις χωρίς αποδέκτη. Η αφαιρετική διάθεση που συνδέει τα δυο έργα προκύπτει στο ένα από την απουσία των λέξεων, στην άλλη από την απουσία συνομιλητή. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, το έργο 57 του Μπραμς θα έρθει να προσθέσει στον Μούσσοργκσκυ έναν ακόμη μοναχικό αφηγητή. Πικρία, πνευματικότητα και σκοτεινός αισθησιασμός του γερμανικού Βορρά, που παραμένει παρ' όλα αυτά Βορράς ανοιχτός και θαλασσινός, απαντούν στις πιο στεγνές και αδιέξοδες φωνές του Βορρά της Ρωσίας, περίκλειστου μέσα στην απεραντοσύνη του. Εισιτήριο: 10 €.

Τρίτη 2, ώρα 20:30
«Μάνος Χατζιδάκις - Σελίδες Διαβατηρίου». Η διεθνής πορεία των τραγουδιών του Χατζιδάκι σε ένα πρωτότυπο μουσικό ταξίδι ανά τον κόσμο με λόγια ελληνικά αλλά και ξένα: 1948. Ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει μουσική για το «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τένεσυ Ουίλιαμς. Στη σκηνή του μπάνιου ακούγεται στην αμερικάνικη παράσταση "It's Only A Paper Moon"- «είναι μόνο ένα χάρτινο φεγγάρι». Ο Νίκος Γκάτσος αποδίδει και γράφει «χάρτινο το φεγγαράκι». Ο Χατζιδάκις μελοποιεί ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του. Και το ταξίδι αρχίζει εκ νέου. Το χάρτινο φεγγαράκι γίνεται κόκκινο, πράσινο και ταξιδεύει στον κόσμο. Άλλα λόγια και οι μουσικές του με νέα λάμψη και ηχοχρώματα. «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» γιατί «είμαι μόνος από το αντίο σου» (All Alone Am I). Τα παιδιά του Πειραιά ταξιδεύουν στο Χόλυγουντ, οι «Αντικατοπτρισμοί» στη Νέα Υόρκη, ο Κυρ-Αντώνης στην Ολλανδία και το Λευκό τριαντάφυλλο της Αθήνας στη Γερμανία. Ο Παναγιώτης Τερζάκης και ο Μιχάλης Δημητρακάκος ερμηνεύουν τον διεθνή Χατζιδάκι σε ένα οδοιπορικό των τραγουδιών του ανά τον κόσμο με την ενορχηστρωτική άποψη και συνοδεία του Θόδωρου Κοτεπάνου. Κείμενα και επιμέλεια: Παναγιώτης Τερζάκης. Εισιτήρια: 20€ (διακεκριμένη), 15€ (πλατεία), 10€ (εξώστης). Οργάνωση: Φίλοι του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Τετάρτη 3, ώρα 19:00
Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης: «Και τον πλησίον σου ως εαυτόν. 71 χρόνια από την διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου. Μνήμη Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Α΄ και Δημάρχου Λουκά Καρρέρ». Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης, Δρ Σπυρίδων Θ. Καμαλάκης, Καθηγητής ε.τ. του Κρατικού Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου του Νizhny Novgorod και ο Πρόεδρος της Ενώσεως κύριος Χρήστος Α. Μανέας, δικηγόρος. Θα συντονίσει ο Δρ Αναστάσιος-Ιωάνης Δ. Μεταξάς, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενώ θα αναφερθούν στα γεγονότα ο κύριος Νίκιας Λούντζης, Πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων "Ενδεικτικά, συμπληρωματικά στοιχεία" και ο κύριος Μωυσής Κ. Κωνσταντίνης πρώην Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβούλιου Ελλάδος "Μια μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο ηρωική πράξη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής 1941 – 1944 για τη διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου". Ακολούθως ο κύριος Τώνης Λυκουρέσης, σκηνοθέτης, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, θα προλογίσει το δραματοποιημένο ιστορικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους "Το τραγούδι της ζωής", που σκηνοθέτησε το 2002, πριν την προβολή του. Η εκδήλωση θα τελειώσει με επίδοση αναμνηστικών. Οργανωτής: Υπάτων Συμβούλιον και τα υπό την αιγίδα του Φιλοσοφικά Εργαστήρια.

Τετάρτη 3, ώρα 19:00 (αίθουσα Κωστή Παλαμά)
Παρουσίαση βιβλίου της Λαμπρινής Παππά: «Ο Δαίμονας της μάνας». Για το βιβλίο αυτό θα μιλήσουν: Γ. Χατζημαρκάκης: Πρόεδρος Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών, Ι. Ν. Νέστορος: Ψυχίατρος & Ψυχοθεραπευτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δέσ. Κονταράκη: Αρχισυντάκτρια στον «Ελεύθερο Τύπο», Νατάσσα Ράγιου: Δημοσιογράφος, Μαρβίνα Πιτυχούτη: Ηθοποιός. Εκδόσεις: Ίχνος, στιγμές πολιτισμού.

Πέμπτη 4, ώρα 19:00
Αρχαιότης και Μέλλον. Ομιλητής ο Καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Φ.Σ.Παρνασσός κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, με θέμα: «Διάσπαση αυτοκρατοριών».

Παρασκευή 5, ώρα 19:30
Τα Επτανησιακά Πολιτιστικά Σωματεία Αττικής, προς τιμήν των 150 χρόνων της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, διοργανώνουν την λογοτεχνική βραδιά:« Επτανήσιοι Λογοτέχνες του 19ου αιώνα.... με λογισμό και μ' όνειρο...». Οι λογοτέχνες και οι θεματικές τους είναι οι: Σολωμός (γυναικείες μορφές), Κάλβος (πατρίδα-ελευθερία), Λασκαράτος (αυτοσαρκασμός), Βαλαωρίτης (ήρωες), Μαβίλης (αθανασία-θάνατος), Williams (περιήγηση στους Παξούς), Θεοτόκης (χρήμα και αγάπη), Ξενόπουλος (αυτονομία του ατόμου), Σουρής (σάτιρα). Παράλληλα, θα προβάλλεται εικαστικό υλικό, κατά νησί και λογοτέχνη. Θα ακουστούν, σε ζωντανές εκτελέσεις, τραγούδια από τον Σολωμό, τον Κάλβο και τον Σουρή και θα προβληθεί μέρος από την κιν/φική ταινία της Τ. Μαρκετάκη Η τιμή της αγάπης. Διαβάζουν: Βαγγελάτου Αλ., Καποδίστριας Κ., Μαρκάτος Κ. , Σταύρακα Όλ. και ο μικρός Δελαπόρτας Γερ. Τραγουδούν: Λυκούρεση Ανδρ. και Κίτσιος Απ. Φιλολογική και σκηνική επιμέλεια: Αγ. Μαρκάτη, δρ. Φιλ/φίας. Είσοδος ελεύθερη.

Σάββατο 6, ώρα 20:30
ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ: Συναυλία σύγχρονης μουσικής. Η συναυλία διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Το σύνολο Shonorities αποτελείται από τους Shie Shoji (φωνή), Στέλιο Χατζηιωσηφίδη (βιολί) και Jasmina Samssuli (πιάνο). Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα παρουσιαστούν έργα για γυναικεία φωνή, βιολί και πιάνο των ιαπώνων, βρετανών και ελλήνων συνθετών: Jo Kondo, Sadao Bekku, Aya Okajima, Jonathan Harvey, Γιώργου Λεωτσάκου, Αιμίλιου Ριάδη και Βασίλη Αθανασιάδη. Η μουσική παράσταση αναδεικνύει τα καινούργια έργα για τον ασυνήθιστο συνδυασμό φωνής, βιολιού και πιάνου των συνθετών Okajima* και Αθανασιάδη* (*παγκόσμια πρεμιέρα). Η συναυλία χαρακτηρίζεται από ευρεία ποικιλία μουσικών στυλ. Οι αντιθέσεις σε ηχοχρώματα, μουσική γλώσσα, μουσική ένταση και συνδυασμό οργάνων εναρμονίζονται μέσα από τους ατμοσφαιρικούς υπέρτονους Ανατολικής αισθητικής, που αποπνέει ο Γιαπωνέζικος κήπος στη μέση του χιονισμένου χειμώνα. Σε συνεργασία με τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμό Φιλίας. Εισιτήρια: 10€, 5€ (μαθητικά - φοιτητικά - κάτοχοι κάρτας ανεργίας).

Κυριακή 7, ώρα 11:30
«200 Χρόνια από την Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας». Η «Κοινωνική Ανατολή» και η νεανική ομάδα «Αντι-ρήσεις», σας προσκαλούν, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης της Φιλικής Εταιρίας, που συνδιοργανώνουν για τα 200 χρόνια από την ίδρυσή της. Θα επιχειρηθεί ένα ταξίδι στο παρελθόν από ιστορική, κοινωνική και πολιτική πλευρά, για να διερευνηθούν οι λόγοι της δημιουργίας της, οι επιπτώσεις της ιδρύσεώς της και τα μηνύματά της στις συνθήκες του παρόντος. Είσοδος ελεύθερη.

Κυριακή 7, ώρα 20:00
Οι Vocal Inventions, ένα σύνολο νεαρών παιδιών με ιδιαίτερη αγάπη στις φωνητικές εφευρέσεις, δε διστάζουν να πειραματιστούν με το αρχαιότερο μουσικό όργανο, την ανθρώπινη φωνή. Από τον έρωτα στην απόρριψη, από τον ύμνο στο ξόρκι, από τον πόνο στην εξυγίανση, από τη σοβαρότητα στο χιούμορ. Όλες οι εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, περίτεχνα υφασμένες σ' ένα μουσικό χαλί. Για μία μόνο παράσταση! Τιμές εισιτηρίων: 10€ (γενική είσοδος), 5€ (νεανικό, φοιτητικό, ΑΜΕΑ).

Δευτέρα 8, ώρα 20:30
«Φωνές Χριστουγέννων» με την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, ορχήστρα και χορωδία. Μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία για όλη την οικογένεια: Από το "Άγια Νύχτα" και τον John Lennon μέχρι το "Ω Έλατο" και το "Hallelujah". Aπό τον Παπαδιαμάντη και τον Γκαίτε μέχρι τον Άντερσεν και τον Βυζηινό. Ένα μαγευτικό μουσικό και ποιητικό οδοιπορικό που θα μας ταξιδέψει σε κόσμους παραμυθένιους και εορταστικούς, με αγαπημένες και αξέχαστες μελωδίες και ποιήματα των παιδικών μας χρόνων, τραγουδισμένα μοναδικά από την διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, παντρεμένα ιδιαίτερα με τον ποιητικό λόγο που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Αλέξανδρος Σταύρου & Μαρία Τσαρούχα. Συμμετέχει η Χορωδία Μελωδοί και η Οrchestra Mobile. Μουσική Διεύθυνση: Θεόδωρος Ορφανίδης. Εισιτήρια: 12€ και 10€ (ισχύουν και για φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ). Προπώληση εισιτηρίων: http://buy.tickethour.com/

Τρίτη 9, ώρα 20:00
Ο Πρόεδρος της "Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού", ιστορικός - συγγραφεύς Δρ. Κωνσταντίνος Σταματόπουλος θα μιλήσει με θέμα: "Αρμαγεδδών από Επιπολαιότητα - Η πορεία της Ευρώπης προς τον Α ´ Παγκόσμιο Πόλεμο". Οργάνωση: Φίλοι του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Είσοδος ελεύθερη.

Τετάρτη 10, ώρα 20:30
2ο Gala Όπερας για το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου . Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου για δεύτερη συνεχή χρονιά οργανώνει το ετήσιο Gala Όπερας με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Μελετών Αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι. Στην έναρξη του Gala Όπερας θα βραβευθούν οι μεγάλοι δωρητές και υποστηρικτές του Συλλόγου. Στη φετινή εορταστική συναυλία λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Ειρήνη Καράγιαννη, μέτζο σοπράνο, Δημήτρης Πακσόγλου, τενόρος, Δημήτρης Γιάκας, πιάνο. Διάρκεια τελετής βράβευσης: 15 λεπτά. Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Πλατεία (διακεκριμένη ζώνη/4 πρώτες σειρές): €35, Πλατεία (υπόλοιπες σειρές): €25, Εξώστης: €15 γενική είσοδος και €10 για ανέργους και φοιτητές. Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: Υπηρεσία εισιτηρίων, ticket services: τηλ. 210 7234567 Πανεπιστημίου 39 (στοά) και στο www.ticketservices.gr.

Πέμπτη 11, ώρα 21:00
«Διεθνής Ημέρα των βουνών - 2014». Συναυλία με έργα Παναγιώτη Καρούσου. Ελληνική ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη. Κονσέρτο για Τούμπα «των Βουνών»: Παναγιώτης Καμβυσίδης, τούμπα, Προμηθέας Δεσμώτης, άρια της Ιούς: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο, Ολυμπιακή Φλόγα, άρια του Ύλλου: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος, Το Τραγούδι των Εθνών «Θεία Μουσική»: Βανέσα Καλκάνη, σοπράνο, Ρομάντζα για Φλάουτο «του Πανός»: Αντώνιος Γιαμβριάς, φλάουτο, Πιάνο Κονσέρτο «Αντάτζιο»: Μιμή Ρουφογάλη, πιάνο, Προμηθέας Δεσμώτης, άρια της Ήρας: Βανέσα Καλκάνη, σοπράνο, Αρια του Προμηθέα: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος, Ολυμπιακή Φλόγα, άρια της Δηιάνειρας: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο, Κοντσέρτο για βιολοντσέλο: Μιρέλα Ρούτση, βιολοντσέλο, Προμηθέας & Ιώ: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος - Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο, Κοντσέρτο για Βιολί «maestoso - adagio - allegretto»: Έφη Χριστοδούλου, βιολί, Ολυμπιακή Φλόγα: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος - Βανέσα Καλκάνη, σοπράνο
Μια συναυλία για τα βουνά της Ελλάδας υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων. Είσοδος: 5 ευρώ.

Παρασκευή 12, ώρα 21:00
H μουσική παράσταση Χωρίς Σύνορα... Σπάζοντας τα μουσικά σύνορα, η παράσταση "Cross Borders" μας ταξιδέψει από την Δύση στην Ανατολή, απ΄ την Ελλάδα στον κόσμο χωρίς όρια ... Στην υπέροχη και φιλόξενη νεοκλασική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", με την τέλεια ηχητική, η βραδιά θα γεμίσει με αγαπημένες μουσικές και τραγούδια από το Flamengo και τις καντσονέτες, στο μιούζικαλ και τις μπαλάντες... από την "Aeolia" στο "Los Eroticos", από το " Έλα πάρε με" και τον " Ήλιο Θεό" στο "Hijo de la luna" και το "Maria de Buenos Aires", από το "I who have nothing" και το "Caruso" στο "La Boheme" και τον "Αύγουστο"... από το εντυπωσιακό στο μη αναμενόμενο... Ξεχωριστές ερμηνείες από τις υπέροχες φωνές της Tanya Nikoloudis, του Νίκου Ρουσσάκη και της Κατερίνα Μάνδηλα. Special guest ο Βίκτωρ Πολυδώρου! Με το μουσικό άγγιγμα του Μιχάλη Νικολούδη και το ονειρικό βιολί του Γιώργου Μαγκλάρα ξεκινάει ένα μοναδικό ταξίδι στην απόλυτη απόλαυση της μαγείας των ήχων...με τα πιο γνωστά, αγαπημένα και διάσημα τραγούδια! Βιολί: Γιώργος Μαγκλάρας, Τσέλο: Aλέξανδρος Κασαρτζής, Κρούστα: Kiki Cha, Κιθάρα: Μιχάλης Νικολούδης. Ώρα προσέλευσης: 20:30. Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 12€, Ταμείο: 15€.

Σάββατο 13, ώρα 19:00
«Ρεσιτάλ για πιάνο τέσσερα χέρια». Διοργανωτής: Ομάδα φιλοσοφικού στοχασμού Τριπτόλεμος υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα. Το ρεσιτάλ δίδεται υπέρ των σκοπών του Προτύπου Εθνικού Νηπιοτροφείου Καλλιθέας.

Κυριακή 14, ώρα 12:00
Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Αγάπης για τα Παιδικά Χωριά SOS. Ένα ξεχωριστό Κυριακάτικο πρωινό, με γνωστές Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες και αποσπάσματα από όπερες και οπερέτες θα προσφέρουν μουσικοί της Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Πολύμνια» με τη συμμετοχή της Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Νίνας Πατρικίδου, της Παιδικής Χορωδίας Ευμέλεια της Τζίνας Φωτεινοπούλου και Καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που όλοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς, για να μπορέσουν να γιορτάσουν με αγάπη τις άγιες αυτές ημέρες, τα παιδιά και οι οικογένειες που υποστηρίζονται από τα Παιδικά Χωριά SOS. Θα ακουστούν έργα των Strauss, Brahms, Puccini, Rossini, Offenbach, Tchaikowski, Schostakowitch κλπ. Εισιτήρια: 8€ & 5€ Ευρώ παιδικό. Το σύνολο των εσόδων θα διατεθεί για το έργο μας. Πληροφορίες στα γραφεία των Παιδικών Χωριών SOS, τηλ. 210-3313661.

Κυριακή 14, ώρα 19:00
«Δώρο...η Μουσική!!!!!!!» Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα και Μελωδίες από την Παιδική/Νεανική Χορωδία Rosarte. Συντελεστές: Παιδική Χορωδία Rosarte τμήμα παιδικό και παιδικό νεανικό. Διεύθυνση/Διδασκαλία Χορωδίας: Ρόζη Μαστροσάββα, Πιάνο Συνοδεία: Τζένη Σουλκούκη, Kaxon: Περικλής Καλούμενος. Τιμή Εισιτηρίου: 10€ Ενήλικες & 6€ Παιδικό (& Άνεργοι).

Δευτέρα 15, ώρα 20:30
"Fiamma amorosa... στα χρόνια του Μπαρόκ": H Glasperlenspiel Sinfonietta από την Εσθονία, με πολυάριθμες εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρὠπη, θα δώσει μια συναυλία στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", σε μουσική διεύθυνση του Βρετανού νεαρού αρχιμουσικού William Kunhardt. Η ορχήστρα, που διακρίνεται για τη ζωντάνια και τη δεξιοτεχνία της στην ερμηνεία έργων από την εποχή του μπαρόκ μέχρι και σύγχρονων δημιουργών, θα συμπράξει με δυο αξιολογότατους τραγουδιστές, την σοπράνο Arete Teemets και τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη, σε ένα πρόγραμμα με άριες μοναδικής εκφραστικότητας και δεξιοτεχνικών απαιτήσεων, των Βιβάλντι, Χέντελ και Ρεσπίγκι. Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Εσθονίας στην Αθήνα. Διοργάνωση: specs 'n' arts, Παραγωγή: "Έναστρος". Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό) και 7 ευρώ για μαθητές, φοιτητές και κατόχους κάρτας ανεργίας. Πληροφορίες/ κρατήσεις: Υπηρεσία εισιτηρίων, Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα, Τηλ.: 210 7234567, www.ticketservices.gr

Τρίτη 16, ώρα 20:30
«Allegro scherzando για βιολοντσέλο και πιάνο» με τους Μιχάλη Χόιπελ και Αλέξανδρο Σαρακενίδη. Σε έργα των Έ. Μαρκουλάκη (Χορός Νο. 4 για σόλο βιολοντσέλο), G. Cassadó (Suite for solo cello), Al. Scriabin (24 preludes opus 11) και S. Rachmaninov (Cello sonata opus 19). Διοργάνωση: specs 'n' arts, Παραγωγή: "Έναστρος". Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ (Διακεκριμένη ζώνη), 10 ευρώ(Κανονικό), 7 ευρώ (Φοιτητικό / Κάτοχοι κάρτας ανεργίας). Πληροφορίες/ κρατήσεις: Υπηρεσία εισιτηρίων, Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα, Τηλ.: 210 7234567, www.ticketservices.gr

Τετάρτη 17, ώρα 19:00
Ο Πρόεδρος του Σεμιναρίου Κοινωνικού και Φιλοσοφικού Προβληματισμού, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Γεώργιος Μποζώνης, σας προσκαλεί στην ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίας Μερόπης Σπυροπούλου, η οποία θα μιλήσει με θέμα: «Η Επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενούς». Είσοδος Ελεύθερη.

Πέµπτη 18 , ώρα 20:30
Baroque Christmas Concert µε τους «Athens Singers» Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός. Με ... έλκηθρο τα πιο γνωστά Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, μας καλούν να γλιστρήσουμε μαζί τους, στο χαρμόσυνο πνεύμα των ημερών, οι «Athens Singers». Γνωστά χορωδιακά κομμάτια και άριες μουσικής Μπαρόκ, έργα των Handel, Bach και Charpentier, o Χειμώνας από τις 4 Εποχές του Vivaldi το Απολυτίκιο των Χριστουγέννων, κάλαντα απ' όλο τον κόσμο, αλλά και τα πιο γνωστά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, συνθέτουν την πιο ζεστή και συγκινητική ατμόσφαιρα, μας καλούν να γίνουμε πάλι για λίγο παιδιά και να ζήσουμε την πιο μεγάλη γιορτή του χρόνου. Δημήτρης Βεζύρογλου: Πιάνο, Μουσική Διεύθυνση: Roger Tilley, Roger Tilley. Τιµές Εισιτηρίων: 15 ευρώ (Διακεκριμένη ζώνη), 12 ευρώ (Γενική Είσοδος), 8 ευρώ (Φοιτητικό / Ανέργων). Πληροφορίες/ κρατήσεις: Ταµείο Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα Υπηρεσία εισιτηρίων: www.ticketservices.gr/210 7234567

Παρασκευή 19, ώρα 20.30
«Φωνές Χριστουγέννων» με την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, ορχήστρα και χορωδία. Μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία για όλη την οικογένεια: Από το "Άγια Νύχτα" και τον John Lennon μέχρι το "Ω Έλατο" και το "Hallelujah". Aπό τον Παπαδιαμάντη και τον Γκαίτε μέχρι τον Άντερσεν και τον Βυζηινό. Ένα μαγευτικό μουσικό και ποιητικό οδοιπορικό που θα μας ταξιδέψει σε κόσμους παραμυθένιους και εορταστικούς, με αγαπημένες και αξέχαστες μελωδίες και ποιήματα των παιδικών μας χρόνων, τραγουδισμένα μοναδικά από την διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, παντρεμένα ιδιαίτερα με τον ποιητικό λόγο που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Αλέξανδρος Σταύρου & Μαρία Τσαρούχα. Συμμετέχει η Χορωδία Μελωδοί και η Οrchestra Mobile. Μουσική Διεύθυνση: Θεόδωρος Ορφανίδης. Εισιτήρια: 12€ και 10€ (ισχύουν και για φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ). Προπώληση εισιτηρίων: http://buy.tickethour.com/

Σάββατο 20, ώρα 12.00
Θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο «ΩΡΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ» σε ποίηση Άγγελου Τετράδη και μουσική Σπύρου Δεληγιαννόπουλου. Σολίστ Ανδριάνα Λυκουρέση. Συμμετέχει η ορχήστρα Libera Allegro. Εισιτήριο: 5€.

Σάββατο 20, ώρα 20.30
Ο μοναδικός συνθέτης και αυτοσχεδιαστής Γιώργος Ψυχογιός θα μας χαρίσει ένα μοναδικό ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού στο πιάνο, δέκα χρόνια μετά το θρυλικό ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού του στον ίδιο χώρο! Το πρώτο εκείνο ρεσιτάλ που τον καθιέρωσε ως έναν ιδιαίτερο συνεχιστή του Keith Jarrett στη δόμηση μεγαλοπρεπών, ουσιωδών και φορτισμένων ψυχολογικά ρεσιτάλ. Ο Γιώργος Ψυχογιός στηρίζει την δημιουργία του σε περισσότερα από 25 χρόνια ενεργούς δράσης σαν βιρτουόζος κλασικός και jazz πιανίστας που φλερτάρει με τη κινηματογραφική μουσική, αλλά και σαν καταξιωμένος ακκορντεονίστας, με απόλυτη γνώση της ελληνικής σύγχρονης μουσικής, με ρίζες και στο ελαφρολαϊκό και στο ρεμπέτικο. Οι solo εμφανίσεις του αποτελούν τις κορυφαίες στιγμές του, που δείχνουν στο κοινό όλα όσα κατέκτησε με χιλιάδες ώρες στο «κόκπιτ» αξιόλογων μουσικών σχημάτων. Στις 20 Δεκεμβρίου στον Παρνασσό θα ακούσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς και αναπάντεχα περάσματα και αναφορές στους αγαπημένους του συνθέτες. Ώρα έναρξης: 20.30 Τιμή εισιτηρίου:10 Ευρώ – Κανονικό 5 Ευρώ - Φοιτητές, ΑΜΕΑ, Άνεργοι. Πληροφορίες - Προπώληση: Music Artisans Σταύρος Δαμιανίδης – κιν. 6945 260311

Κυριακή 21, ώρα 13:00
«Συναυλία Ελεύθερου Ωδείου». Όμορφες, Χριστουγεννιάτικες νότες από τους προχωρημένους σπουδαστές του Ελεύθερου Ωδείου! Ελάτε να «ταξιδέψουμε» όλοι μαζί με υπέροχες συνθέσεις παλαιών και νεώτερων συνθετών, γνωστά και αγαπημένα κομμάτια από τον ευρύτερο χώρο της pop, rock & έντεχνης μουσικής ελληνικής & ξένης καθώς και κλασική μουσική, jazz, λαϊκό τραγούδι, ρεμπέτικο κλπ. Παίζουν και τραγουδούν 40 νέοι καλλιτέχνες, σπουδαστές του Ελεύθερου Ωδείου, συνοδευόμενοι ενίοτε και από τους εκλεκτούς καθηγητές τους. Είσοδος ελεύθερη. Σημείωση: Νωρίτερα την ίδια ημέρα (11:00-12:30) θα προηγηθεί στον ίδιο χώρο μίνι συναυλία των μικρών μαθητών του Ελεύθερου Ωδείου, που θα μας χαρίσουν όμορφες, ανέμελες εικόνες από το ξεκίνημα του ταξιδιού των παιδιών στη μουσική! Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει κλασική και ελαφρά μουσική, παραδοσιακές μελωδίες από διάφορες χώρες, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια κλπ.

Κυριακή 21, ώρα 19.30
Το Φεστιβάλ Τέχνης & Πολιτισμού «Ημέρες Αγάπης» παρουσιάζει τραγούδια του Νότη Μαυρουδή (και όχι μόνο) από διαφορετικές εποχές, με οδηγό τις κιθάρες, με χρώματα και μνήμες. Αναζητώντας την επικοινωνία, μέσα από μουσικές-κομμάτια για δυο κιθάρες και τραγούδια που σημάδεψαν διαχρονικά την κοινή ευαισθησία, μέσα στο χρόνο... Τραγούδια που καθρεφτίζουν την επικαιρότητα μέσα από τον λόγο και τη μουσική. Με την πεποίθηση πως το Ελληνικό τραγούδι έχει ανάγκη, ιδιαίτερα στις μέρες μας, να συνεχίσει να υπάρχει και να εμπνέει... Μια παράσταση με μουσικό υλικό από τη μεγάλη δεξαμενή τού Ελληνικού τραγουδιού και της Λατινικής Αμερικής... Με τους: Νότη Μαυρουδή και Γιώργο Τοσικιάν (στις κιθάρες). Τραγουδάει η Μόρφω Τσαϊρέλη και η Νεανική Χορωδία του Αθηναϊκού Ωδείου. Διδασκαλία/διεύθυνση χορωδίας: Αλεξάνδρα Μητσοπούλου. Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ: Μαρινάκη Εύη. Είσοδος 7€ (μέλη Πολιτιστικού οργανισμού Αθηνά). Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο 210 9331244.

Τρίτη 23, ώρα 20:00
"Αφιέρωμα στον Giacomo Puccini για τα 90 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Ιταλού συνθέτη". Μήδεια Ιασωνίδου - σοπράνο, Δέσποινα Παναγιώτου-σοπράνο και Νίκος Βασιλείου-πιάνο. Γενική είσοδος: 10 ευρώ και 7 ευρώ (δικαιούχοι μειωμένου). Η συναυλία είναι ένας φόρος τιμής στην μνήμη του Giacomo Puccini. Τυχαίνει να πραγματοποιείται την επομένη μέρα τον γενεθλίων του: 22/12/1858. Το παιδί που γεννήθηκε τότε, την παραμονή Χριστουγέννων στην Τοσκάνη έγινε μεγάλος μουσικοσυνθέτης και χάρισε στο κόσμο πολλές ωραίες συγκινητικές και όμορφες στιγμές. Θα θέλαμε να εκφράσουμε με αυτή την συναυλία την αγάπη και τον θαυμασμό μας προς τον μεγάλο αυτόν συνθέτη.

Σάββατο 27, ώρα 18:00
Χριστουγεννιάτικο παραμύθι για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά: «Η νύχτα των δώρων». «Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς σε μια βιτρίνα γεμάτη με παιχνίδια και δώρα. Τα παιχνίδια και οι κούκλες ζωντανεύουν, κάνουν την επανάστασή τους κι αποφασίζουν να δραπετεύσουν απ' τη βιτρίνα. Θα πάνε στα σπίτια των φτωχών παιδιών, των παιδιών που δεν μπορούν ν' αγοράσουν όλα αυτά τα ακριβά παιχνίδια». Ένα παραμύθι γεμάτο με μουσική (απ'το χώρο της κλασικής μουσικής: Τσαϊκόφσκυ-«Καρυοθραύστης») και με τραγούδια (Τσάρλι Τσάπλιν -«Χαμογέλα», Χριστουγεννιάτικα αλλά και πρωτότυπα τραγούδια), εμπνευσμένο απ'το διήγημα του Παύλου Νιρβάνα «Η νύχτα των δώρων». Αφηγητής: ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης. Κείμενο, παρουσίαση: Άννα Σακαλή. Πιάνο: Θάνος Μαργέτης. Παίρνουν μέρος τα παιδιά της θεατρικής ομάδας «Παίζουμε θέατρο». Σκηνοθεσία: Αννίτα Κουτρούλη. Εισιτήρια: Διακεκριμένη ζώνη 12€, Πλατεία και εξώστης 10€, Παιδικό 5€, Πολυτεκνικό (συνολικά, γονείς και παιδιά – πλατεία ή εξώστης) 20€.

Κυριακή 28, ώρα 20:00
Εορταστική Εκδήλωση του «ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ». Νίκος Σπανάτης: κόντρα τενόρος, Μαρία Μπιλντέα: άρπα. Πληροφορίες-Kρατήσεις: 210 9767984 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 - 17:00). Διοργάνωση: specs 'n' arts.

Δευτέρα 29, ώρα 19:30
Ρεσιτάλ πιάνου. "A Musical Travelogue" είναι ο τίτλος ενός μουσικού ταξιδιού στην Ευρώπη μέσα από τον χρόνο και την ιστορία. Η ισπανίδα πιανίστα Maria Abad, η οποία θεωρείται από έγκριτους κριτικούς ως μια από τις σημαντικότερες πιανίστες της Ισπανίας της γενιάς της, θα ερμηνεύσει έργα των Soler, Mozart, Beethoven, Chopin, Ravel and Albéniz. Η Ισπανίδα πιανίστα ξεκινά αυτή τη σειρά συναυλιών από την Αθήνα έχοντας στις αποσκευές της την πολύπλευρη καλλιτεχνική και εκτελεστική της προσέγγιση.
Τιμή εισόδου: 7 ευρώ, φοιτητές-ΑμεΑ-άνεργοι: 5 ευρώ.

Τρίτη 30, ώρα 18:00
Χριστουγεννιάτικο παραμύθι για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά: «Η νύχτα των δώρων». «Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς σε μια βιτρίνα γεμάτη με παιχνίδια και δώρα. Τα παιχνίδια και οι κούκλες ζωντανεύουν, κάνουν την επανάστασή τους κι αποφασίζουν να δραπετεύσουν απ' τη βιτρίνα. Θα πάνε στα σπίτια των φτωχών παιδιών, των παιδιών που δεν μπορούν ν' αγοράσουν όλα αυτά τα ακριβά παιχνίδια». Ένα παραμύθι γεμάτο με μουσική, τραγούδια και χριστουγεννιάτικα κάλαντα, εμπνευσμένο απ' το διήγημα του Παύλου Νιρβάνα «Η νύχτα των δώρων». Αφηγητής: ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης. Κείμενο, παρουσίαση: Άννα Σακαλή. Πιάνο: Θάνος Μαργέτης. Παίρνουν μέρος τα παιδιά της θεατρικής ομάδας «Παίζουμε θέατρο». Σκηνοθεσία: Αννίτα Κουτρούλη. Εισιτήρια: Διακεκριμένη ζώνη 12€, Πλατεία και εξώστης 10€, Παιδικό 5€, Πολυτεκνικό (συνολικά, γονείς και παιδιά – πλατεία ή εξώστης) 20€.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ (αίθουσα Γ΄ ορόφου)

Τρίτη 9, Τετάρτη 10, Πέμπτη 11, Παρασκευή 12, Σάββατο 13
Ώρες λειτουργίας: 10:30 – 13:30 και 18:00 – 21:00
Ατομική έκθεση του βραβευθέντος ζωγράφου/εικαστικού καλλιτέχνη Igor Rosset (1ο Βραβείο ΦΣΠ - 2013). Είσοδος ελεύθερη.