Μεξικανική παραδοσιακή γιορτή στο Abanico

Για 15η συνεχή χρονιά το Abanico διοργανώνει στην Αθήνα την Ημέρα των Νεκρών, η οποία έχει κηρυχτεί Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου. Σκοπός του είναι να την κάνει γνωστή στους Αθηναίους και να συμβάλει στο να τη μοιραστούν οι εν Αθήναις Μεξικανοί με τους Αθηναίους και άλλους ξένους που ζουν στην πόλη μας.

Οφείλουμε, κατ' αρχήν, να την διαφοροποιήσουμε από το περίφημο Halloween: Η Ημέρα των Νεκρών δεν πρόκειται για γιορτή μαγισσών. Είναι για τους Μεξικάνους πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο αναμένεται κάθε χρόνο με λαχτάρα, καθώς πιστεύεται ότι τότε επιστρέφουν οι ψυχές των αγαπημένων τους που έχουν πεθάνει, για να επισκεφτούν τους δικούς τους. Ο εορτασμός αυτής της μέρας απαιτεί αφοσίωση και πολύ μεράκι. Η μεξικανική αντίληψη για το θάνατο συνδυάζει το σεβασμό και τη στοργή για τους αποθανόντες αλλά, συγχρόνως, και μια φοβερή αίσθηση του χιούμορ, που φτάνει μέχρι και τη σάτιρα. Είναι μια μέρα για να «περάσουμε καλά» με τους νεκρούς μας, να τους θυμηθούμε, να θυμηθούμε όσα κάναμε και δεν κάναμε γι' αυτούς και με αυτούς, σε ένα περιβάλλον που συμβάλλει σε μια ευχάριστη και απελευθερωτική αίσθηση αναπόλησης.

 

CARTEL

Φέτος, το Abanico διοργανώνει αυτό το εορτινό τριήμερο σε συνεργασία με το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino, με την μεξικάνα τραγουδίστρια Martha Moreleón και με τον χώρο τέχνης «Fo Kia Nou 24/7» της εικαστικού Blanka Amezkua, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού και με τη στήριξη του «'Αλικο» (καφέ-μπαρ-χώρος τέχνης) και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με μια σειρά από δραστηριότητες –όλες τους με ελεύθερη είσοδο– οι οποίες περιγράφονται παρακάτω:

Στο Αbanico, όπως και κάθε χρόνο, δίνει το παρών ο παραδοσιακός βωμός (altar), στολισμένος κατά τα μεξικανικά έθιμα. Σε κάθε μεξικανικό σπίτι, κάθε χρονιά ο βωμός, κατά παράδοση, τιμά και «καλεί» όλους τους νεκρούς του σπιτιού. Το Abanico αφιερώνει πάντα το βωμό σε προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών του ιβηροαμερικάνικου κόσμου που μας «άφησαν» τελευταία.

Ώρες και μέρες επίσκεψης του βωμού:

  • Στο Abanico: Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου από τις 11:00 έως τις 22:00.
  • Στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων : Το Σάββατο 1η Νοεμβρίου από τις 21:00.
  • Στο Άλικο έκθεση του εργαστηρίου μικροβωμού από την Blanka Amezkua : Από την Κυριακή 2 Νοεμβρίου έως Σάββατο 8 Νοεμβρίου.
  • Ωράριο επίσκεψης: από τις 12:00 έως τις 24:00