Hellenic Dance Company

Hellenic Dance Company Hellenic Dance Company

Η επίσημη ομάδα της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, Hellenic Dance Company, προσεκλήθη από τη Martha Graham Dance Company να ερμηνεύσει στη Νέα Υόρκη ένα σημαντικό έργο από το ρεπερτόριο της μεγάλης δημιουργού. Παρουσιάζεται ως μέρος του γκαλά Celebrating the Graham/Greek connection, που διοργανώνει η Martha Graham Dance Company στο New York City Center από τις 19 ως και τις 22 Μαρτίου 2014.

To Panorama, που δημιουργήθηκε σε μια περίοδο ταραγμένη όπως η δική μας, είναι μια πρόσκληση σε αντίσταση, σε μάχη.

Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου, επεφύλαξε στην επαγγελματική ομάδα της Kρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), Hellenic Dance Company (HDC), μια μεγάλη έκπληξη και μία ακόμη μεγαλύτερη τιμή. Η Martha Graham Dance Company κάλεσε την HDC σε δημιουργική σύμπραξη!
Ειδικότερα, για την περίοδο 2013-2014, η Martha Graham Dance Company έχει προγραμματίσει, τόσο εντός όσο κι εκτός ΗΠΑ, την πραγματοποίηση παραστάσεων, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου εκδηλώσεων, «Μύθος και Μεταμόρφωση», που είναι προορισμένος να φωτίσει τον τρόπο με τον οποίο, συχνά, διαχρονικοί μύθοι γίνονται πηγή έμπνευσης για νέες διατυπώσεις από σημαντικούς δημιουργούς.

dance1Μια τέτοια δημιουργός άλλωστε, υπήρξε και η Martha Graham, που πολλές φορές στράφηκε σε μύθους και έπη της αρχαίας Ελλάδας, προκειμένου να θίξει σημαντικά ζητήματα της εποχής της, μέσα από έργα που αποτελούν εμβληματικά δείγματα γραφής της θεμελιώτριας του σύγχρονου χορού.

Στο πλαίσιο αυτό και παραμένοντας πιστή στις ιδέες της αείμνηστης ιδρύτριας της, η ομάδα προσκάλεσε τους χορευτές της Hellenic Dance Company να ερμηνεύσουν σε συνεργασία με καλλιτέχνες του δικού της δυναμικού, ένα σημαντικό έργο ρεπερτορίου της δημιουργού.

Το Panorama είναι ένα δυνατό έργο για 35 γυναίκες που η Γκράχαμ εμπνεύστηκε και δημιούργησε το 1935, επιθυμώντας να διαδηλώσει μέσα από αυτό, ενάντια στην καταπίεση των μειονοτήτων, τη Μεγάλη Ύφεση και στην άνοδο του φασισμού.

Η σημαντική αυτή παρουσίαση αποτελεί μέρος της εκδήλωσης Celebrating the Graham/Greek connection, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν επίσης, το πρωτότυπο χορευτικό έργο Echo, του Αντώνη Φωνιαδάκη, αλλά και μια reprise της ιστορικής «Κλυταιμνήστρας».