Νύχτες Πρεμιέρας: Θυμάμαι άρα Υπάρχω

Πού κρύβεται το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας»; Για να το βρείτε θα πρέπει να ψάξετε προσεκτικά την αφίσα του «λαμποφορεμένου» μπλε αγάλματος της θεάς Αθηνάς που ήδη έχει κατακλύσει την πόλη. Η φράση «Memini ergo sum» είναι μία παραφθορά της γνωστής φράσης του Ντεκάρτ, «σκέφτομαι άρα υπάρχω». Μ΄αυτόν τον τρόπο, όπως ενημέρωσε χθες (11/9/2013) στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο βιβλιοπωλείο Ιανός ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης, «το φεστιβάλ αποφάσισε να μας θυμίσει ότι...πρέπει να θυμόμαστε».

Ιδιαίτερη σημασία με την προβολή ταινιών όπως, «Χίτλερ: Μια ταινία από τη Γερμανία» (1977) του Χανς Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ και «Ταμπούρλο» (1979) του Φόλκερ Σλέντορφ (ο οποίος μάλιστα θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ), θα δοθεί στη μεγάλη σημασία που έχει η μνήμη. Όπως τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης: «Σε όλα τα προγράμματα του εφετινού φεστιβάλ θα βρούμε κάποιες ταινίες που μιλούν για την σημασία και για την ανάγκη της διάσωσης της μνήμης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει σημασία να θυμόμαστε».

Μεγάλος όμως πρωταγωνιστής του φετινού φεστιβάλ θα είναι το ελληνικό σινεμά, που ξεπέρασε από άποψη συμμετοχών κάθε προηγούμενο. Παρότι η Ελλάδα διανύει παρατεταμένη περίοδο κρίσης ο ελληνικός κινηματογράφος θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανθεί. Αλλά καλύτερα ας «μιλήσουν» οι αριθμοί: από τις 206 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους που θα προβληθούν συνολικά, οι 93 είναι ελληνικές και 15 απ' αυτές μεγάλου μήκους. Ξεχωρίζουν οι ταινίες των: Πέννυς Παναγιωτοπούλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου (ο οποίος θα τιμηθεί και με ειδικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του), Γιώργου Τσεμπερόπουλου, Δημήτρη Μπίτος, Μαρίας Ντούζα, Μιχάλη Κωνσταντάτου κ.ά. Να αναφέρουμε επίσης την ιδιαίτερη στιγμή της χθεσινής συνέντευξης τύπου που ο κ. Ανδρεαδάκης διάβασε όλα –και τα 78- ονόματα των μικρομηκάδων.

Τη Χρυσή Αθηνά φέτος θα διεκδικήσουν οι 13 ταινίες απ' το διαγωνιστικό τμήμα του φετινού φεστιβάλ. Τα υπόλοιπα βραβεία θα δοθούν από μια πενταμελή κριτική επιτροπή απαρτιζόμενη από φοιτητές δραματικών και άλλων σχολών.

Επισκέπτες στις «Νύχτες Πρεμιέρας» φέτος θα είναι η Αντέλ Εξαρχόπουλος («Η ζωή της Αντέλ», Χρυσός Φοίνικας του φετινού φεστιβάλ Κανών), ο ισραηλινός σκηνοθέτης Αριελ Φόλμαν («Βαλς με τον Μπασίρ»), ο ηθοποιός Τζέρεμι Αϊρονς («Νυχτερινό τρένο για τη Λισσαβόνα» του Μπίλε Ογκαστ), ο Ολλανδός σκηνοθέτης Αλεξ Βαν Βάρμερνταμ («Μπόργκμαν») κ.ά.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες Δαναός 1, 2, Odeon Οπερα 1, 2, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Έκθεση εικόνων