Εκδηλώσεις ΠΑΙ 2013 στη Σαμοθράκη

Επίσημη αφίσα Επίσημη αφίσα

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «IDEA» εδώ και τέσσερα χρόνια συμμετέχει ενεργά στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Σαμοθράκης, με σκοπό την προβολή και αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του νησιού και την υποστήριξη των ανθρώπων που τον υπηρετούν, αναπτύσσοντας τον κύκλο εκδηλώσεων ΠΑΙ. (παιδί)

Οι διοργανώσεις μας ξεπερνούν τα στενά τοπικά όρια, προωθούν την πρωτοπορία και φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μία σύγχρονη πολιτιστική «κιβωτό» στο νησί της Σαμοθράκης.
Και φέτος, παρά τις οικονομικές συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα, συνεχίζουμε τον κύκλο των εκδηλώσεων "ΠΑΙ" σε συνεργασία με το Δήμο Σαμοθράκης, που φέτος είναι αφιερωμένες στα 150 χρόνια από την εύρεση της Νίκης.

  • ΓΙΑΤΙ «ΚΤΙΣΑΜΕ» ΕΝΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΓΚ Της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σαμοθράκης, έχουν ξεκινήσει και καταδεικνύεται για ακόμη μία φορά το κενό που δημιουργεί η έλλειψη ενός σύγχρονου θερινού θεάτρου στο νησί. Η κατασκευή του μέχρι σήμερα δεν ευδοκίμησε για πολλούς λόγους. Αλλά και ένας μελλοντικός σχεδιασμός του, με φόντο τις σ ημερινές οικονομικές συνθήκες μοιάζει ανέφικτος.
Για το λόγο αυτό, η ΙΔΕΑ – Σύνδεσμος Διεθνούς Ανάπτυξης Οικολογίας και Τέχνης – έχει ήδη διαμορφώσει στον 1Ο τομέα του κάμπιγκ φυσικής διαβίωσης ένα μικρό θέατρο με φυσικά υλικά, πηλό, πέτρες, αχυρόμπαλες και ξύλα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος έκφρασης σε ένα σημείο που φιλοξενεί πολλούς καλλιτέχνες τους καλοκαιρινούς μήνες και να δείξει στους αρμόδιους πως το στήσιμο ενός θεάτρου με φυσικά υλικά είναι πολύ εύκολο, αφού απαιτείται μικρό κόστος και ελάχιστος χρόνος για να ολοκληρωθεί, αποτελεί δε μία πρωτότυπη πρόταση για τη δημιουργία χώρων έκφρασης σε σημεία που είναι αδύνατη η θεμελίωση μίας μόνιμης κατασκευής.
  • Μία ΜΕΓΑΛΗ «ΝΙΚΗ» στη Σαμοθράκη ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΤΗ «ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ»  ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ LAND ART
Δημιουργούμε μια μεγάλη Νίκη, ένα ακριβές αντίγραφο του αγάλματος της «ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ» σε κατοπτρική μορφή, διαστάσεων 60 m Χ 60 m, στην περιοχή της Παλαιόπολης, στο Ξωκλήσι Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στο δρόμο Παλαιόπολης – Χώρας, με την τεχνική του LAND ART. Φέτος θα θεμελιώσουμε τη Νίκη και θα σχηματίσουμε τον βασικό κορμό της. Θα χρησιμοποιήσουμε φυσικά υλικά, όπως πέτρες, χαλίκια και ασβέστη, για να αποτυπώσουμε τη μορφή της πάνω στη γη, η οποία θα διακρίνεται από μεγάλη απόσταση. Τον επόμενο χρόνο θα συνεχίσουμε με φύτευση πικροδαφνών και άλλων φυτών γύρω από αυτήν.
  • ΤΟ ΠΙΚΡΟΠΑΡΑΜΥΘΟ
Μία θεατρική παράσταση που γράφτηκε στη Σαμοθράκη και στήθηκε στο κάμπινγκ φυσικής διαβίωσης του Δήμου Σαμοθράκης από εθελοντές καλλιτέχνες, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δράκουλα. Θα παρουσιαστεί στο αυτοσχέδιο θέατρο του κάμπινγκ του Δήμου.


Παράλληλα θα γίνουν ομιλίες για το οργιαστικό και θεραπευτικό νόημα των Καβειρίων, για την κατασκευή της βάσης της Νίκης, προβολή φωτογραφιών και ντοκιμαντέρ με θέματα από το νησί της Νίκης, μουσικές συναυλίες και αυτοσχεδιασμοί και άλλα δρώμενα αφιερωμένα στη Νίκη της Σαμοθράκης.