Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο

Η VIDEORAMA FILMS παρουσιάζει ένα σκανδαλιστικό, αλλά και ξεκαρδιστικό, αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο της τέχνης διεθνώς και κατάφερε να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ. Το ντοκιμαντέρ Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο.

Η Υπόθεση

Ο Τιερί, ένας εκκεντρικός Γάλλος ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού, πείθει τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του δρόμου να κινηματογραφηθούν στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που υποτίθεται πως ετοιμάζει. Η αλήθεια όμως απέχει μίλια μακριά καθώς ο Τιερί στην πραγματικότητα δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επεξεργαστεί το μαγνητοσκοπημένο υλικό και να του δώσει ενιαία μορφή.

Τότε αναλαμβάνει δράση ο σπουδαιότερος street art καλλιτέχνης του κόσμου, ο περίφημος κουκουλοφόρος Banksy, του οποίου τα έργα κοσμούν τοίχους σε κάθε μεριά του πλανήτη: απ' την Ορλεάνη της μετα-Κατρίνα εποχής μέχρι τους συνοριακούς φράχτες στη δυτική όχθη της Παλαιστίνης.

Ο γνωστός άγνωστος Banksy, αρπάζει την κάμερα απ' τον Τιερί και γυρίζει το κορυφαίο street art ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. Η αφρόκρεμα των ζωγράφων του δρόμου επί το έργο, αποδομούν και καταστρέφουν την αστική μιζέρια σε ζωντανή σύνδεση με τη μεγάλη οθόνη.

Με τους: Μπάνκσι, Τιερί Γκετά, Τζέι Λένο, Γουέντι Άσε
Σκηνοθεσία: Μπάνκσι
Διάρκεια: 87'
Κυκλοφορεί στις: 01/11/2012
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Βραβεία & Υποψηφιότητες Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα Independent Spirit Award και στα Φεστιβάλ του Τορόντο, Βανκούβερ, Όστιν και Σαν Ντιέγκο
Διανομή: Videorama Films
Στην κινηματογραφική αίθουσα Λαΐς, της Ταινιοθήκης της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Μετρό Κεραμεικός)

Ξεχάστε όσα ξέρατε για την τέχνη μέχρι σήμερα.

Ένας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της σύγχρονης τέχνης - και διασημότερος παράλληλα εκφραστής της street art παγκοσμίως - αναλαμβάνει να μας αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο της τέχνης, αποδομώντας την αστική μιζέρια και περιγράφοντας την πιο αστεία εκδοχή της καλλιτεχνικής καθημερινότητας.

Ο Banksy, η ανατρεπτική περσόνα της street art, τα έργα του οποίου κοσμούν χιλιάδες τοίχους σε κάθε πλευρά του πλανήτη, παίρνει στα χέρια του μια κάμερα και μέσα από την πιο ξεκαρδιστική καταγραφή της σημερινής τέχνης του δρόμου, μας παραδίδει ίσως το πιο σπουδαίο street art ντοκιμαντέρ όλων των εποχών.

Το «BANKSY Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ», υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, κατάφερε να αποσπάσει βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα Independent Spirit Awards αλλά και στα φεστιβάλ του Τορόντο, του Βανκούβερ, του Όστιν και του Σαν Ντιέγκο. Επίσης, το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε, με τεράστια επιτυχία, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, όπου ενθουσίασε τον κόσμο, καταγράφοντας 3 ασφυκτικά sold out προβολές.

banksy1

Ένα προκλητικό και απρόσμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο

«Φιλοδοξία μου ήταν η ταινία να είναι για το γκραφίτι ό,τι το "Καράτε Κιντ" για τις πολεμικές τέχνες. Τελικά φαίνεται ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα που είχαν τα "Σαγόνια του καρχαρία" για το θαλάσσιο σκι».

Ένας πραγματικός «αντάρτης της τέχνης», ο μυστηριώδης Βρετανός καλλιτέχνης ο οποίος έχει συνδέσει το ψευδώνυμό του με την τέχνη των γκραφίτι, αποφάσισε να «μεταφέρει» τον πολιτικό του ακτιβισμό στο σινεμά. Με το ντοκιμαντέρ του «Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο», αποτολμά μια ωμή και αποκαλυπτική εξιστόρηση του τι συμβαίνει γύρω μας, όταν συγκρούονται η φήμη, τα χρήματα και η φιλαυτία με τον βανδαλισμό και τη «δημιουργική αποδόμηση».
«Λένε ότι τα γκραφίτι τρομάζουν τους ανθρώπους και αποτελούν δείγμα κοινωνικής παρακμής. Είναι ψέμα. Τα γκραφίτι κρύβουν κινδύνους μόνο για τους πολιτικούς, τα στελέχη των διαφημιστικών και τους γκραφιτάδες»

Η ευρηματικότητα του Μπάνκσι, εδώ όπως και στο σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου, δε γνωρίζει περιορισμούς και σεμνότητες και υπό το καθεστώς - και πάλι - μιας μυστηριώδους ανωνυμίας στρέφεται ενάντια σε σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν την τέχνη στην καθημερινή μας ζωή, δίχως να υπολογίζει, τελικά, οποιοδήποτε κόστος.

Η ταινία Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο προβάλλεται από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ώρες προβολών: 19:00 - 20:45 - 22:30).