20 Οκτωβρίου- Ημέρα πολιτισμού της Κούβας

Η Κούβα γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου τον πολιτισμό της. Έναν πολιτισμό μπολιασμένο με πλούσιες μουσικές παραδόσεις, σπουδαία λογοτεχνία, ποίηση και κινηματογράφο, ευφάνταστη ζωγραφική και χειροτεχνία. Η Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα σας προσκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τον κουβανικό πολιτισμό, να νιώσετε το ρυθμό της σάλσα, της ρούμπα και του μάμπο και να ταξιδέψετε μέσα από τους πολύχρωμους καμβάδες των Κουβανών δημιουργών στη μοναδική αυτή χώρα, σύμβολο της επανάστασης και της ανεξαρτησίας.

Μια ημέρα-σταθμός στην ιστορία της Κούβας

Η 20η Οκτωβρίου γιορτάζεται από του Κουβανούς γιατί είναι μια ξεχωριστή μέρα που έχει σημαδέψει με έντονα χρώματα το πολιτιστικό και πολιτικό ημερολόγιο της πολύπαθης αυτής χώρας. Στις 20 Οκτωβρίου του 1868, εκατοντάδες ενωμένοι άντρες και γυναίκες τραγούδησαν για πρώτη φορά κάτω από το γαλάζιο ουρανό της πόλης Bayamo, το La Bayamesa, ένα γνωστό σκοπό της εποχής εκείνης με στίχους του ποιητή και δικηγόρου Perucho Figueredo. Το τραγούδι έμελλε να γίνει επίσημα ο εθνικός ύμνος της χώρας το 1902. Το τραγούδι καλούσε τους Κουβανούς να αγωνιστούν για την ανεξαρτησία της χώρας.

Την ίδια ώρα τα νικηφόρα στρατεύματα του Carlos Manuel de Cespedes καταλάμβαναν την πόλη πλήττοντας ανεπανόρθωτα το ισπανικό αποικιακό καθεστώς. Δέκα ημέρες πιο πριν, στην περιοχή La Demajagua, οι Κουβανοί είχαν πάρει τα όπλα ξεκινώντας την περίφημη Επανάσταση εναντίον του ισπανικού κλοιού, η οποία τελικά έληξε δεκαετίες αργότερα με την οριστική ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ και τον Φιντέλ Κάστρο στο τιμόνι της κυβέρνησης. Το 1870 ο Figueredo εκτελέστηκε από τους Ισπανούς και λίγο πριν την εκτέλεσή του απήγγειλε την εξής φράση από τον ύμνο: "Το να πεθαίνεις για την Πατρίδα σημαίνει να ζεις".

Ο συνδετικός αυτός κρίκος μεταξύ επανάστασης και μουσικής εξέφραζε έντονα το ανεξάρτητο εθνικό κουβανικό πνεύμα ενώ αργότερα έθεσε τα θεμέλια για ένα σκληρό αγώνα στον οποίο ο πολιτισμός έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο.

Στην Κούβα, για να γιορτάσουν την ιστορική αυτή ημέρα, διοργανώνονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού πολιτιστικές εκδηλώσεις με επίκέντρο το Pavilion Cuba στη γνωστή γειτονιά Vedado της Αβάνας.

Εθνικός ύμνος Κούβας

Σπεύσατε στη μάχη, άνδρες του Μπαγιάμο,
γιατί η πατρίδα σάς αγναντεύει με περηφάνια.
Μη φοβάστε έναν ένδοξο θάνατο,
γιατί το να πεθαίνεις για την πατρίδα σημαίνει να ζεις.

Το να ζεις δεμένος σε αλυσίδες
σημαίνει να ζεις ντροπιασμένος κι ατιμασμένος.
Ακούστε τις σάλπιγγες που καλούν
Στα άρματα, γενναίοι άνδρες, εμπρός!

LOS DIOSES ROTOS 1


LOS DIOSES ROTOS
Έκπτωτοι Θεοί
Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού/Art Direction, Cine Ceará - National Cinema Festival 2009


Κούβα/ΗΠΑ - 2008- Δράμα – 90΄ - Έγχρωμο

ΣΥΝΟΨΗ

LOS DIOSES ROTOS 2Η Λάουρα είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου. Ερευνά τη ζωή του θρυλικού Αλμπέρτο Γιαρίνι, βασιλιά των μαστροπών της Κούβας, στις αρχές του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, γνωρίζει το Ροσέντο, σκληρό νταβατζή, που ισχυρίζεται πως έχει ένα κόσμημα που άνηκε στο Γιαρίνι. Η Λάουρα, παθιασμένη να αποδείξει την αυθεντικότητα του αντικειμένου, μπαίνει στον υπόκοσμο της Αβάνας. Εκεί γνωρίζει τον Αλμπέρτο -ένα μαθητευόμενο ζιγκολό που της θυμίζει τον Γιαρίνι- και την Σάντρα, που μόλις αποφυλακίστηκε και είναι το μήλο της έριδος μεταξύ των δύο αντρών. Το δράμα αρχίζει να παίρνει μορφή, μέσα από τη βία του κόσμου των μαστροπών και η Λάουρα βρίσκεται, άθελα της, στο μάτι του κυκλώνα.

Μια μοντέρνα εκδοχή της ιστορίας του Αλμπέρτο Γιαρίνι, διάσημου Κουβανού μαστροπού και πολίτικης προσωπικότητας, στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Γιαρίνι δολοφονήθηκε από τους Γάλλους αντιπάλους του, για τον έλεγχο των επιχειρήσεων της πορνείας στην Αβάνα.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου του 2011 στις 19:00 στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη
(Πειραιώς 206, ύψος Χαμοστέρνας,Ταύρος,Τ.Κ.17778,
Τηλ.:2103418550,Φαξ:210 341 8570,
http://www.mcf.gr.