Ομιλία της Εικαστικού Lynda Benglis στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

H Lynda Benglis στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ομιλία της εικαστικού Lynda Benglis για τo έργο της, στo πλαίσιο της έκθεσης 'The Last Grand Tour. Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα' και του ερευνητικού προγράμματος 'Τι να κάνουμε;' την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011, 19.00 - 20.30.

Είσοδος ελεύθερη

Την ομιλία θα συντονίζει η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Νάντια Αργυροπούλου.

Η Lynda Benglis (Λίντα Μπένγκλις) είναι γλύπτρια ελληνικής καταγωγής. Zει και εργάζεται μεταξύ Νέας Υόρκης , Σάντα Φε, Καστελόριζου και Αχμενταπάντ στην Ινδία. Ξεκινώντας την καριέρα της ως ζωγράφος και γλύπτρια στα μέσα της δεκαετίας του  '60 στη Νέα Υόρκη, γίνεται περισσότερο γνωστή για τα πρωτοπόρα, προκλητικά έργα της, τα όποια αμφισβήτησαν τις ρίζες του μοντερνισμού και του μινιμαλισμού. Σε αντίθεση με τη μινιμαλιστική γλυπτική, τα έργα της  Benglis διαποτίζονται από οργανικά στοιχεία, με ζωντανά χρώματα και ερωτικές φόρμες που χαρακτηρίζονται από την αμεσότητα και την φυσικότητά τους.

1Lynda Benglis Φωτογραφία: Henry Grosinsky. Published by Life Inc. 1970 Courtesy Cheim and Read, New York

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Συμπρωταγωνίστρια του μεταμοντερνισμού μαζί με τους Richard Serra (Ρίτσαρντ Σέρρα), Eva Hesse (Έβα Υες) και Bruce Nauman (Μπρους Νάουμαν) το ενδιαφέρον της Benglis στη διασικασία -την παραγωγή του έργου τέχνης- την οδήγησε στην επέκταση των πιθανοτήτων των υλικών και στην τεχνική της κηρογραφίας. Η πιο γνωστή δουλειά της που διέπρεψε στην διεθνή σκηνή την δεκαετία του ΄70 είναι τα γλυπτά από χυτό λάτεξ, τα γλυπτά με πτυχώσεις, τα έργα της από πολυουρεθάνη που εμφανίζονται σαν χυτοί στο δάπεδο πίνακες ζωγραφικής, καθώς και τα γλυπτά από φύλλο χρυσού, τσίγκο και αλουμίνιο, δύο από τα οποία εκτίθενται στην έκθεση 'The Last Grand Tour. Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα'.

Η ομιλία της Benglis εντάσσεται στο πρόγραμμα 'Τί να κάνουμε;', στο πλαίσιο του οποίου το Μουσείο προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς και διανοούμενους να παρουσιάσουν την δουλειά τους ή/και τις απόψεις τους γύρω από τα διεθνή και ελληνικά θέματα αιχμής, σε συμφωνία με το τρέχον εικαστικό πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης του Μουσείου. Το πρόγραμμα επιμελείται η ιστορικός τέχνης της Μαρίνα Βρανοπούλου.

Η ομιλία θα διεξαχθεί στα αγγλικά.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011, 19.00 ? 20.30 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, 106 74, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη, ΜΚΤ