Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2011: 27 Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 27 Μαρτίου. Οι φίλοι του θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία αυτό το τριήμερο να απολαύσουν παραστάσεις με φθηνό εισιτήριο ή και εντελώς δωρεάν, καθώς το Σάββατο είναι η παγκόσμια ημέρα Θεάτρου και πολλές θεατρικές σκηνές θα την τιμήσουν με αυτό τον τρόπο.

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία με πολλά θέατρα και θιάσους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη περιφέρεια γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου προσφέροντας παραστάσεις με δωρεάν παραχώρηση θέσεων για το κοινό για από σήμερα έως και την Τρίτη 30 Μαρτίου.

Επίσης το θέατρο"Ελεύθερη Έκφραση", θα δώσει παραστάσεις και στις δύο του σκηνές από σήμερα έως την Κυριακή με γενική είσοδο 8 ευρώ. Στην Κεντρική Σκηνή παρουσιάζεται το έργο του Γεωργίου Σουρή «Η δημαρχίνα» και στην σύγχρονη Παιδική Σκηνή φιλοξενεί το έργο «Από πού παν΄ στο Σκουπιδο? Πρασινιστάν».

Τέλος το «Βρυσάκι», Χώρος Τέχνης & Δράσης σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Μυθοποιία οργανώνουν έναν τριήμερο εορτασμού με εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το θέατρο και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου: Χοροθεατρική παράσταση από την καλλιτεχνική ομάδα Αλλαχού, Θεατρικά αναλόγια με θέμα το θέατρο και την υποκριτική και αποσπάσματα από διάφορα κλασικά έργα.

Το Σάββατο 26 Μαρτίου: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα το εναλλακτικό θέατρο, θεατρική παράσταση αυτοσχεδιασμών, Θεατρικό Αναλόγιο σε κείμενα σχετικά με το θέατρο και την υποκριτική και αποσπάσματα από διάφορα έργα.

Και την Κυριακή 27 Μαρτίου: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα το νεοελληνικό, «Θεατρικό Ντοκιμαντέρ» και πάρτι karaoke με τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το ΚΘΒΕ διαθέτει 80 δωρεάν προσκλήσεις για τις παραστάσεις «Deja vu» (στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών) και «Διαμάντια και μπλουζ» (Λαϊκή Σκηνή στη Μονή Λαζαριστών). Οι προσκλήσεις θα διατίθενται από τα ταμεία της Μονής Λαζαριστών, με σειρά προτεραιότητας.

Το 1962 το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) καθιέρωσε τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου. Έκτοτε η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα στις 27 Μαρτίου. Κάθε χρόνο μάλιστα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ επιλέγει μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο την ημέρα του εορτασμού. Κατά καιρούς το μήνυμα έχουν γράψει οι Ζαν Κοκτό, Άρθουρ Μίλερ, Λόρενς Ολίβιε, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Ιάκωβος Καμπανέλλης κ.ά.

Φέτος το έγραψε η Jessica A. Kaahwa από την Ουγκάντα και έχει ως τίτλο ?Το θέατρο στην υπηρεσία της ανθρωπότητας?. Πρόκειται για μια πετυχημένη συγγραφέα, ηθοποιό, σκηνοθέτη και πανεπιστημιακό, ενώ είναι και διεθνώς γνωστή για το ανθρωπιστικό έργο της.

Ένας κόσμος δυνατοτήτων

Στο μήνυμα της Kaahwa, λοιπόν, που θα διαβάζεται σε κάθε θέατρο πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου (η μετάφραση έγινε από τη Βίκυ Μαντέλη και το Νεόφυτο Παναγιώτου για το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου), σημειώνεται μεταξύ άλλων η δύναμη που έχει το θέατρο ?να κινητοποιεί τις κοινότητες και να γεφυρώνει τα χάσματα?. Καταθέτει μάλιστα και την εξής πρόταση - πρόκληση: ?Σας προκαλώ αυτήν την παγκόσμια ημέρα θεάτρου να εφαρμόσετε το θέατρο ως καθολικό εργαλείο, διαλόγου, κοινωνικής μεταμόρφωσης και αλλαγής. Μπορεί τα Ηνωμένα Έθνη να δαπανούν κολοσσιαία χρηματικά ποσά σε ειρηνευτικές αποστολές σε όλον τον κόσμο με τη χρήση των όπλων, όμως το θέατρο είναι αυθόρμητο, ανθρώπινο, λιγότερο δαπανηρό και μια εναλλακτική λύση κατά πολύ περισσότερο δυνατή. Μπορεί να μην είναι η μόνη απάντηση που θα φέρει την ειρήνη, ωστόσο το θέατρο θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο στις ειρηνευτικές αποστολές?.

Προσκλήσεις από το ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) γιορτάζει προσφέροντας 80 δωρεάν διπλές προσκλήσεις για τις παραστάσεις ?D?j? vu?, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, που παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη και ?Διαμάντια και μπλουζ?, που παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στην Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, της Μονής. Συγκεκριμένα τριάντα προσκλήσεις θα διανεμηθούν για την παράσταση του ?D?j? vu? την Κυριακή στις 7μ.μ. και 50 προσκλήσεις για την παράσταση του ?Διαμάντια και μπλουζ? την Κυριακή την ίδια ώρα. Οι προσκλήσεις διατίθενται στο κοινό από τα ταμεία της Μονής Λαζαριστών και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πηγή: Star.gr