Όπερα "ΑΝΤΙΓΟΝΗ": Μια βραδιά τέχνης και ανθρωπισμού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η ?Αντιγόνη?, «η βασίλισσα των τραγωδιών», ανεβαίνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011, για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ως μία νέα όπερα σε σύνθεση Θεόδωρου Στάθη και υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ραφαήλ Πυλαρινού με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Η μοναδική αυτή παράσταση διοργανώνεται από την Εταιρία Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Ίμερος». Τα έσοδα από τα εισιτήρια της παράστασης θα διατεθούν για την αγορά 70.000 γευμάτων για υποσιτισμένα παιδιά, μέσω των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η όπερα ?Αντιγόνη? βασίζεται στο έργο του Σοφοκλή, μεταφρασμένο στα νεοελληνικά και εξελίσσεται με την αλληλουχία 15 σκηνών. Βασικό της στοιχείο είναι η πρωτότυπη δύναμη του αφηγηματικού σκηνικού της ελληνικής τραγωδίας σε μουσική και δραματουργική σύλληψη, που αναδεικνύει το σύνθετο τρόπο με τον οποίο η αρχαία ελληνική τραγωδία συνδέεται με την όπερα.

Ο Θεόδωρος Στάθης, χρησιμοποιώντας ως όχημα τις αξίες που πρεσβεύει η ?Αντιγόνη? του Σοφοκλή, τη μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή, καθώς παραμένει διαχρονική και πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σκηνοθέτης του έργου είναι ο πολυβραβευμένος Νεοϋορκέζος, Lee Breuer, ενώ πρωταγωνιστούν η Νίνα Λοτσάρη (σοπράνο) στο ρόλο της Αντιγόνης, ο Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος) στο ρόλο του Κρέοντα, ο Δημήτρης Καβράκος (μπάσος) στο ρόλο του Τειρεσία, η Ελένη Δάβου, (μεσόφωνος) στο ρόλο της Ισμήνης, ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος (τενόρος) στο ρόλο του Αίμωνα και ο Δημήτρης Σιγαλός (τενόρος) στο ρόλο του Φύλακα, Αγγελιοφόρου & Εξάγγελου. Το χορό απαρτίζουν οι Μαρία Ντίμοβα-Ροροπούλου (σοπράνο), Ηλίας Τηλιακός (βαρύτονος), Θανάσης Ευαγγέλου (τενόρος), Χριστίνα Καραμαλτίδου (άλτο), Μαρία Βλαβιανού (ηθοποιός), Πάνος Γκιουλής (ηθοποιός), Γιάννης Νταής (ηθοποιός), Μαρία Περδίκη (ηθοποιός), Ειρήνη Σταϊκου (ηθοποιός), Κοσμάς Χατζής (ηθοποιός), Μαρία Λαβράνου (φλάουτο) και Νικόλ Πέππα (κλαρινέτο).

Τη μουσική προετοιμασία και τη διεύθυνση της χορωδίας έχει αναλάβει η Δέσποινα Στεφανίδου, τις χορογραφίες η Έρση Πήττα και τα κοστούμια η Άννα Μαχαιριανάκη. Την επιμέλεια της παρτιτούρας έχει αναλάβει ο Ραφαήλ Πυλαρινός.

Προπώληση εισιτηρίων γίνεται από τις 9 Μαρτίου 2011 στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη Αθήνα/ Ομήρου 8 Αθήνα), στην ιστοσελίδα www.megaron.gr και στο τηλέφωνο 210 7282333.

H επίσημη ιστοσελίδα της Όπερας ?Αντιγόνης? είναι www.opera-antigoni.gr.

Χορηγοί της παράστασης είναι η Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Υποστηρικτές είναι οι εταιρίες Bee Group Α.Ε., Κ.Ε.Ε. «Δήμητρα», Deloitte, ΔΕΠΑ, Σέλμαν Α.Ε., Baker Master ΑΒΕΕ, Όπτιμα Α.Ε., Μέλισσα Κίκιζας Α.Β.Ε.Ε. Τροφίμων, Ernst & Young και Μέγας Ελληνικός Παραδοσιακός Γύρος ΑΒΕΕ, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, το Τρίτο Πρόγραμμα, ο Κόσμος 93,6, η Καθημερινή, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, η TONIC, ο ΟΑΣΑ, η Αττικό Μετρό Εταιρία Λειτουργίας Α.Ε., ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Interbus.

header

Η Όπερα «Αντιγόνη» τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κάρολου Παπούλια.