3ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου - Αφιέρωμα στις Ιταλίδες Δημιουργούς

Η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, διοργανώνουν το 3ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα, από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2010 στον ολοκαίνουργιο θερινό κινηματογράφο Λαΐς στην ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στις Ιταλίδες Δημιουργούς και σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των αφιερωμάτων της Ταινιοθήκης στο θερινό κινηματογράφο Λαΐς.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ταινιοθήκης του Μιλάνο (Fondazione Cineteca Italiana), της εταιρείας διανομής PCV και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στην τελετή έναρξης την Πέμπτη 27 Μαΐου θα προβληθεί η ταινία "Κοσμοναύτης" (Cosmonauta, 2009) της Σουζάννα Νικιαρέλι, που απέσπασε δύο βραβεία στο περσινό (2009) Φεστιβάλ της Βενετίας, παρουσία του διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας Gherardo Gossi, ο οποίος θα προλογίσει και θα συζητήσει με το κοινό.

Η είσοδος στην προβολή αυτή είναι μόνο με προσκλήσεις, η ταινία ωστόσο θα επαναληφθεί τις υπόλοιπες μέρες του αφιερώματος.

Πληροφορίες:

Έναρξη: Πέμπτη 27 Μαΐου 2010 στις 21:00 μ.μ.

Λήξη: Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 στις 12:00 π.μ.

Χώρος: Λαις - Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Κεραμεικός (metro Keramikos), Ιερά Οδός 48 & Μ.Αλεξάνδρου 134-136

Τηλ: 210 3609695,210 3612046

Λίγα λόγια για το αφιέρωμα

Η Ιταλία έχει προσφέρει στο διεθνή κινηματογράφο μεγάλους σκηνοθέτες-δημιουργούς, κλασσικές ταινίες και σημαντικότατους ηθοποιούς. Μετά τη μεγάλη άνθηση της ιταλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας τη δεκαετία του ?60 και του ?70, ο ιταλικός κινηματογράφος αλλάζει και ως βιομηχανία και ως μορφή τέχνης.

Τις ταινίες που πραγματοποιούνται υπό τη σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας της δεκαετίας του ?70, διαδέχονται ταινίες μιας γενιάς σκηνοθετών που επιθυμεί να αποστασιοποιηθεί από επίμαχα κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα, στρεφόμενη σ΄ έναν κινηματογραφο, θα λέγαμε, μινιμαλιστικό που απλά διηγείται ιστορίες: μικρές, καθημερινές, ρεαλιστικές, προσωπικές ιστορίες για κοινούς ανθρώπους.

Οι σκηνοθέτες, που ανήκουν στη λεγόμενη «μεσαία γενιά» του ιταλικού κινηματογράφου (Cristina Comencini, Francesca Comencini, Francesca Archibugi, Carlo Mazzacurati, Gabriele Muccino, Gabriele Salvatores, Silvio Soldini, Giuseppe Tornatore, Paolo Virz?), δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν «χαριτωμένες» ταινίες, αλλά αντίθετα χρησιμοποιούν το μελόδραμα ως τρόπο αφήγησης που δραματοποιεί τα συναισθήματα και εκφράζει τις κινηματογραφικές αναπαραστάσεις μιας μεταβατικής κοινωνίας, την αμηχανία και αγωνία της για κοινωνική τάξη, και τη διάθεσή της για αλλαγή και επανεξέταση του ιδιωτικού και δημόσιου.

Αν η Ιταλία είναι γνωστή κυρίως για τους άνδρες σκηνοθέτες και τις γυναίκες ηθοποιούς-σταρ, με εξαιρέσεις όπως οι Lina Wertm?ller και Liliana Cavani, που δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το αφιέρωμα αυτό, η άνοδος μιας νέας γενιάς γυναικών σκηνοθέτιδων όπως οι Cristina Comencini, Francesca Comencini, Francesca Archibugi, Antonietta De Lillo, Fiorella Infascelli, Wilma Labate και Roberta Torre που κάνουν ταινίες που αναπαριστούν μορφές σύγχρονης κωμωδίας, δράματος και μελοδράματος, αποδεικνύει το αντίθετο.

"Βλέπω τον εαυτό μου σαν τη δισέγγονη του νεορεαλισμού, την εγγονή της commedia all? italiana, και την κόρη των 70s" σημειώνει χαρακτηριστικά η Φραντσέσκα Αρκιμπούτζι.

Το αφιέρωμα στις Ιταλίδες δημιουργούς αποτελεί μια απόπειρα να γνωρίσουμε καλύτερα το έργο και τη διαδρομή των ιταλίδων σκηνοθέτιδων τα τελευταία χρόνια. Η επιλογή των ταινιών κινείται σε δύο άξονες:

  • Περιλαμβάνει καταρχήν επτά ταινίες παραγωγής 2000-2009 που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων τρεις ταινίες της Κριστίνα Κομεντσίνι, δυο ταινίες της Φραντσέσκα Κομεντσίνι, μια ταινία της Φραντσέσκα Αρκιμπούτζι και μια ταινία της νεότερης Σουζάννα Νικιαρέλι.
  • Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με μια σύντομη ανασκόπηση σε ταινίες ιταλίδων δημιουργών που έχουν προβληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής PCV, ξεκινώντας από την ταινία "Ο άντρας που αγαπά" (2008) της Μαρίας Σόλε Τονιάτσι, εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς, με τη Μόνικα Μπελούτσι σ΄ έναν απρόσμενο ρόλο. Την παλαιότερη γενιά, εκπροσωπούν η «κυρία του ιταλικού κινηματογράφου» Λίνα Βερτμίλερ με την τολμηρή για την εποχή της κωμωδία γύρω από την πάλη των δύο φύλων "Η κυρία και ο ναύτης" (1974) αλλά και την δημοφιλή τραγικοκωμωδία "Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας" (1973), και η Λιλιάνα Καβάνι με το σπάνιο "Πέρα από το καλό και το κακό" (1977) δεύτερο μέρος της γερμανικής τριλογίας της δημιουργού μετά το "Θυρωρό της νύχτας", με αφορμή τη ζωή του Φρειδερίκου Νίτσε.

Για περισσότερες πληροφορίες, βιογραφικά σκηνοθέτιδων και το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών δείτε εδώ.