Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 21:21

Ren? Magritte

Γράφτηκε από  Βατικιώτης Παντελής
the son of man Ο Ren? Magritte γεννήθηκε στο Βέλγιο στην πόλη Λεσσίν, στις 21 Νοεμβρίου 1898. Ολόκληρο το όνομα του ήταν Ren? Fran?ois Ghislain Magritte.
Σε ηλικία 14 ετών (το 1912) η μητέρα του αυτοκτόνησε στον ποταμό Σαμπρ. Το 1916 θα πάει στις Βρυξέλλες όπου θα σπουδάσει ως το 1918 στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών (Acad?mie Royale des Beaux-Arts).

Το 1922 παντρεύτηκε τη Georgette Berger που αγαπούσε από 15 ετών κι από το 1920 την είχε μοντέλο του.  

Ο Ren? Magritte εργάσθηκε σε εργοστάσιο που κατασκεύαζε ταπετσαρίες, και σχεδίαζε αφίσες και διαφημίσεις. Οι πρώτες εργασίες του ήταν επηρεασμένες από κυβισμό και φουτουρισμό. Την δουλειά αυτή την έκανε μέχρι το 1926. Εκείνη την εποχή επηρεασμένος από τη γνωριμία του με τους ντανταϊστές και τον Giorgio de Chirico, ζωγράφισε τον πρώτο του πίνακα Le jockey perdu (1926). Είναι η πρώτη φορά που χαρακτηρίζεται ως σουρεαλιστής.
le_jockey_perdu_the_lost_jockey2
le jockey perdu (the lost jockey)
Το 1927 έκανε στις Βρυξέλλες την πρώτη του ατομική έκθεση, και δέχθηκε την επίθεση των κριτικών τέχνης. Απογοητευμένος με την αποτυχία, μετακόμισε στο Παρίσι. Εκεί γνωρίστηκε και έγινε φίλος με τον Andre Breton και έγινε μέλος της ομάδας τον σουρεαλιστών. Το 1930 εγκατέλειψε το Παρίσι και επέστρεψε στις Βρυξέλλες για να εργασθεί στην διαφήμιση και συνέχισε να ζωγραφίζει και να συμμετέχει σε έκθεσης.

 

la_trahison_des_images1
La trahison des images
Στα έργα του τοποθετούσε συνηθισμένα αντικείμενα, ή κάποιο ασυνήθιστο πλαίσιο, έτσι ώστε να δώσει μια νέα ερμηνεία στα αντικείμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο του La trahison des images, στο οποίο απεικονίζει μια πίπα καπνιστή και από κάτω τις είναι γραμμένη η φράση Ceci n'est pas une pipe (αυτό δεν είναι μια πίπα). Με αυτό τον τρόπο ήθελε να σχολιάσει ότι η ζωγραφική δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται.
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα του έργα του είναι ο πίνακας «Απόπειρα για το ανέφικτο».Πρόκειται για μια αυτοπροσωπογραφία, οπού δείχνει τον ίδιο του τον εαυτό να ζωγραφίζει ένα γυμνό. Ο σκοπός του ήταν η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας, σα να είχε ζωγραφίσει ένα όνειρο.

 

 

apopeira
Απόπειρα για το ανέφικτο

Ο ίδιος περιέγραψε τα έργα του λέγοντας:
''Η ζωγραφική μου είναι ορατές εικόνες που δεν κρύβουν κάτι - προκαλούν μυστήριο και, πράγματι, όταν κάποιος βλέπει έναν από τους πίνακές μου, θέτει στον εαυτό του αυτήν την απλή ερώτηση: «Tι σημαίνει αυτό;» Οι πίνακές μου δεν σημαίνουν κάτι, επειδή και το μυστήριο δεν σημαίνει κάτι - είναι απλά άγνωστο''.

Ο Ren? Magritte πέθανε, στις Βρυξέλλες στις 15 Αυγούστου του 1967 από καρκίνο. Όντας ένας από τους χαρακτηριστικότερους σουρεαλιστές ζωγράφους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Georges Seurat Pieter Paul Rubens »