How to Train your Dragon - Πως να Εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας

Πως θα εκπαιδεύσει τον δράκο του ο νεαρός Ψάρης όταν κανονικά θα έπρεπε να τον σκοτώσει χωρίς δεύτερη σκέψη; Ειδικά όταν ο ίδιος ανήκει στην ατρόμητη φυλή των Βίκινγκς, που το μόνο που μαθαίνουν σε όλη τους τη ζωή είναι να σκοτώνουν τους δράκους που τους επιτίθενται συνεχώς και τους κλέβουν την τροφή. Αυτή είναι η ζωή των Βίκινγκς στο χωριό του Ψάρη. Μέχρι που ο ίδιος συνειδητοποιεί ότι δεν το ?χει «μέσα» του το να σκοτώσει δράκο αλλά μάλλον το να αλλάξει γενικώς τα πράγματα με το να τον μετατρέψει από εχθρό σε φίλο του.

Η ιστορία μας ξεκινάει βάζοντας μας απευθείας στο «ψητό». Δράκοι επιτίθενται στο χωριό, ο αδύναμος και χωρίς ίχνος βίκινγκ μενταλιτέ Ψάρης παρακολουθεί το μακελειό ενώ ο πατέρας του, ο αρχηγός του χωριού (ότι ήταν ο Μαζεστίξ για τους Γαλάτες), προσπαθεί με τους συντρόφους του να σκοτώσει όσο πιο πολλούς μπορεί και να αποτρέψει το ταχύτερο δυνατό αυτή την επίθεση. Φυσικά λίγο love story και λίγος ανταγωνισμός με τους συνομηλίκους του ήρωα μας, δεν θα μπορούσε να λείπει, κάτι που επίσης σχεδόν από την αρχή μας παρουσιάζουν οι δημιουργοί του «Πώς να Εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας». Οι δημιουργοί βέβαια αυτής της ταινίας δεν είναι ? όπως διατυμπανίζει το τρέηλερ οι δημιουργοί του «Σρεκ» και του «Kung-fu Panda». Αυτοί είναι απλά «η εταιρεία παραγωγής». Οι πραγματικοί δημιουργοί του «Πώς να Εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας» είναι οι Ντην ΝτεΜπλουά και Κρις Σάντερς που είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν για να μας δώσουν τις ταινίες «Μουλάν» (ως σεναριογράφοι) και «Λίλο και Στιτς» (ως σεναριογράφοι και σκηνοθέτες) της Ντίσνευ.

Σε αυτή τη δουλειά τους εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες του 3D animation αλλά και της στερεοσκοπικής 3D προβολής παραδίδοντας κάτι που είναι απίστευτα ψυχαγωγικό αλλά και πολύ όμορφο εικαστικά. Η ιστορία δεν εμπεριέχει περιττά στοιχεία, οι χαρακτήρες είναι όσο ολοκληρωμένοι χρειάζονται, πυκνά συχνά οι ατάκες τους έξυπνες και αστείες και όλα αυτά είναι σχεδιασμένα με έναν πολύ ιδιαίτερο μα ελκυστικό τρόπο. Ο δράκος της ταινίας είναι από εκείνες τις φιγούρες που συμπαθεί άμεσα κάποιος και που θα σημαδέψει το κοινό ως μία από τις πιο χαριτωμένες τρισδιάστατες φυσιογνωμίες που έχουμε δει ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της ταινίας οφείλεται στο σχεδιασμό του δράκου αυτού και του πόσο συμπαθής γίνεται πολύ γρήγορα στο κοινό.

Βέβαια η επιτυχία έρχεται αναπόφευκτα λόγω της ισορροπίας που διαθέτει σε όλους τους τομείς του το φιλμ αυτό. Αν και το στόρυ και οι χαρακτήρες, αν τα πάρουμε ως στοιχεία μεμονωμένα, θα ενθουσιάσουν σαφέστατα πιο πολύ τους μικρούς σινεφίλ, παρόλα αυτά σαν σύνολο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η υψηλή δόση δράσης και περιπέτειας που διαθέτει θα ενθουσιάσει και τους πιο επιφυλακτικούς ενήλικες. Οι σκηνές «πτήσης» με τον δράκο είναι υπέροχες και θα δημιουργήσουν σε όλους τους θεατές, ανεξαιρέτου ηλικίας, πολλά και όμορφα συναισθήματα. Αν μη τι άλλο το βρίσκω τραγικά δύσκολο να βαρεθεί κάποιος με αυτή την ταινία ή έστω να μην περάσει πολύ καλά το βράδυ του παρακολουθώντας μια animated περιπέτεια αρκετά διαφορετική από άλλες, που έχουμε δει στο παρελθόν.

Τέλος έκπληξη προκαλεί το γεγονός της κατάληξης της ιστορίας, κάτι που θα λέγαμε πως για «αμερικάνικα» όρια αγγίζει το «ακραίο» στον στίβο της παιδικής ψυχαγωγίας, αλλά που αποδεικνύει πως οι δημιουργοί του φιλμ ? οι πραγματικοί του δημιουργοί, κι όχι οι παραγωγοί ? τόλμησαν να ρισκάρουν και να μην ακολουθήσουν την οδό της Ντίσνευ όπου «κανένα παιδάκι δεν πρέπει να βγει στεναχωρημένο από την αίθουσα». Κάποια ίσως στεναχωρηθούν με αυτό που θα δουν στο τέλος? Παρόλα αυτά το σύνολο δεν αδυνατίζει καθόλου. Άκρως διασκεδαστικό, για μικρούς και μεγάλους, πανέμορφο στην τρισδιάστατη προβολή του, καθώς οι σκηνές με το πέταγμα σε 3D γίνονται ακόμα πιο εκθαμβωτικές, και ισορροπημένο μεταξύ ψυχαγωγίας και διδακτισμού από την αρχή μέχρι το τέλος. Οπωσδήποτε για σινεμά. Οπωσδήποτε για όλη την οικογένεια!