Μαρία Μποϊλέ

Μαρία Μποϊλέ

Είμαι υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ και υπότροφος του ΙΚΥ. Αποφοίτησα από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus τμήμα των σπουδών μου ολοκληρώθηκε στο Università Cattolica del Sacro Cuore του Μιλάνου. Είμαι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ και του ΜΔΕ Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ.

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 11:18

Χρόνης Μπότσογλου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941, μεσαίο παιδί του Δημητρίου και την Μελαχροινής, το γένος Βασιάδη. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, ο πατέρας από το Σχολάριο και η μητέρα από τη Βιζύη. Ο Μπότσογλου μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου σε κλίμα φόβου και οικονομικών δυσκολιών. Το 1946 ξεκίνησε να φοιτά στο δημοτικό σχολείο στα Λεμονάδικα, καθ'όλη τη διάρκεια του οποία ζωγράφιζε και έγραφε φανταστικές ιστορίες τις οποίες αφηγείτο στους συμμαθητές του. Ο πατέρας του ενθάρρυνε την επαφή του με τη νεοελληνική πεζογραφία και ποίηση, όπως λ.χ. με τα ποιήματα των Κώστα Κρυστάλλη και Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη κ.ά. 

Κατηγορία ΠΡΟΣΩΠΑ
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 16:54

Λευτέρης Κανακάκις

Ο Λευτέρης Κανακάκις γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1934. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κατά το διάστημα μεταξύ 1954-1960 στα εργαστήρια των Γιάννη Μόραλη και Σπύρο Παπαλουκά.

Κατηγορία ΠΡΟΣΩΠΑ
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 23:49

Δημήτρης Περδικίδης

Ο Δημήτρης Περδικίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1922. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ –μαθητής του Παρθένη, του Ου. Αργυρού και του Α. Γεωργιάδη- από όπου αποφοίτησε το 1950 με μία διακοπή κατά την περίοδο 1942-48, οπότε και προσχώρησε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης. Ανήκει στους καλλιτέχνες της Ελληνικής διασποράς οι οποίοι σταδιοδρόμησαν σε μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα της Δύσης μετά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόλο όμως που η πλειονότητα αυτών – και κυρίως της λεγόμενης "γενιάς του '60" – κατευθύνθηκαν προς το Παρίσι και, δευτερευόντως τη Ρώμη, ο Περδικίδης πήγε στη Μαδρίτη το 1953, όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στη Real Academia de Bellas Artes de San Fernado με υποτροφία του ισπανικού κράτους, μετέχοντας παράλληλα στο αντιφρανκικό ρεύμα.

Κατηγορία ΠΡΟΣΩΠΑ
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 01:32

Έντουαρτ Χόπερ (Edward Hopper)

O Έντουαρντ Χόπερ (1882-1967) υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρεαλισμού στην αμερικανική τέχνη του μεσοπολέμου. Γεννήθηκε στο Νίακ της Νέας Υόρκης και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια σε αυτή τη μικρή επαρχιακή πόλη. Από το 1900 εγκαταστάθηκε οριστικά στη Νέα Υόρκη όπου αρχικά είχε πάει για σπουδές, ζώντας την καθημερινότητα της μεγαλύτερης μητρόπολης των Η.Π.Α.

Κατηγορία ΠΡΟΣΩΠΑ
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 21:36

Λουκάς Βενετούλιας

Ο Λουκάς Βενετούλιας υπήρξε καταξιωμένος ζωγράφος, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του κριτικού ρεαλισμού στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Πρώτος δάσκαλός του στη ζωγραφική ήταν ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης. Κατά το διάστημα μεταξύ 1954-1958, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Γ. Μόραλη και Σ. Παπαλουκά, αφού εγκατέλειψε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Ιατρική.

Κατηγορία ΠΡΟΣΩΠΑ
Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 02:01

Στήβεν Αντωνάκος

Ο Στήβεν (Στυλιανός) Αντωνάκος γεννήθηκε το 1926 στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας και πέθανε το 2013 στη Νέα Υόρκη, στην οποία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του όταν ήταν τεσσάρων ετών.

Κατηγορία ΠΡΟΣΩΠΑ
Σάββατο, 17 Μαΐου 2014 13:38

Δημήτρης Γαλάνης

Ο Δημήτρης Γαλάνης υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες χαράκτες του 20ού αιώνα, ο οποίος έτυχε διεθνούς αναγνώρισης.

Κατηγορία ΠΡΟΣΩΠΑ
Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 01:50

Χρύσα Βαρδέα

Η Χρύσα Βαρδέα (31 Δεκεμβρίου 1933 - 23 Δεκεμβρίου 2013), γνωστότερη απλά με το καλλιτεχνικό προσωνύμιο ΧρύσαChryssa) ήταν διεθνούς φήμης Ελληνοαμερικανίδα γλύπτρια και ζωγράφος. Έργα της βρίσκονται σε διάφορα μουσεία, πινακοθήκες και συλλογές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν γνωστή για την χρήση υλικών όπως το αλουμίνιο, ο γύψος αλλά και τα φώτα νέον.

Κατηγορία ΠΡΟΣΩΠΑ
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 16:56

Δημήτρης Κοντός

«Αγάπησα περισσότερο τη ζωή από την τέχνη. Και δεν έχω ενοχές γι' αυτό»

Προσαρμοστικός και δεκτικός στα διεθνή ρεύματα της τέχνης, ρίχτηκε με ζήλο στη δουλειά, επιχειρώντας μια διεύρυνση του εικαστικού του πεδίου, με επιρροές που δέχθηκε -και αφομοίωσε- από τις νέες τεχνικές και τις καλλιτεχνικές προτάσεις των πρωτοποριακών κινημάτων που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της μεταπολεμικής τέχνης.

Κατηγορία ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Πάνος Ευαγγελόπουλος γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έλαβε σε μικρή ηλικία από τον πατέρα του Αθανάσιο Ευαγγελόπουλο (ζωγράφο-αγιογράφο). Το 1994 ξεκίνησε σπουδές ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με δάσκαλο τον Νίκο Κοντό. Μετά τον θάνατο του Κοντού, άλλαξε εργαστήριο και συνέχισε με δάσκαλο τον Βαγγέλη Δημητρέα. Καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ., ενώ αποφοίτησε ως πρώτος στην τάξη ζωγράφος. Στη σχολή των μάγεψε, επίσης, η χαρακτική όπου με δασκάλους τον Ξενή Σαχίνη και τον Μανώλη Γιανναδάκη πήρε τα πρώτα του μαθήματα. Η πρώτη του συμμετοχή σε έκθεση ήρθε το 1999 στη Youth.gr υπό την αιγίδα της Δ.Ε.Θ. Λίγα χρόνια αργότερα, η γνωριμία του με τον Ira Goldberg από το Art Student's League στη Νέα Υόρκη τον επηρέασε για να ασχοληθεί σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών στην ιστορία της τέχνης. Το 2013, αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. ως ιστορικός της τέχνης, με επιβλέποντα καθηγητή τον Άλκη Χαραλαμπίδη. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε σημαντικές εκθέσεις της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στη Νέα Υόρκη όπως επίσης και σε ιδιωτικές αίθουσες τέχνης στο Dallas.

Κατηγορία ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Σελίδα 1 από 7