Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 3644
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 00:00

Τηλέμαχος Μούσας: Jazz & Ποίηση

Γράφτηκε από 

Σε διαφορετικό ύφος από το «Κυκνοστάλαγμα» την πρώτη προσωπική του δουλειά, ο Τηλέμαχος Μούσας και η «φάρμα» του MOUSSAS FARM (έτσι ονομάζεται η νέα μουσική κολεκτίβα του Τηλέμαχου Μούσα που αποτελεί μετεξέλιξη του κουαρτέτου του), παρουσιάζει τις νέες του συνθέσεις στο επερχόμενο άλμπουμ Newborn. Με αφορμή την καινούρια του δουλειά μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη.

- Πείτε μας λίγα λόγια για το καινούριο σας άλμπουμ «Newborn». Γιατί λέγεται έτσι; Με τί μοιάζει; Ποιοι μουσικοί συμμετέχουν σ? αυτό;

?Newborn? είναι ο τίτλος του δίσκου μου. Νεογέννητο, όπως η κόρη μου, όπως το ομότιτλο κομμάτι που έγραψα για τη Δάφνη μόλις γεννήθηκε. Νεογέννητο ήταν και το σχήμα μου, που από σχεδόν unplugged μετεξελίχθηκε σε ηλεκτρικό και όχι μόνο. Έγραψα και ενορχήστρωσα τα νέα κομμάτια χωρίς καμιά αναστολή του τύπου: μήπως δεν είναι αρκετά jazz(?) Ένοιωσα από την αρχή ότι ήθελα να εκφραστώ τελείως ελεύθερα, ήθελα να παίξω όλες τις μουσικές που αγαπώ, από το Ηπειρώτικο, τη jazz έως το punk, τη Βossa Nova και τον baroque Ηenry Purcell! 'Eτσι δεν μπορώ να βάλω καμία μουσική ετικέτα στο δίσκο, είναι απλά όλες οι μουσικές που μου αρέσουν φιλτραρισμένες σε μία. Το αποτέλεσμα του Newborn θα το ονομάσω POST JAZZ, δεν μπορώ να το κατηγοριοποιήσω, μιας και η μουσική που ακούω περισσότερο και μελετώ είναι η jazz. Κάνω φωνητικά, παίζω κιθάρα αλλά μου αρέσει να φλερτάρω και με το μουσικό πριόνι, το theremin, το berimbao και το cubuz. Συμμετέχουν όλοι οι μουσικοί της φάρμας μου και εκλεκτοί φίλοι.

sani-005

- Πώς προέκυψε η μπάντα Moussas Farm;

H "φάρμα" είναι η μετεξέλιξη του Tilemachos Moussas QUARTET που δημιούργησα το 2001. Παίζουμε χρόνια μαζί και είμαστε πάνω από όλα καλοί φίλοι. Ο λόγος που μετονόμασα το σχήμα είναι ότι αν και quartet ποτέ δεν ήταν μόνο 4 οι μουσικοί! Πάντα έρχονταν περισσότεροι! Δηλαδή έξτρα φίλοι που είχαν περάσει παλαιότερα από το σχήμα και νέοι φίλοι που ταίριαζαν με τη μουσική. Οι ΜOUSSAS FARM είναι μια μουσική κολεκτίβα. Ο βασικός κορμός της ειναι οι: Τηλέμαχος Μούσας, Αναστασία Έδεν, Jef Maarawi, Σοφία Ευκλείδου, Μαρία Μανουσάκη, Χρήστος Λιάτσος και Νίκος Γιούσεφ.

tilemachos_moussas_farm- Τι σας δίνει έμπνευση συνήθως; Αγαπημένοι καλλιτέχνες και επιρροές;

Η έμπνευση μου είναι η ανάγκη του ανθρώπου να χαρεί με τα δικά του, με τις θλίψεις, τις αργίες, την ευτυχία της ζωής που γεννιέται, με τα χρόνια που εναλλάσσονται και δίνουν χρώματα, με τα παιχνίδια της μνημοσύνης, με έρωτες, στιγμές, αφορμές, συναντήσεις και πίστη στα ανθρώπινα. Την όψη του ανθρώπου που χαμογελά αγνά, (σ)την παιδική χαρά.

Αγαπημένοι καλλιτέχνες: Esbj?rn Svensson Trio, Bjork, Πετρο Λούκας Χαλκιάς, Henry Purcell, Pat Martino, J. S. Bach, Sex Pistols, The Cure, Celtic Frost, John Coltrane, Voi Vod, Sonic Youth, Pat Metheny, Zakir Hussain,Michael Hedges, Radiohead, Miles Davis,Portishead, Rory Gallagher,Lars Von Trier, joseph beuys, Heiner Muller, Yukio Mishima και τόσοι άλλοι.....

musical-saw- Έχετε συνθέσει μουσική για το θέατρο και τον σύγχρονο χορό, τι το ιδιαίτερο παρουσιάζει η σύνθεση για αυτές τις τέχνες;

Αγαπώ να δουλεύω στο θέατρο και τον χορό και χαίρομαι να παρευρίσκομαι στην όλη δημιουργική διαδικασία των προβών. Εκεί ο σκοπός δεν είναι να γράψεις απλά μια όμορφη μουσική, αλλά αυτή, να λειτουργεί στη δραματουργία του έργου, άλλες φορές να παρεμβαίνει, άλλες να είναι αντιστικτική και άλλες να παρακινεί το συναίσθημα του θεατή. Πολλές φορές, μια υπέροχη για τα μουσικά δεδομένα σύνθεση, μπορεί να είναι πολύ κακή για μια παράσταση αν δεν συνάδει με την δραματουργία της. Είναι όμορφες οι στιγμές που η μουσική συν-σκηνοθετεί.

- Μπορεί να ζήσει ένας μουσικός από τη μουσική του στις μέρες μας;

Δυστυχώς δεν μπορούμε να ζήσουμε από τη μουσική μας, αλλά και χωρίς τη μουσική μας δεν μπορούμε να ζήσουμε. Οι χώροι που φιλοξενούν εναλλακτικές μουσικές είναι λίγοι και ο κόσμος ζορίζεται να πληρώσει εισιτήριο. Υπάρχει ένα ανέκδοτο που τα λέει όλα: τι κάνει ένας μουσικός της Jazz αν κερδίσει 10 εκατομύρια ευρώ στο lottto? Συνεχίζει να βγάζει δίσκους μέχρι να του τελειώσουνε όλα τα χρήματα...

- Πώς βλέπετε την κρίση, συμβαδίζει με την μουσική;

Οι μουσικοί βρισκόμαστε μόνιμα σε οικονομική κρίση. ?Ολες οι τέχνες σε περιόδους κρίσης ανθούν και είναι αληθινές, δεν υπάρχουν περιθώρια για δήθεν?

MOUSAS_NET

- Τι άλλο ετοιμάζετε στο μέλλον;

Θα παίξουμε στο SIX DOGS στις 12 Ιουνίου 2011. Αυτή η εμφάνιση αποτελεί συνέχεια του κύκλου "INSTANT COMPOSING" όπου η MOUSSAS FARM αυτοσχεδίασε παλαιότερα με περφόρμερς όπως ο Damo Suzuki, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Jerome Rothenberg κ.α. Αυτή τη φορά θα παίξουμε με τον ποιητή και performer Δημοσθένη Αγραφιώτη σε μια εκρηκτική βραδιά αυτοσχεδιασμού JAZZ & ΠΟΙΗΣΗΣ, με special guests τον Γιώργο Παλαμιώτη και τον Γιώργο Πετκάρη, σε μπάσο και σαξόφωνα αντίστοιχα. Στο live αυτό Θα αυτοσχεδιάζουμε μέχρι "θανάτου". Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Επίσης θα γίνει και άλλη μία συναυλία στα πλαίσια του Blender Festival, στο Μιχάλης Κακογιάννης την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011. Θα παίξω με τον Blaine Reininger (Tuxedomoon), συνθέσεις των Tuxedomoon, του Blaine, και κάποιες επιλεγμένες διασκευες από group της 10ετιας του '80!

Το "Νewborn" υπάρχει σε όλα τα δισκοπωλεία και στο ίντερνετ. Μια γεύση του μπορείτε να πάρετε στο www.myspace.com/moussas. Επίσης μπορείτε να ακούσετε όλο το προηγούμενο cd "Κυκνοστάλαγμα" στο www.moussas.com, όπου μπορείτε να κάνετε download ακυκλοφόρητα κομμάτια.