Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 11:41

Stumbling amongst the Immensities

Γράφτηκε από  Κεφαλάς Αλέξανδρος

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 7:00 μ.μ. εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Art Zone 42, επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Σταύρου Μακρή, με τίτλο "Stumbling amongst the Immensities".

Ο φωτογραφικός φακός του Σταύρου Μακρή αποτυπώνει στιγμιότυπα απεραντοσύνης και μεγαλιώδεις σταθμούς που συνάντησε κατά τη διάρκεια της περιήγησής του ανά την υφήλιο, όπου η παρουσία του aνθρώπου είναι αισθητή μέσα από τον τρόπο που έχει διαμορφώσει το φυσικό περιβάλλον, στα μέτρα των αναγκών του.

Ο εικαστικός Χρήστος Γαρουφαλής αναφερει χαρακτηριστικά για το έργο του νεαρού φωτογράφου:
"Ο Σταύρος Μακρής επέλεξε να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από τη μηχανή του, βιώνοντας την αγωνία της περιπέτειας. Από το Βόρειο Βιετνάμ ως το Σαν Φρανζίσκο, την Κινεζική Θάλασσα ή τα σύνορα Ταϋλάνδης – Βιρμανίας, ο Μακρής δεν κάνει ταξιδιωτική φωτογραφία ή ντοκουμέντο.
Η φωτογραφία του ξεπερνά το γεγονός, που ήδη αφορά το παρελθόν. Βλέποντας πίσω και πέρα από τις εικόνες του ακούγονται λέξεις, ομιλίες, συζητήσεις, φωνές και ήχοι. Είναι παρών ο άνθρωπος μέσα από την απουσία του. Στις φυτείες ρυζιού στα σύνορα Κίνας - Βιετνάμ ή τσαγιού στη Μαλαισία, ο Μακρής αφουγκράζεται τις αγωνίες και την προσπάθεια των ανθρώπων να προσαρμόσουν την φύση στα μέτρα των δικών τους αναγκών.
Ο Σταύρος Μακρής κατορθώνει να μετατρέπει την οπτική απόλαυση σε απτική αίσθηση. Αποτέλεσμα όχι μόνο της τεχνικής αλλά και του πάθους του."

Η φωτογραφία, ως αυτόνομη μορφή τέχνης, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στο ελληνικό εικαστικό στερέωμα. Το έργο του Σταύρου Μακρή μας παρουσιάζει μεγαλειώδεις σκηνές του κόσμου που μας περιβάλλει, με μια ματιά που δεν αποσκοπεί στην αισθητική μονάχα απόλαυση, αλλά ούτε και στη δημοσιογραφική απλά καταγραφή. Με μια κριτική ματιά απέναντι στην ομορφιά της φύσης που μας κληροδοτήθηκε, και την οποία πολλές φορές είμαστε ανάξιοι να τη διαχειριστούμε, το φωτογραφικο έργο του Σταύρου Μακρή έχει σκοπό να μας προβληματίσει για το αβέβαιο μέλλον του πλανήτη.