Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 04:14

Ο Μυστηριώδης Τόμας Πίντσον και το Φανατικό Κοινό του στην Ελλάδα

Γράφτηκε από  Γιάννης Φαρσάρης
Ο Τόμας Πίντσον (Thomas Pynchon, γεν. 1937, βλ. σχετ ) είναι ένας κορυφαίος σύγχρονος αμερικανός συγγραφέας με φανατικό αναγνωστικό κοινό. Αποτελεί ταυτόχρονα μια μυστηριώδη αινιγματική φυσιογνωμία που δεν έχει φωτογραφηθεί ποτέ.

Στη χώρα μας τα βιβλία του γνωρίζουν μεγάλη αποδοχή. Έχουν κυκλοφορήσει τα ακόλουθα έργα: V. (2007, Χατζηνικολή), Η συλλογή των 49 στο σφυρί (1986, Ύψιλον), Το ουράνιο τόξο της βαρύτητας (2000, Χατζηνικολή), Βραδείας καύσεως (2000, Χατζηνικολή), Vineland (1997, Χατζηνικολή), Mason & Dixon (2003, Χατζηνικολή), Ενάντια στη μέρα (2009, Καστανιώτης), Έμφυτο ελάττωμα (2011, Καστανιώτης).

Ο μεταφραστής τεσσάρων βιβλίων του Γιώργος Κυριαζής έχει δημιουργήσει το εξαιρετικό ιστολόγιο "Pynchonikon" http://pynchonikon.wordpress.com για τον αγαπημένο του συγγραφέα αλλά κι έναν εξαιρετικό Πιντσονικό Οδηγό στη διεύθυνση http://pynchonguide.wordpress.com 

zoneΑκόμα μεγαλύτερη εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός της κυκλοφορίας ενός περιοδικού σε ψηφιακή μορφή αφιερωμένου αποκλειστικά στον Πίντσον! Το ηλεκτρονικό περιοδικό έχει τίτλο THE ZONE (www.thezone.gr) και διανέμεται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Το πρώτο τεύχος διατίθεται ήδη, ενώ το δεύτερο τεύχος αναμένεται να κυκλοφορήσει την 1η Μαρτίου.

Ο Βασίλης Δρόλιας, εμπνευστής και συντονιστής της προσπάθειας αναφέρει για το περιοδικό: «Το The Zone είναι ένας ερωτικός καρπός μιας σχέσης που συνεχίζεται αδιάλειπτα τα τελευταία 18 χρόνια. Είναι μια προσπάθεια - που πιστεύω έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να δημιουργηθεί - για να συζητηθεί το έργο του Thomas Pynchon (και όχι μόνο) και στην Ελλάδα μια που πλέον υπάρχει η κρίσιμη μάζα για να γίνει αυτό. Η δημιουργία του περιοδικού μπορεί να γίνεται σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο όμως ελπίζω το περιεχόμενό του να φανεί πως δεν πρόκειται να είναι καθόλου ερασιτεχνικό».