Βραδιά Όπερας

Κωμικές καταστάσεις, παρεξηγήσεις, ιλαροτραγωδίες και φυσικά δράματα που στρέφονται γύρω από τα αρχέγονα θέματα του πάθους, της ζήλιας, του ανεκπλήρωτου έρωτα, της εξουσίας, του μίσους, ήρωες που συγκρούονται με την εξουσία, την οικογένεια, τη μοίρα, τον ίδιο τους τον εαυτό, ζωντανεύουν μέσα από άριες των Verdi, Rossini, Bellini, Mozart, Donizetti, Puccini, Bizet, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Το μικρό αφιέρωμα ξεκινά με το διασημότερο ίσως έργο της ιταλικής κωμικής όπερας του 19ου αιώνα, τον Κουρέα της Σεβίλλης του Gioachino Rossini, και συγκεκριμένα με την Εισαγωγή, εξίσου δημοφιλή και ζωηρή, καθώς δίνει μια αίσθηση νευρικότητας και ανυπομονησίας προετοιμάζοντας τον ακροατή γι αυτό που θα ακολουθήσει...

...Μια σκηνή υπνοβασίας για τη συνέχεια, από τη semiseria ( ημι-σοβαρή) όπερα Η Υπνοβάτιδα του Vincenzo Bellini. Οι στίχοι «Α, δεν πίστευα πως τόσο γρήγορα θα μαραθείτε, άνθη του γάμου μου/ πως θα μαραθείτε σαν την αγάπη μας/ που κράτησε μόνο μια μέρα...» στους οποίους κορυφώνεται ο θρήνος της Αμίνα για τη δυσάρεστη τροπή που πήρε ο γάμος της με τον Ελβίνο, είναι γραμμένοι πάνω στον τάφο του συνθέτη.

«Non piu andrai, farfallone amoroso» τραγουδά ο Φίγκαρο παρακάτω, απευθυνόμενος στον Κερουμπίνο, λέγοντάς του πως δε θα μπορεί πια να ερωτοροπεί με όμορφες κυρίες, προετοιμάζοντάς τον για να καταταγεί στο στρατό. Πρόκειται για τη τελευταία άρια της πρώτης πράξης από τους Γάμους του Φίγκαρο του Wolfgang Amadeus Mozart, μία από τις πιο γνωστές όπερες όλων των εποχών παρόλο που λογοκρίθηκε έντονα, σε λιμπρέτο Lorenzo da Ponte και βασισμένο στη κωμωδία του Pierre Beaumarchais Ο γάμος του Φίγκαρο ή η τρελή μέρα.

Ακολουθεί η περίφημη άρια της Βασίλισσας της νύχτας από τον Μαγικό αυλό του ίδιου συνθέτη, μία από τις δυσκολότερες άριες του λυρικού ρεπερτορίου και σταδιακά γίνεται η μετάβαση στα μελοδράματα με έναν κουβανέζικο χωρό του 19ου αιώνα, τη διάσημη Habanera από την όπερα που έτυχε τις περισσότερες παραγωγές παγκοσμίως, τη Κάρμεν του Georges Bizet, έναν ύμνο στον έρωτα, που «?είναι αντάρτικο πουλί/?/Νομίζεις πως τον άρπαξες, ξεφεύγει/ θέλεις εσύ να του ξεφύγεις; Σε αρπάζει αυτός/?»

Πάλι σε χωρό αλλά σε βαλς αυτή τη φορά και μάλιστα στο Παρίσι, Το βαλς της Μουζέτας (επίσης γνωστό και ως «Quando me'n vo»), από την όπερα Μποέμ του Giacomo Puccini, ένα βάλς που χωρεύει η Μουζέτα για να κάνει τον μποέμ φίλο της Μάρκελο να ζηλέψει και να την ποθήσει ξανά.

Ακολουθούν οι τρεις τελευταίες άριες της συναυλίας, που προέρχονται και οι τρεις από όπερες του Giuseppe Verdi, η άρια «Caro nome che il mio cor» της Τζίλντα, κόρης του Ριγολέτου από την ομώνυμη όπερα βασισμένη στο έργο Ο βασιλιάς διασκεδάζει του Βίκτορα Ουγκώ, στην οποία η Τζίλντα ανυποψίαστη για το τραγικό τέλος που την περιμένει, τραγουδά τον έρωτα που μόλις ένιωσε, η άρια του Ροντρίγκο από τη σκηνή του θανάτου του «Son?io Carlo?Per me giunto?io morro» από το τετράπρακτο αριστούργημα Δον Κάρλο και η άρια «Ah, fors'? lui» από τη Τραβιάτα στην οποία η Βιολέτα αναρωτιέται αν ο Αλφρέντο θα μπορούσε να είναι ο άντρας της ζωής της...

Η συναυλία κλείνει όπως ξεκίνησε, με ένα ορχηστρικό θέμα, το Κουαρτέτο από τον Ριγκολέτο.

Η υψίφωνος Φλώρα Τζίνη σπούδασε φωνητική στο Μιλάνο με την Μaria Luisa Cioni και στην Αθήνα με την M. Crilovic. Τα τελευταία χρόνια μελετάει δίπλα στον Άρη Χριστοφέλη. Έχει συνεργαστεί με τον ΟΜΜΑ στην όπερα ΝΑΝΟΣ του Α. Ζemlinsky, με την ΕΛΣ και την Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχει στο φεστιβάλ Ναυπλίου από το 2008. Είναι καθηγήτρια μονωδίας στο Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου από το 2007.

Η υψίφωνος Νίκη Χαζιράκη είναι απόφοιτος του σολιστικού, αλλά και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Κρατικού Μουσικού Πανεπιστημίου Βιέννης, όπου και ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Όπερα. Έχει ερμηνεύσει Olympia («Tα Παραμύθια του Χόφμαν» - J. Offenbach), Fortuna και Damigella («Η στέψη της Ποππαίας» - C. Monteverdi), καθώς και ρόλους από γνωστές βιεννέζικες οπερέτες του J. Strauss, όπως «Η Νυχτερίδα», «Μια Νύχτα στη Βενετία», «Βιεννέζικο Αίμα» και «Ο αστείος πόλεμος». Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε πολυάριθμα κοντσέρτα σε Αυστρία, Γερμανία και Ελλάδα.

Ο βαρύτονος Πέτρος Σαλάτας έλαβε το δίπλωμα μονωδίας από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, με άριστα παμψηφεί και βραβείο και συνέχισε τις σπουδές του στην Μουσική Ακαδημία Αννόβερου ως Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει λάβει μέρος σε παραγωγές της Μουσικής Ακαδημίας Αννόβερου στα έργα «Κάρμεν» ( Escamiglio ), «Ο Τσάρος φωτογραφίζεται» ( ως μέλος της χορωδίας ) , «Μάκβεθ» (ντουέτο και άρια ) , «Γάμοι του Φίγκαρο» ( Conte ).

Το σύνολο χάλκινων πνευστών Melos Brass δημιουργήθηκε το 1989. Τα μέλη του είναι και μέλη των Εθνικών Συμφωνικών Ορχηστρών της Ελλάδας, ενώ, παράλληλα, σαν κουιντέτο, έχουν μια αξιόλογη παρουσία στο χώρο της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά, με συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2003 ίδρυσαν και οργανώνουν σε ετήσια βάση την Ιόνιο Θερινή Μουσική Ακαδημία, στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Δήμο της Κέρκυρας.

Σκοπός του Melos Brass είναι η προώθηση της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά μέσα από την ερμηνεία έργων από το διεθνές ρεπερτόριο, καθώς και η ενθάρρυνση Ελλήνων συνθετών στη δημιουργία έργων για χάλκινα πνευστά. Μέχρι σήμερα, αρκετοί σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες έχουν γράψει αξιόλογα έργα ειδικά για το συγκρότημα.

"Μέλος" στα Αρχαία Ελληνικά σημαίνει μελωδία

  • Φλώρα Τζίνη, υψίφωνος
  • Νίκη Χαζιράκη, υψίφωνος
  • Πέτρος Σαλάτας, βαρύτονος
  • Κουιντέτο χάλκινων πνευστών Melos Brass

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αντώνης Γιαμβριάς

Πληροφορίες
Βραδιά Όπερας
Σάββατο 22 Ιανουαρίου, ώρα 20:30


Τιμές εισιτηρίων 10 & 15 ευρώ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Οργάνωση παραγωγής & διεθνείς σχέσεις: specs 'n' arts www.specsnarts.gr

Υπηρεσία εισιτηρίων, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
τηλ. 210 7234567, www.ticketservices.gr
To Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

Κλήρωση: Πέμπτη 20/1