Τα «Θραύσματα» της Θέκλας Παπαδοπούλου στην γκαλερί Αποκάλυψη

Τη δεύτερη ατομική έκθεση της εικαστικού Θέκλας Παπαδοπούλου παρουσιάζει από τις 8 Απριλίου η γκαλερί Αποκάλυψη, στη Λευκωσία.

Με μια φρέσκια προσέγγιση, η Παπαδοπούλου επαναφέρει στο κυπριακό σύγχρονο εικαστικό προσκήνιο τις παραδοσιακές αξίες της αφηρημένης ζωγραφικής. Η μη ορατή πραγματικότητα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό στη δημιουργία αυτής της εικαστικής ενότητας της ζωγράφου, η οποία φέρει τον τίτλο «Θραύσματα».

Πρόκειται για μια παρουσίαση διορθωμένη σε ενότητες ζωγραφικών έργων, τα οποία δίνουν συνέχεια αλλά και εξέλιξη στην προηγούμενη εκθεσιακή της παρουσίαση.

Πρωταρχικό και σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία των έργων, αποτελεί η δομή της σύνθεσης και ο σχηματισμός των στοιχείων πάνω στον καμβά. Έντονα χρώματα σε αδρές πινελιές, ελεύθερα τραβηγμένες γραμμές με το πινέλο δίχως συνοχή, αγκαλιάζουν κομμάτια από χαρτί και μαζί με άλλα υλικά συναποτελούν το χτίσιμο της σύνθεσης, ενώ η αφαίρεση ή η επιπλέον προσθήκη των στοιχείων αυτών αποφασίζεται από τη ζωγράφο κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των έργων.

Πρόκειται για μια διαδικασία που ενώ είναι αθέατη και πολύ προσωπική, κατά κάποιο τρόπο απορρέει μέσα από τα έργα της Παπαδοπούλου και σκιαγραφεί την διακριτική, σχεδόν χορογραφική κίνηση, της ίδιας της εικαστικού, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των έργων της.

Τα θραύσματα για την Παπαδοπούλου εννοιολογικά προσδοκούν να αποδώσουν ενδόμυχα αποσπάσματα από έντονα συναισθήματα. Απλά και λιτά, χωρίς περίπλοκες σημειολογικές και συμβολικές αναφορές, η εικαστικός συνθέτει αφηρημένες φόρμες που αποβλέπουν να ξεπεράσουν τα πλαίσια του ζωγραφισμένου καμβά.

Αυτοστιγμεί, προσδοκούν να αποτελέσουν προέκταση του περιβάλλοντα χώρου και να εκφράσουν μια προσωπική ερμηνεία για τον σύνθετο κόσμο των ανθρωπίνων συναισθημάτων.

Η Θέκλα Παπαδοπούλου διοχετεύει την κίνηση και την ενέργεια της πάνω στον καμβά και μέσα από τη δράση της εικαστικής της γραφής, επιδιώκει να δώσει στον θεατή, να αγγίξει τα δικά του ξεχασμένα συναισθηματικά θραύσματα.

H Παπαδοπούλου σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ούρμπινο, στο εργαστήρι του Δρ Μούντουλα.

Στις 3 Μαρτίου εξέθεσε έργα της στη διάσημη Caelum Gallery της Νέας Υόρκης κατόπιν επιλογής που πραγματοποιήθηκε του διαγωνισμού στο πλαίσιο του project «Αrt Takes Manhattan». Ενα πάνελ καταξιωμένων κριτών επέλεξε τους 20 καλλιτέχνες για να εκθέσουν τα έργα τους στην ομαδική έκθεση με τίτλο «Extended Consciousness».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από την εικαστικό Νίτσα Χατζηγεωργίου, την Παρασκευή 8 Απριλίου ώρα 20:00, στην γκαλερί «Αποκάλυψη». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου.