Εικαστική έκθεση για τα 11 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Κεσσανλή

Η έκθεση με τίτλο «Τοίχοι της πόλης» που φιλοξενείται στη γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι αφιερωμένη στα 10 +1 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Κεσσανλή.
Διάρκεια Έκθεσης:
10.02.2015 - 28.03.2015.

Η έκθεση αυτή αποτελεί φόρο τιμής σ' ένα καλλιτέχνη, που χάραξε καίριους και επίκαιρους δρόμους της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας με το έργο και την πολύτροπη προσωπικότητά του.

Ο Κεσσανλής ήταν μία έντονη προσωπικότητα που ενθάρρυνε την καλλιτεχνική έρευνα, τον πειραματισμό, τη συνεργασία και την κοινωνική διάσταση της τέχνης. Ακτιβιστής, εκκεντρικός, ανήσυχος, δημιουργικός, ακαταπόνητος πρεσβευτής της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και της ανάγκης συνεχούς διαλόγου με τη διεθνή.

Το αφιέρωμα στο έργο του χωρίζεται σε δύο επιμέρους εκθέσεις. Η πρώτη εγκαινιάζεται την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου κι έχει τον τίτλο «Τοίχοι της πόλης».

Γοητευμένος από την υποβλητικότητα των τοίχων, σαν ένα υπόστρωμα της ζωής και της ανάσας της πόλης, ο Κεσσανλής έρχεται με βίαιες χειρονομίες να ανιχνεύσει τη νέα μητροπολιτική συνθήκη που προσδίδει στις εκτεταμένες επιφάνειές των πόλεων ένα απροσδόκητο χαρακτήρα.

Νίκος Κεσσανλής.717 71X71cm 1958

Νίκος Κεσσανλήςταξιδι

Μια συνθήκη που στις μέρες της οξείας οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης που διανύουμε, αποκτά εμφατικό χαρακτήρα.
Στα έργα του ο καλλιτέχνης δεν αναπαριστά απλά τη πολυστρωματική και άμορφη πραγματικότητα της μεγαλούπολης αλλά συνδιαλέγεται και κατά κάποιο τρόπο συμμετέχει σ' αυτήν πολλαπλασιάζοντας τα συναισθήματα και τις δυνατότητες κριτικής πρόσληψης.

Η δεύτερη έκθεση θα ακολουθήσει λίγο αργότερα και θα έχει τον τίτλο «Οι φίλοι», ενώ θα είναι αφιερωμένη στον κύκλο έργων του καλλιτέχνη που ο Γάλλος κριτικός της τέχνης Pierre Restany αποκάλεσε mec art, στην ουσία στις φαντασμαγορίες της ταυτότητας, τις σκιές και τις απαθανατίσεις των φίλων του καλλιτέχνη.