«Το Φανταστικό στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Μία μοναδική, πολυδιάστατη έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής, τρισδιάστατων κατασκευών και μικτών τεχνικών με πρωταγωνιστή Το Φανταστικό στη Σύγχρονη Τέχνη, παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο από 12 Δεκεμβρίου έως 25 Ιανουαρίου.

 Ο χαράκτης και επιμελητής της έκθεσης Μιχάλης Αρφαράς αναφέρει:

«Το άγνωστο παρελθόν εμφανίζεται στον άνθρωπο με τη μορφή μίας συνεχούς εξέλιξης που χάνεται στα βάθη του χρόνου, αμυδρά φωτισμένης από την πρώιμη ανθρώπινη συνείδηση.

Αλλά και το ερχόμενο, ο χώρος του μελλοντικού είναι γι' αυτόν επίσης αδιόρατος. Έτσι ο άνθρωπος παραμένει έγκλειστος στον στενόν ορίζοντα της προφανούς ιστορίας του, περικυκλωμένος από τα προϊστορικά δαιμόνια και τους δαίμονες ενός μελλοντικού ηλεκτρονικού ολοκληρωτισμού.

Με την επιμονή όμως που τον χαρακτηρίζει, απλώνει τις κεραίες του σκοπεύοντας να εξιχνιάσει και τελικά να αγγίξει το άγνωστο, χρησιμοποιώντας κύρια την φαντασία του. Εδώ έρχεται να παίξει η καλλιτεχνική δημιουργία έναν κεντρικό ρόλο, με την φανταστική διάσταση της τέχνης.

Το Φανταστικό στην τέχνη αποτελεί από την φύση του την αντιστροφή του κανονικού, του γνωστού και του συνειδητού. Το Φανταστικό δηλαδή αντιπροσωπεύει την αντιστροφή της πραγματικότητας. Σε τελική ανάλυση το Φανταστικό ζει από την απόκλιση και την αντινομία. Όμως η αποξένωση των φυσιολογικών συναρτήσεων των απεικονιζόμενων αντικειμένων σε έργα Φανταστικής Τέχνης είναι αποτελεσματική όσο αυτά παραμένουν διακριτά.

Έτσι λοιπόν η ιστορία του Φανταστικού αποτελείται από έργα μιας σειράς καλλιτεχνών οι οποίοι παρεκκλίνουν από τις συμβατικότητες της εποχής τους και εμπιστεύονται την προσωπική τους ιδιαιτερότητα στο πεδίο έντασης μεταξύ πειρασμού και πειραματισμού. Είναι λοιπόν προφανές ότι, οι περίοδοι πολιτικής, οικονομικής αστάθειας και πολιτιστικής αμφισβήτησης σηματοδοτούν μία έξαρση της Φανταστικής Τέχνης, σαν δημιουργικής αντιμετώπισης του παρόντος και πρότασης διείσδυσης στο αδιόρατο μέλλον.»

thumbnail

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Άγγελος Αντωνόπουλος (τρισδιάστατες κατασκευές), Μιχάλης Αρφαράς (πειραματικά έργα μικτών τεχνικών), Γιάννης Γουρζής (χαρακτική), Μαριλένα Ζαμπούρα (ζωγραφική) , Μιχάλης Μανουσάκης (ζωγραφική), Kati Mahrt (πειραματικά έργα μικτών τεχνικών), Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος (πειραματικά έργα μικτών τεχνικών), Τιτίκα Σάλα (ζωγραφική) και Ορέστης Συμβουλίδης (πειραματικά έργα μικτών τεχνικών).

 

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30
Διάρκεια έως 25 Ιανουαρίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 10:00 -21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00-19:00, Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά / Τοποθεσία: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων Κτίριο Α, Γερμανικού και Μυλλέρου, Μεταξουργείο / Είσοδος ελεύθερη