Όταν οι εικόνες αφηγούνται - Αφιέρωμα στην Τόνια Νικολαΐδη στο ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζουν την έκθεση Όταν οι εικόνες αφηγούνται - Αφιέρωμα στην Τόνια Νικολαΐδη, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στις 20:00 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο project με αφορμή την έκθεση της Τόνιας Νικολαΐδη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, η οποία οργανώθηκε από το ΜΙΕΤ το φθινόπωρο του 2011. Σκοπός του project, που εκπονήθηκε στο διάστημα 2011-2014, ήταν η διερεύνηση του έργου της καλλιτέχνιδας ως περίπτωσης μελέτης για θέματα που αφορούν την παραγωγή του καλλιτεχνικού έργου. Στην πορεία της επεξεργασίας του προγράμματος εκπονήθηκαν θεωρητικές εργασίες στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορίας της Τέχνης καθώς και εικαστικά έργα στα μαθήματα του Εργαστηρίου Χαρακτικής & Έντυπης Τέχνης.

Τα εικαστικά έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση βασίστηκαν στην ιδέα της δημιουργίας έργων σε παραλλαγές, με την επεξεργασία ενός οπτικού λεξιλογίου, καθώς η Τόνια Νικολαΐδη αναπτύσσει το έργο της σε σειρές, διαμορφώνοντας οπτικές αφηγήσεις που παραπέμπουν σε ιστορίες κοινές για όλους αλλά και τόσο διαφορετικές στις λεπτομέρειές τους. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μελέτησαν τις ενότητες από το έργο της Τόνιας Νικολαΐδη, παράλληλα με τα κείμενά της, και επεξεργάστηκαν το συγκεκριμένο ή παρεμφερές θέμα, βασιζόμενοι σε προσωπικά βιώματα ή χρησιμοποιώντας προτεινόμενα λογοτεχνικά κείμενα για τη δημιουργία μιας αφήγησης με εικόνες. Για την υλοποίηση των έργων δεν χρησιμοποιήθηκαν αυστηρά παραδοσιακές μέθοδοι της χαρακτικής, επιλογή που συμβαδίζει με το σύγχρονο και πολύ προσωπικό εικαστικό ιδίωμα της Τόνιας Νικολαΐδη.

Στο χώρο της έκθεσης προβάλλονται επίσης αποσπάσματα από υλικό που παραχώρησε ο σκηνοθέτης Νίκος Αναγνωστόπουλος και το οποίο συγκεντρώνεται με σκοπό τη δημιουργία ταινίας-πορτρέτου με θέμα την Τόνια Νικολαΐδη.

 Στην έκθεση συμμετέχουν:

Έρη Αγρίου, Λευτέρης Βελέτζας, Καληάνθη Βογδοπούλου, Μαρί Θεοφίλου, Μαρία Καπαντζάκη, Ευαγγελία Καραστέργιου, Παναγιώτα Καρβουνιάρη, Γιώργος Κεβρεκίδης, Ίρις Κολλιδά, Μίνα Κουζούνη, Μανώλης Κούκκος, Μαρία Λαγού, Ειρήνη Μνατσακανιάν, Όλγα Μπογδάνου, Βαρβάρα Μυστίλογλου, Χρυσούλα Ξυνέλη, Βασιλική Περικλείδου, Δήμητρα Σιατερλή, Ράνια Σχορετσανίτη, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά.

Στο project συμμετείχαν με θεωρητικές εργασίες: Ελένη Κεσίσογλου, Βασιλική Κυριάκη-Μπιτζάρου, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Χρυσούλα Ξυνέλη, Χριστίνα Παναγιωτίδου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Βασιλική Περικλείδου, Αγνή Ρούσου, Άννα-Μαρία Σαμαρά.

Συντονισμός του Project, επιμέλεια έκθεσης: Ζωή Γοδόση, Επίκουρη Καθηγήτρια και Δήμητρα Σιατερλή, Ειδική Επιστήμων, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών - Σχολή Καλών Τεχνών - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Πληροφορίες

Τοποθεσία: Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ – Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη

 

Ημερομηνία: Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014 στις 20:00
Διάρκεια: Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου έως Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2014
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00

 

Είσοδος ελεύθερη