ΡΩΜΗ: “Η ατέρμονη βιβλιοθήκη. Οι τοποθεσίες της γνώσης στον αρχαίο κόσμο”.

Amphitheatrum Flavium Amphitheatrum Flavium

"Η ατέρμονη βιβλιοθήκη. Οι τοποθεσίες της γνώσης στον αρχαίο κόσμο". Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων της Ρώμης – ΚολοσσαίοΔελτίο Τύπου - 14 Μαρτίου έως 5 Οκτωβρίου 2014

Τις πύλες της στο κοινό άνοιξε -από τις 14 Μαρτίου- η έκθεση με τίτλο "Η ατέρμονη βιβλιοθήκη. Οι τοποθεσίες της γνώσης στον αρχαίο κόσμο" (σ.σ. La biblioteca infinita. I luoghi del sapere nel mondo antico) που ανασύρει τους χώρους και τους τρόπους διάχυσης της γνώσης κατά την αρχαιότητα.

Η εν λόγω έκθεση διαρθρώνεται σε 7 διαφορετικές ενότητες και περιλαμβάνει 120 εκθέματα (όπως γλυπτά, τοιχογραφίες, ανάγλυφα, εργαλεία και επιφάνειες γραφής) που καταγράφουν την εξέλιξη του βιβλίου και της ανάγνωσης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα (καθώς και των χώρων όπου φυλάσσονταν η Γνώση).

Στα πλαίσια της έκθεσης οι μνημειώδεις στοές του Κολοσσαίου (ή αλλιώς Amphitheatrum Flavium) καλύπτονται με αρχαία ερμάρια δημιουργώντας έτσι ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Η έκθεση ήρθε να συμπληρώσει ένα σημαντικό αρχαιολογικό γεγονός: την ανακάλυψη δηλαδή των auditoria του Αδριανού στην Ρώμη – στα πλαίσια των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν κατά μήκος της Γραμμής Γ' του αστικού μετρό της αιώνιας πόλης- και την ανάγκη να εκτεθούν ορισμένα από τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως εκεί σε έναν ενιαίο χώρο. Εν συντομία, οι πρώτες ενότητες της έκθεσης είναι αφιερωμένες στις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του ελληνορωμαϊκού κόσμου και παρουσιάζονται μέσα από πλαστικές μακέτες σε κλίμακα. Ακολουθούν ενότητες αφιερωμένες σε ιδιωτικές βιβλιοθήκες - όπως της βίλας των παπύρων του Ερκολάνο απ' την οποία προέρχονται οι επτά μπρούτζινες προτομές ανθρώπων του πνεύματος (από την Σαπφώ μέχρι τον Ηράκλειτο)- καθώς και σε δημόσιες βιβλιοθήκες της Ρώμης (atrium Libertatis, ad Apollinis, porticus Octaviae, Ulpia)

Στα πλαίσια της έκθεσης παρουσιάζεται,επίσης, ο τρόπος παραγωγής των βιβλίων και των εργαλείων γραφής (με βάση αναπαραστάσεις τριών τοιχογραφιών – από τις θέρμες του Διοκλητιανού- που αναστηλώθηκαν πρόσφατα και φυλάσσονται στο Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο (Museo Nazionale Romano). Η έκθεση συμπεριλαμβάνει επίσης ένα ανάγλυφο από τα Βασιλικά Μουσεία Τέχνης Των Βρυξελλών (Musées Royaux d'Art et d'Histoire di Bruxelles) το οποίο αναπαριστά τον τυπικό εξοπλισμό μιας βιβλιοθήκης όπως επίσης ένα ανάγλυφο με την αναπαράσταση ενός γραφέα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Μετάφραση Δ.Τ. από τα ιταλικά: Γιώργος Παππάς

Διάρκεια:14 Μαρτίου έως 5 Οκτωβρίου 2014
Κόστος εισιτηρίου: Ολόκληρο: 12.00 ευρώ - Μειωμένο: 7.50 ευρώ
Κρατήσεις: wwww.coopculture.it
Τοποθεσία: Ρώμη, Amphitheatrum Flavium (Κολοσσαίο)
Ωράριο: 08.30–16.00
E-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η ατέρμονη βιβλιοθήκη. Οι τοποθεσίες της γνώσης στον αρχαίο κόσμο”. Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού – Mibac – Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων της Ρώμης – Κολοσσαίο – Δελτίο Τύπου - 14 Μαρτίου έως 5 Οκτωβρίου 2014