«Kαι τα τζιτζίκια ακόμα τραγουδάνε» Μεγαλώνοντας στην Αθήνα της Κατοχής, του Γρηγόρη Γρηγοριάδη

Εξώφυλλο, «Kαι τα τζιτζίκια ακόμα τραγουδάνε» Εξώφυλλο, «Kαι τα τζιτζίκια ακόμα τραγουδάνε»

Οι Eκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε., στη σειρά των αυτοβιογραφικών και λογοτεχνικών κειμένων, με υπερηφάνεια παρουσιάζουν το ιστορικό-ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του καθηγητή Γρηγόρη Γρηγοριάδη «Και τα τζιτζίκια ακόμα τραγουδάνε». Ένα βιβλίο που έχει ήδη γνωρίσει επιτυχία στην Αγγλία και ήταν υποψήφιο για το International Rubery Book Award το 2015.

Αθήνα, δεκαετία του 1930. Ο μικρός Αλκίνοος μεγαλώνει υπό τη δικτατορία του Μεταξά. Το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ιταμή επίθεση των Ιταλών εναντίον της Ελλάδας και ακολούθως η εισβολή των Γερμανών ανατρέπουν βίαια τον κόσμο του μικρού αγοριού. Η ονειρεμένη ζωή του γίνεται εφιάλτης: Κατοχή, λιμός, εκτελέσεις.
Ερωτευμένος με ένα κορίτσι από τη Γερμανία, ο Αλκίνοος, παράλληλα με τον αδυσώπητο αγώνα της επιβίωσης, έρχεται αντιμέτωπος με μείζονα ηθικά διλήμματα που θέτουν υπό αίρεση τις έννοιες του πατριωτισμού, του καθήκοντος και της αγάπης.
Παράτολμα εγχειρήματα κάτω από τη μύτη της Γκεστάπο, ηρωισμός, πανουργία και σοφία συνθέτουν ένα σύγχρονο δράμα που, από σελίδα σε σελίδα, προχωρά με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση μέχρι την τελική τραγωδία.
Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης που εκτείνεται από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τις μέρες μας, αγκαλιάζοντας πάνω από μισό αιώνα ελληνικής ιστορίας. Με λυρική πρόζα και δυνατή αφήγηση, ο συγγραφέας ζωντανεύει μια ολόκληρη κοινωνία μπλεγμένη στη δίνη της Ιστορίας και πλάθει έναν ήρωα που ανδρώνεται οδυνηρά μέσα από τη διττή δοκιμασία του Έρωτα και του Πολέμου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

Ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο 7o Γυμνάσιο Αθηνών στο Παγκράτι. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και παράλληλα συνέγραψε δύο μυθιστορήματα («Ο δειλός άνθρωπος» και «Καλύτερα μόνος»).
Μετά το πέρας των σπουδών του, υπηρέτησε ως αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία. Έπειτα από μια υποτροφία για να εργαστεί ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, στο Αμβούργο, μετανάστευσε στον Καναδά, όπου απέκτησε διδακτορικό στη βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ, στο Μόντρεαλ. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Σου Μπάιρον-Μπράουν.
Έπειτα από μεταδιδακτορικές σπουδές στο Ιατρικό Κολέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν, στη Νέα Υόρκη, εργάστηκε στο Λονδίνο ως ερευνητής στο Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και αργότερα ως καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL), όπου επικεντρώθηκε πάνω στη βελτιστοποίηση της δράσης των φαρμάκων και των εμβολίων στο σώμα.
Έχει δημοσιεύσει περίπου 400 ερευνητικές εργασίες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εξέδωσε 27 τόμους πάνω στη μεταφορά και στοχευμένη δράση φαρμάκων. Η έρευνά του αποτέλεσε τη βάση ενός καινοτόμου τρόπου χρήσης των φαρμάκων, οδηγώντας σε δεκάδες βραβεία κι έπαθλα κι ένα DSc από το UCL. Το 2016 τιμήθηκε μαζί με άλλους δύο Έλληνες του εξωτερικού στο Διεθνές Συνέδριο Φαρμακολογίας στο Ζάππειο για τη συνολική του προσφορά στη Φαρμακολογία. Ήταν, επίσης, ο θεμελιωτής δύο σειρών διασκέψεων του ΝΑΤΟ στο ακρωτήριο του Σουνίου και μια σειράς που ακόμα συνεχίζεται στο Λονδίνο.
Το 1997 ίδρυσε την εταιρεία βιοτεχνολογίας Xenetic Biosciences, που τώρα λειτουργεί στη Βοστώνη, στις Η.Π.Α. Αποσύρθηκε από το UCL το 2002, παραμένοντας στο διοικητικό συμβούλιο της ανωτέρω εταιρείας, επιστρέφοντας παράλληλα στην παλιά του αγάπη, τη λογοτεχνική συγγραφή.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

68 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ

Με ισχυρή παρουσία στον χώρο του ελληνικού επιστημονικού βιβλίου για 68 συναπτά έτη και αναρίθμητα έργα αναφοράς στους καταλόγους τους, συνεργασίες με Έλληνες επιστήμονες διεθνούς κύρους και κορυφαίους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού, οι Εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον χώρο του βιβλίου.
Τώρα, στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, εγκαινιάζοντας τις νέες σειρές των εκδόσεών μας, απευθυνόμαστε και στον γενικού ενδιαφέροντος αναγνώστη και φιλοδοξούμε να αποκριθούμε επιτυχώς στις σύγχρονες ανάγκες του για ενημέρωση, γνώση και ψυχαγωγία.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι νέες σειρές που εγκαινιάζουμε και οι οποίες περιλαμβάνουν:
εκλαϊκευμένη επιστήμη, βιβλία για νέους γονείς,
το θέατρο και τη δραματοθεραπεία,
βιογραφίες αλλά και μυθιστορήματα, τόσο σύγχρονων συγγραφέων όσο και δημιουργών από το πλούσιο αρχείο μας,
καθώς και πλήθος παιδικών βιβλίων για τους μικρούς
και πολύ μικρούς μας φίλους.
Στη σειρά των αυτοβιογραφικών και λογοτεχνικών κειμένων που διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες μάς εμπιστεύονται εδώ και χρόνια, με υπερηφάνεια προσθέτουμε το ιστορικό-ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Και τα τζιτζίκια ακόμα τραγουδάνε του καθηγητή Γρηγόρη Γρηγοριάδη.
Με γνώμονα την ακλόνητη πίστη στο καλό βιβλίο και τον σεβασμό προς τον απαιτητικό αναγνώστη, σε καιρούς δύσκολους αλλά προκλητικούς, οι Εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. γνωρίζονται εκ νέου με το αναγνωστικό κοινό καταθέτοντας με σοβαρότητα καινούργιες και ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Έκθεση εικόνων

Γρηγόρης Γρηγοριάδης