Παρουσίαση 1ου Ευρωπαίκού Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας NEFELE

Το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και κοινού τράβηξε η επίσημη παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου NEFELE για την Τέχνη και την Ψυχική Υγεία που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. αλλά και το γραφείο δημιουργικής Ευρώπης του Υπουργείου Πολιτισμού έδειξαν πως στηρίζουν έμπρακτα το έργο NEFELE με την παρουσία τους. Συγκεκριμένα κα Καραϊτίδη Χριστίνα χαιρέτισε τη προσπάθεια της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ» εκ μέρους της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε., η οποία φιλοξένησε στo Κέντρο Τύπου την 1η Συνέντευξη Τύπου του έργου . Αντίστοιχα τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι ένας Ελληνικός οργανισμός σαν την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» ηγείται μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γραφείου Δημιουργικής Ευρώπης κος Σπανός Κωνσταντίνος.

Ένας εκ των στόχων του έργου είναι η θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας, το πρώτο εκ των οποίον θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού με βάση το Θέατρο Μπουζιάνη αλλά και με δράσεις στην ευρύτερη περιοχή. Σύμμαχο σε αυτό το εγχείρημα η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» έχει τον Δήμο Δάφνης – Υμηττού με τον Δήμαρχο κ. Σταυριανουδάκη Μιχαήλ να δηλώνει το παρόν σε πολιτιστικές δράσεις με διεθνή χαρακτήρα (όπως η διεθνής έκθεση γελοιογραφίας που πραγματοποιείται στον Δήμο) αλλά και την ευαισθητοποίηση που δείχνει ο Δήμος σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο επιστημονικά υπεύθυνος του οργανισμού και Ψυχολόγος κος Αλέξανδρος Οικονόμου δηλώνοντας πως στόχος της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» είναι η ενσωμάτωση ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα. Ο ίδιος δήλωσε τα εξής « Μέσω δράσεων όπως αυτή αναδεικνύουμε τα τελευταία χρόνια την σύνδεση Ψυχικής Υγείας με την Τέχνη με μια οργάνωση, κάτι που έλειπε από την χώρα μας ... το κάνουμε με σαφήνεια και ολοκλήρωση για να οδηγήσει το άτομο στην ολοκλήρωση...»

Οι κύριοι στόχοι και η σφαιρική παρουσίαση του έργου δόθηκαν από τον project Manager του NEFELE κο Ανδρεόπουλο Νίκο.

Όπως τόνισε ο κ Ανδρεόπουλος το έργο NEFELE έχει τρία πρόσωπα: Το ένα είναι στραμμένο προς το χώρο της ψυχικής υγείας, το δεύτερο είναι στραμμένο προς τους καλλιτέχνες και το τρίτο και τελευταίο κοιτάει κατάματα την κοινωνία – δηλώνοντας ότι το στίγμα που συχνά βαραίνει τους ψυχικά πάσχοντες είναι μια κοινωνική συνθήκη απαράδεκτη.

Όμως το φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στο καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Η προσέγγιση αυτή συνδυάζεται με δύο άλλα στοιχεία που διαφοροποιούν καθοριστικά την πρωτοβουλία NEFELE από υφιστάμενες δράσεις.

Το ένα από αυτά είναι η Ευρωπαϊκή διάσταση του έργου, όχι μόνο λόγω του πολυεθνικού εταιρικού σχήματος με φορείς από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Λιθουανία. Κυρίως από την άμεση συμμετοχή ευρωπαίων συντελεστών στις καλλιτεχνικές δράσεις .

Το δεύτερο είναι η θεσμική προσέγγιση της δράσης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Έτσι μετά το φεστιβάλ τον Οκτώβρη του 2016, τον Ιανουάριο του 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το ιδρυτικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία.