Ο πρώτος Μαραθώνιος Animation έρχεται στο Ρομάντσο

Το ART/ European Animation Center, με την υποστήριξη του Ρομάντσο, διοργανώνει τον 1ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ANIMATION (1st ANIMATION MARATHON), από 22 έως 28 Νοεμβρίου 2015, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών animation, έκθεση ζωγραφικής και παρουσίαση εργαστηρίων ψηφιακής γλυπτικής (με τον Ορέστη Συμβουλίδη) και ψηφιακών τεχνών (με τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο). Ο 1ος Μαραθώνιος Animation επιχειρεί να γίνει ένα βήμα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που σχετίζονται με τα κινούμενα σχέδια και τις οπτικοακουστικές τέχνες γενικότερα, και οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, διερευνούν και διευρύνουν τα όρια τόσο στον χώρο του animation όσο και στις ποικίλες μορφές των εικαστικών τεχνών. Η χρήση των νέων μέσων διευκολύνει τις εκφραστικές δυνατότητες των καλλιτεχνών, ωστόσο το βασικό πεδίο άσκησης των πάσης φύσεως αισθητικών αναζητήσεων, παραμένει η ζωγραφική τέχνη.

Από τις παραδοσιακές τεχνικές του 2d animation, έως τις πειραματικές–εικονοκλαστικές απόπειρες των μεικτών τεχνικών και τις ψηφιακές εκδοχές του σήμερα, το παραγόμενο καλλιτεχνικό προϊόν παρουσιάζει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα είτε ως κινούμενες είτε ως στατικές εικόνες. Η εξέλιξη των νέων μέσων επέφερε αναπόφευκτα τη διάρρηξη των παραδοσιακών αντιλήψεων για τα είδη των τεχνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψηφιακή γλυπτική, όπου μια καλλιτεχνική ιδέα μπορεί να σμιλευτεί με τη γραφίδα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, και να σχηματοποιηθεί μέσω ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή σε γλυπτό ή να γίνει ψηφιακό αρχείο με ποικίλες εφαρμογές.

Στην πρώτη αυτή απόπειρα κλήθηκαν τα «τρέξουν» δημιουργοί με ποικίλες καταβολές, προσφέροντας το έργο και τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς, ελπίζοντας να συγκινήσουν το κορεσμένο –εν πολλοίς– βλέμμα του σύγχρονου θεατή.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22, Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 και ώρες: 20:00-22:00 και περιλαμβάνουν: - Πειραματικές ταινίες animation του Μιχάλη Αρφαρά, συνολικής διάρκειας 80 λεπτών. (Ο καλλιτέχνης θα προλογίσει το έργο του) - Ανθολογία Πολωνικών ταινιών animation μικρού μήκους, συνολικής διάρκειας 111 λεπτών.

Επιλεγμένα εικαστικά έργα του Μιχάλη Αρφαρά που προέκυψαν από τον συνεχή πειραματισμό του δημιουργού πάνω στο φιλμ, στο πλαίσιο δημιουργίας των ταινιών animation. Το Project PERIAPSIS, είναι η πρώτη ελληνική Sci-Fi Concept Art - εικαστική έκθεση, υπό την αιγίδα του 3ου Εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 1ου Animation Marathon 2015. Βασισμένο στο Concept - σενάριο του Κυριάκου Μπουρνά, οι καλλιτέχνες του project χτίζουν ένα κόσμο αποκαλυπτικής δυστοπίας στην τροχιά μιας αγγελικής πτώσης. Mέσα από ένα φανταστικό πρίσμα, δημιουργείται μια αλληγορική αφήγηση, ταυτισμένη με την κατάσταση στην οποία ζούμε. Είναι το οπτικό brainstorming ιδεών και εικόνων με μια ενιαία μορφοπλαστική γραμμή. Διαμορφώνεται έτσι ένα σενάριο του οποίου την ανάγνωση ο θεατής καλείται να ανακαλύψει, μέσα από μία σειρά έργων που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της θεματολογίας και της έρευνας του «Periapsis», με επίκεντρο τη συνάντηση-σύγκρουση του ανθρώπου, με τις δυνάμεις του υπερφυσικού.

Εγκαίνια: Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, Ώρα: 19:00 Η έκθεση θα διαρκέσει από την Κυριακή 22 έως και το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015. Ώρες λειτουργίας: 16:00-22:00