H "Ημέρα των Νεκρών" 2013, μεξικάνικη γιορτή & έθιμο @ Αbanico

Για 13η συνεχή χρονιά το Abanico διοργανώνει την Ημέρα των Νεκρών, από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου, η οποία έχει κηρυχτεί Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO.

Σκοπός του είναι να την κάνει γνωστή στους Αθηναίους και να συμβάλει στο να τη μοιραστούν οι εν Αθήναις Μεξικανοί με τους Αθηναίους και άλλους ξένους που ζουν στην πόλη μας.

Οφείλουμε, κατ' αρχήν, να την διαφοροποιήσουμε από το περίφημο Halloween: Η Ημέρα των Νεκρών δεν πρόκειται για γιορτή μαγισσών. Είναι για τους Μεξικάνους πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο αναμένεται κάθε χρόνο με λαχτάρα, καθώς πιστεύεται ότι τότε επιστρέφουν οι ψυχές των αγαπημένων τους που έχουν πεθάνει, για να επισκεφτούν τους δικούς τους. Ο εορτασμός αυτής της μέρας απαιτεί αφοσίωση και πολύ μεράκι. Η μεξικανική αντίληψη για το θάνατο συνδυάζει το σεβασμό και τη στοργή για τους αποθανόντες αλλά, συγχρόνως, και μια φοβερή αίσθηση του χιούμορ, που φτάνει μέχρι και τη σάτιρα. Είναι μια μέρα για να «περάσουμε καλά» με τους νεκρούς μας, να τους θυμηθούμε, να θυμηθούμε όσα κάναμε και δεν κάναμε γι' αυτούς και με αυτούς, σε ένα περιβάλλον που συμβάλλει σε μια ευχάριστη και απελευθερωτική αίσθηση αναπόλησης.

Φέτος, το Abanico διοργανώνει αυτό το εορτινό τριήμερο σε συνεργασία με το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino και το Λεξικοπωλείο, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού και με τη στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με μια σειρά από δραστηριότητες οι οποίες περιγράφονται παρακάτω:

Παραδοσιακός Βωμός (altar) των Νεκρών

Όπως και κάθε χρόνο, στο χώρο του Abanico δίνει το παρών ο παραδοσιακός βωμός (altar), στολισμένος κατά τα μεξικάνικα έθιμα. Σε κάθε μεξικανικό σπίτι, κάθε χρονιά ο βωμός, κατά παράδοση, τιμά και «καλεί» όλους τους νεκρούς του σπιτιού, Το Abanico αφιερώνει φέτος το βωμό σε πέντε προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών του ισπανόφωνου κόσμου που μας «άφησαν» τους τελευταίους δώδεκα μήνες: τους συγγραφείς Álvaro Mutis (Κολομβία), José Luis Sampedro (Ισπανία) και Adela Fernández (Μεξικό), τον ισπανό μεσαιωνιστή Martí de Riquer και τον κουβανό μουσικό Bebo Valdés.

dia de muertos 2013

Ώρες και μέρες επίσκεψης:
Πρωί 11:00 – 14:00, Πέμπτη έως Σάββατο.
Απόγευμα: 17:00-21:00 Πέμπτη και Παρασκευή
(Μπορείτε να επισκεφτείτε το βωμό και το Σάββατο το βράδυ, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της Γιορτής (Fiesta), στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136, Θησείο)

Πρόγραμμα

Στο ΛΕΞΙΚΟΠΩΛΕΙΟ (Στασίνου 13, Παγκράτι. Τηλ. 210.7231201, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.):">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.):

  • Ώρα 20:00. Δραματοποιημένο απόσπασμα από το αφήγημα Η νύχτα των νεκρών του Alfredo Moreleón. Παίζουν οι Martha Moreleón και Eduardo Lucena
  • Ώρα 21:00. Απονομή βραβείου του Ποιητικού Διαγωνισμού «Calaveras». Πρόκειται για διαγωνισμό για τη βράβευση της καλύτερης calavera. Η λέξη calavera κυριολεκτικά σημαίνει «νεκροκεφαλή». Calaveras, όμως ονομάζονται και τα χιουμοριστικά & σατιρικά ποιήματα, γραμμένα με αφορμή την Ημέρα των Νεκρών, που λειτουργούν εν είδει δηκτικών σχολίων για πρόσωπα και πράγματα... Στην προκειμένη περίπτωση διαγωνιζόμενοι συγγραφείς είναι σπουδαστές του Abanico! Συντονισμός: Eduardo Lucena.

Στο ABANICO (Κολοκοτρώνη 12, Σύνταγμα. Τηλ. 210.3251214, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.):">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.):

  • Από 11:00 έως 14:00. Εργαστήρι μαγειρικής: θα παρασκευαστούν δυο από τα πιο τυπικά μεξικάνικα εδέσματα που στολίζουν το μεξικανικό τραπέζι στους εορτασμούς για την Ημέρα των Νεκρών: "pan de muertos" (=ψωμί για τον νεκρό, είδος τσουρεκιού) και "champurrado" (ποτό με βάση τη σοκολάτα). Συντονισμός εργαστηρίου: Marga Barros και Aspa del Sol. Δηλώστε συμμετοχή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στα τηλ. 210.32.51.214 & 215. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
  • Ώρα 20:00. Προβολή: Η Ημέρα των Νεκρών. Μια παράδοση που παραμένει ζωντανή. Ντοκιμαντέρ. CONACULTA, Μεξικό (στα ισπανικά).
  • Ώρα 21:00. Προβολή εικόνων και συζήτηση: Αφιέρωμα στον José Guadalupe Posada (εικονογράφο), στα εκατό χρόνια από τον θάνατό του, και στην Adela Fernández (συγγραφέα), δύο Μεξικανών οι οποίοι έχουν εμπνευσθεί και έχουν εμπνεύσει και τιμήσει –ο καθένας με τον τρόπο του και τα καλλιτεχνικά μέσα του– τον εορτασμό της Ημέρας των Νεκρών (στα ισπανικά), από τους Pere Romero Puig και Leonora Moreleón. Θα αναγνωσθεί και ένα διήγημα της Adela Fernández από την συλλογή μεξικανικού διηγήματος, «προϊόν» του ειδικού σεμιναρίου μετάφρασης μεξικανικού διηγήματος του Abanico (ακαδ. χρονιά 2010-2011, υπό τη διεύθυνση του Ν. Πρατσίνη), το οποίο σύντομα θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Στο ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ (Ερμού 134-136. Πλατεία Ασωμάτων):

  • Ώρα 20:30. Αφήγηση παραμυθιών για όλες τις ηλικίες (στα ελληνικά) από την ταξιδεύτρια και παραμυθού Μαρουλίνα.
  • Από τις 21:00 και μέχρι τελικής πτώσεως. Γιορτή!!! FIESTA!!! Σε ένα χώρο με τον παραδοσιακό μεξικανικό στολισμό για την περίσταση, γύρω από το μεγάλο παραδοσιακό βωμό, αφιερωμένο στα προαναφερθέντα πρόσωπα. Και, όπως και πολλές άλλες χρονιές, με εξαιρετική μουσική από τον d.j. Jorge Μπαζάρ λατινοαμερικάνικης γαστρονομίας και χειροτεχνίας.