Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 08:14

Βάλλια Νελαβίτσκυ- "Μια βαθύτερη μελέτη είναι απαραίτητη σε κάθε τομέα"

Γράφτηκε από  Αχιλλέας Παπαδιονυσίου

Η Νελαβίτσκυ γεννήθηκε στην Αθήνα από Ρώσο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στο Παρίσι και στην Ρώμη. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της στο ατελιέ της στην γκαλερί Διογένης στην Αθήνα. Η ζωγραφική της Νελαβίτσκυ διατηρεί τον σεβασμό στην παράδοση και είναι μια πραγματική αποθέωση του νατουραλισμού με την καταπληκτική τεχνική και την αισθητική τελειότητα άψογη. Δεμένη με πολλή αγάπη η καλλιτέχνης με τα αντικείμενα του περιβάλλοντος της καθημερινής ζωής, έπιπλα, βάζα, ρολόγια και οικιακά σκεύη ή ακόμα ψάρια, φρούτα, λαχανικά τα μεταφέρει στους πίνακές της οργανωμένα αρμονικά σε μελετημένες χρωματικές συνθέσεις που είναι χάρμα ματιού.

Το κάθε αντικείμενο ζεστό, ψυχρό σκληρό ή μαλακό, λαμπερό ή θαμπό αποδίδεται με την ξεχωριστή αίσθησή του. Το μέταλλο με την στιλπνότητά του, το γυαλί με την διαφάνειά του, το ύφασμα και το ξύλο με φυσικότητα, το μαλλί με την απλότητα του, το ψάρι και το κυνήγι ζωντανεμένο, τα φρούτα και τα λαχανικά με τη γεύση του, την λάμψη τους και την φρεσκάδα τους και το ανθρώπινο γυμνό με την ζεστή ανάσα του. Όλα υποταγμένα αυστηρά στον χρωστήρα της ζωγράφου, αποδίδονται φυσικά και με εκλεπτυσμένο γούστο και ποιότητα. Μια συνέντευξη που δόθηκε το 1982 από τον Αχιλλέα Παπαδιονυσίου.

vallia_01

- Ποιο το ξεκίνημά σας στη ζωγραφική;

Από τα παιδικά μου χρόνια. Πολύ νωρίς άρχισα να ζωγραφίζω πολύ πριν μάθω να γράφω. Προσπαθούσα να κάνω τελειότερο εκείνο που ήθελα να απεικονίσω, να φτάσω σε ένα αποτέλεσμα που θα με ικανοποιούσε. Μετά σπούδασα στη σχολή Καλών Τεχνών, ακολούθησαν σπουδές στο Παρίσι και άλλα δυο χρόνια στη Ρώμη.

- Που έχετε εκθέσει έργα σας;

Ατομικές εκθέσεις μου έχουν γίνει 4 στην Αθήνα και έλαβα μέρος σε 3 ομαδικές, έχω κάνει 1 ατομική στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχα σε ομαδική στην Πάτρας το 1979.

- Τι θέλετε να εκφράσετε με τα έργα σας;

Στις νεκρές φύσεις προσπαθώ να δώσω την απλότητα και αλήθεια πραγμάτων του άμεσου περιβάλλοντός μας που απαρατήρητα και σιωπηλά πολλές φορές θα έλεγε κανείς περιμένουν το χέρι του ζωγράφου για να μας συγκινήσουν με τα χρώματά τους, την γραμμή και την λάμψη τους.

vallia_04- Που βρίσκονται έργα σας;

Εκτός Ελλάδας έργα μου βρίσκονται στο Παρίσι, στη Ρώμη, στην Αυστραλία και στην Αμερική.

- Πως βλέπετε την πορεία της ζωγραφικής στη χώρα μας σήμερα;

Στη χώρα μας η ζωγραφική δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα κράτη. Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα όλες οι τάσεις αντιπροσωπεύονται αξιόλογα..

- Ο καλλιτέχνης μέχρι να καταξιωθεί όπως εσείς τι προβλήματα αντιμετωπίζει και τι έχετε να προσθέσετε;

Είναι φυσικό κάθε αρχή να έχει τις δυσκολίες της αν και πιστεύω πως τα κριτήρια του κοινού μπορούν να ξεχωρίζουν μια καλλιτεχνική σωστή προσφορά από μια ας πούμε επιπόλαιη δουλειά..

- Λόγω των υψηλών τιμών που υπάρχουν στους πίνακες κατά τη γνώμη σας τι τρόπος υπάρχει που να περνάει το έργο της τέχνης σε ολόκληρο το λαό και όχι στους λίγους;

Αυτονόητο είναι πως πρέπει να ρίξουν οι καλλιτέχνες λίγο νερό στο κρασί τους για να μπορεί ένας φιλότεχνος υπάλληλος να αγοράσει έργο της αρεσκείας του..

- Το έργο τέχνης πρέπει να ξεκουράζει ή να προβληματίζει τον θεατή;

Μια ερώτηση βέβαια που συχνά μας υποβάλλουν, σε αυτό δεν μπορεί κανείς να πει τι πρέπει ή δεν πρέπει γιατί κάθε αξιόλογο έργο κλείνει μέσα του το κάτι που θέλετε, πέστε το μήνυμα ή πρόβλημα ή ευαισθησία. Δεν σημαίνει πως ένα έργο που προβληματίζει ότι πρέπει απαραίτητα να γίνεται και κουραστικό, όπως και το αντίθετο ένα έργο ξεκούραστο δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι κούφιο και χωρίς κανένα νόημα..

- Είναι ορισμένοι που ζητούν έργα με παραγγελία δηλ λένε στο ζωγράφο φτιάξε μου αυτό ή εκείνο κ.λ.π, ένας σωστός καλλιτέχνης δεν μπορεί να δέχεται παραγγελίες ή το έργο τέχνης δεν γίνεται κατά παραγγελία αλλά με έμπνευση.

Παραγγελίες μπορεί πάντα να δεχτεί ένας καλλιτέχνης φτάνει να μην τον περιορίζει ο πελάτης του τι και πως θα εκτελέσει το έργο αυτός ώστε η πρωτοβουλία να ανήκει στον καλλιτέχνη. Πολλοί όμως θέλουν να επιβάλλουν στο ζωγράφο ακόμα και τα χρώματα που θα ήθελαν να δουν στον πίνακα που θέλουν. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι αξιοθρήνητο.

- Ποια η γνώμη σας για την ανεικονική ζωγραφική;

Μια τάση που έχει το σκοπό της όπως όλες εξ' άλλου φτάνει να είναι τοποθετημένη σε σωστές βάσεις?

vallia_03

- Οι σπουδές στην ζωγραφική τι προσφέρουν στον άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τη ζωγραφική;

Μια βαθύτερη μελέτη είναι απαραίτητη σε κάθε τομέα είτε τέχνη λέγεται είτε επιστήμη με την προϋπόθεση ότι το άτομο που θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική θα είναι και από την φύση προικισμένο..

- Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

Εκείνο που πραγματικό επιθυμώ είναι να πραγματοποιήσω μια σειρά εκθέσεων στις επαρχιακές πόλεις ούτως ώστε να γνωρίσουν τη δουλειά μου οι εκτός Αθηνών. Και έτσι θα αρχίσω από την Πάτρα τον προσεχή Νοέμβριο εκθέτοντας γύρω στα 35 λάδια.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

  • Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1979 ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΛΙΑ ΝΕΛΑΒΙΤΣΚΥ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ

Έξι ωραιότατη πίνακες αποτελούν την προσφορά της Βάλλιας Νελαβίτσκυ. Αξιόλογες φωτεινές συνθέσεις με μοναδική λεπτότητα γραμμής και επιτυχημένη χρωματική αρμονία αποδίδουν παραστατικά την ατμόσφαιρα των θεμάτων και προδιαθέτουν ευχάριστα τον επισκέπτη. Με άνεση διαπιστώνει κανείς ότι θαυμάζει το πηγαίο ταλέντο αυτής της καλλιτέχνιδας που υπόσχεται πολλά και φανερώνεται αναμφισβήτητα ιδιαιτέρως στα έργα της ( έκστασις), ( γωνιά της κουζίνας), (μοναξιά) και (ανάπαυλα).

  • ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΑΛΛΙΑΣ ΝΕΛΑΒΙΤΣΚΥ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΑΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΛΑΒΙΤΣΚΥ ΕΓΡΑΨΕ.

Τριάντα έργα (νεκρές φύσεις, τοπία και πορτρέτα) που αντιπροσωπεύουν την τελευταία δουλειά της, εκθέτει από αύριο στην γκαλερί Διογένης η ζωγράφος Βάλλια Νελαβίτσκυ, γεννημένη στην Αθήνα από Ρώσο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα ασχολήθηκε από πολύ μικρή με την ζωγραφική. Σπούδασε στην ανώτατη σχολή καλών τεχνών στην Αθήνα (1948-1951) και στον Π. Μαθιόπουλο και τον Γ. Μόραλη καθώς και στο Παρίσι (1952-1953) και στη Ρώμη (1954-1955). Ασχιολήθηκε με νεκρές φύσεις και τα πορτραίτα. Στο έργο της καλλιεργεί ένα τύπο ζωγραφικής επηρεασμένη από τους Φλαμανδούς του 17ου αιώνα και το Μπαρόκ. Ιδιαίτερα οι Νεκρές Φύσεις της Νελαβίτσκυ διακρίνονται για την καθαρότητα της ύλης και την διαύγεια των χρωματικών επιπέδων. Στα τοπία της εκφράζει με τρόπο άψογο και ποιητικό τις όμορφες ώρες της ελληνικής φύσεως.

Η ορθή χρήση των χρωμάτων και των αποχρώσεων συμβάλλουν στην δημιουργία μιας γνήσιας αισθητικής συγκινήσεως. Η Νελαβίτσκυ παρουσίασε για πρώτη φορά την εργασία της στο εργαστήριό της και αργότερα σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης οργανώθηκαν εκθέσεις της στην Αμερική, σε γνωστές γκαλερί στη Νέα Υόρκη, στην Μινεάπολη, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανζίσκο. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, στην Γερμανία και στην Αμερική. Έργα της υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.