Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010 10:38

Δήμητρα Παναγιωτοπούλου: "Eίμαι από αυτούς που βλέπουν το ποτήρι πάντα μισογεμάτο."

Γράφτηκε από την 

H Δήμητρα Παναγιωτοπούλου έχει εργαστεί σε μεγάλα εστιατόρια τόσο στην Έλλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει πολύχρονη πείρα ως εκπαιδεύτρια καθηγήτρια σε μεγάλη σχολή επαγγελματικής Μαγειρικής στην Αθήνα και ως βασική εισηγήτρια σε σεμινάρια Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με εστιατόρια της Αθήνας ως σύμβουλος μαγειρικής και αρθρογραφεί σε έντυπα του χώρου.

Την γνωρίσαμε στην συνέντευξη τύπου του και με αφορμή το σεμινάριο της στα πλαίσια του φεστιβάλ πραγματοποιησαμε αυτή την συνέντευξη.

- Η γαστρονομία μπορεί να θεωρηθεί τέχνη;

Μα φυσικά και είναι τέχνη, οτιδήποτε έχει μέσα του το στοιχείο της δημιουργίας είναι τέχνη. Αν τώρα θέλουμε να το πάμε και λίγο πιο πέρα θα έλεγα ότι είναι 50% τέχνη και 50% επιστήμη.

- Ως καθηγήτρια τι φροντίζετε να μεταφέρετε στους μαθητές σας ως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό για να γίνει κάποιος επιτυχημένος Chef;

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει πολλά επιμέρους συστατικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας, ο καθένας μπορεί να τη φτάσει από διαφορετικό δρόμο. Η σκληρή δουλειά είναι σε όλες τις περιπτώσεις απαραίτητη. Χρειάζεται γνώση, αγάπη, αφοσίωση, πειθαρχία, αυτοκριτική, επαγγελματική συνείδηση, μεθοδικότητα, εντιμότητα, ένστικτο, συνέπεια, εμπειρία, ταλέντο, τόλμη, φαντασία, επικοινωνιακά και ηγετικά προσόντα, πολύ υπομονή και επιμονή αλλά τίποτα από όλα αυτά δε σε πάει μακριά αν δεν υπάρχει η σκληρή δουλειά, δουλειά χωρίς ωράρια, πέρα και πάνω από προσωπικές ανάγκες και υποχρεώσεις.

- Πόσο απαραίτητες είναι οι ακαδημαϊκές σπουδές για το επάγγελμα του Chef; Έχοντας την εμπειρία, τον πειραματισμό και την φαντασία που απαιτείται, μπορεί κάποιος να ανταγωνιστεί υψηλού επιπέδου Chef;

Η μαγειρική τέχνη βασίζεται σε τεχνικές, και απαιτεί γνώση βασικών μηχανισμών δεν είναι απλώς υλοποίηση μια μεγαλόπνοης ευφάντασης ιδέας. Ακόμα κι αν θέλουμε να καταργήσουμε ή να ξεπεράσουμε μια τεχνική, πρέπει να τη γνωρίζουμε καλά. Οι επαγγελματικές σπουδές λοιπόν κρίνω ότι είναι απαραίτητες.

Παρόλαυτά, γνωρίζω προσωπικά, κάποιον που χωρίς σπουδές είναι κορυφαίος και ταλαντούχος Chef, μα ούτε αυτός είναι εξαίρεση στον κανόνα μιας και μαθήτευσε από πολύ μικρός δίπλα σε κορυφαίους Chef, που είχαν κάνει ακαδημαϊκές σπουδές.

panagiotopoulou-chef

- Περιγράψτε μας ποιος θα ειναι ο βασικός άξονας του σεμιναρίου που ετοιμάζετε στο φεστιβάλ ?Hydra International Arts Festival?

Το συγκεκριμένο σεμινάριο, είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αποτελεί ένα ελαφρύ και χορταστικό πλήρες γεύμα, μιας και στο τέλος όσοι το παρακολουθήσουν θα το γευτούν. Οι συνταγές είναι εύκολες, τα υλικά απλά, αλλά οι συνδυασμοί μεταξύ τους είναι τέτοιοι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι εκρηκτικό.

Δίνω έμφαση στα βότανα και τα αρώματα της Ελληνικής γης που τα τελευταία χρόνια ήταν παραμελημένα και φυσικά όλα τα παραπάνω θα δεθούν με την πλούσια παράδοση του τόπου μας, την ελληνική φιλοξενία και τη γοητεία του να μοιράζεσαι κάτι με άλλους, το φαγητό, τη δημιουργία του, και την ιστορία του.

- Τι έχετε να συμβουλεύσετε τους νέους ανθρώπους που σκέφτονται να δημιουργήσουν μέσω της μαγειρικής; Ποιες είναι οι προοπτικές τους στην χώρα μας;

Ξέρετε είμαι από αυτούς που βλέπουν το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά η ποιότητα είναι αυτή που πάντα επιβιώνει στα δύσκολα. Εγώ πάντα λέω στα παιδιά και ιδιαίτερα στα ταλαντούχα να "ανοίξουν τα φτερά τους, να πετάξουν", να μαζέψουν εμπειρίες και γεμάτοι να γυρίσουν πίσω να χτίσουν ένα καλύτερο μαγειρικό μέλλον. Τώρα, πόσοι από αυτούς που φεύγουν θα γυρίσουν; άγνωστο, ας μη περιμένουμε να φτιάξουν οι νέοι τις προοπτικές, ας κάνουν και οι παλιοί κάτι.

- Μεγαλύτερο πάθος έχετε με την μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική;

Τι να σας πω, εδώ πάει το κιθαρίστας ή ντράμερ; Με τη ζαχαροπλαστική ξεκίνησα. Είναι μια τέχνη που απαιτεί ακρίβεια και μεγάλη γνώση. Μια τέχνη που για να τη κατακτήσεις πρέπει να μην έχεις τη παραμικρή έλλειψη. Ξέρετε, εδώ θα παρεξηγηθώ, οι μάγειροι εχουν έλλειψη του μέτρου συνήθως, όταν το καταλάβουν γίνονται καλύτεροι.

Σαφώς όσοι μάγειροι, κατέχουν και τη ζαχαροπλαστική έχουν το προβάδισμα όχι μόνο γιατί μπορεί να προτιμηθούν περισσότερο σε μια επιχείρηση που δεν έχει δυνατότητα να απασχολεί και ζαχαροπλάστη αλλά και γιατί πολλές από τις τεχνικές της ζαχαροπλαστικής βοηθούν στο να δημιουργήσεις απίστευτα πιάτα που ποτέ ένας απλός μάγειρας δε θα μπορούσε.

Επειδή δεν απάντησα ξεκάθαρα και δε θέλω να νομίζετε ότι κλείνω προς τη ζαχαροπλαστική, θα πω ακόμα ότι δεν τα ξεχωρίζω και αντλώ πάθος και ευχαρίστηση και από τα δύο το ίδιο.

- Ο έρωτας περνάει απο το στομάχι;

Ο έρωτας σίγουρα περνάει από παντού, και μέσα από τη μαγειρική, τώρα όταν περνάει από το στομάχι, αυτό θα πρέπει να παραμένει ελαφρύ, γιατί αλλιώτικα μετατρέπει τον έρωτα σε... ύπνο.

- Έχετε μεταφέρει γεύσεις τις Ελλάδας στο εξωτερικό; Ποιες ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν περισσότερο;

Στην Αμερική είχαν πολύ σουξέ οι πίτες, με χειροποίητο φύλλο φυσικά, φαγητά και γλυκά με ούζο και πετιμέζι. Σαλάτες με ρόδι και φρέσκα σύκα.

- Πιστεύετε ότι οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την κουλτούρα μας και την εικόνα της χώρας μας προς τα έξω;

Εδώ θα το αντιστρέψω. Πιστεύω ότι η κουλτούρα μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, η θρησκεία μας αν θέλετε, επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες και βέβαια μπορώ να το αποδείξω. Τώρα την εικόνα μας προς τα έξω μακάρι να μπορούσαν απλά να την επηρεάσουν οι διατροφικές μας συνήθειες. Όλα θα ήταν πολύ καλύτερα, μιας και έχουμε πολύ καλύτερες διατροφικές συνήθειες από τους περισσότερους Ευρωπαίους για να μη πω για τους Αμερικάνους που πασχίζουν γι' αυτό δε λέω, αλλά υπολείπονται σ' αυτό κατά πολύ από μας.

- Είμαστε ότι τρώμε;

Σαφώς, είμαστε ότι τρώμε, είμαστε όπως τρώμε, είμαστε σίγουρα με αυτούς που τρώμε (μαζί εννοώ και ίσως όχι μόνο) και περισσότερο βέβαια είμαστε ότι γενικά κάνουμε.

- Ποια περιοχή της Ελλάδας σας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο με την τοπική της κουζίνα;

Η κουζίνα της Κρήτης φυσικά, όλων των νησιών του Ιονίου, του Βόλου, της Ηπείρου, της Ικαρίας και όσο το σκέφτομαι θα ήταν αδικία να μην αναφέρω κάθε περιοχή ξεχωριστά, γιατί κάθε τόπος έχει και τη δική του ιδιαίτερη κουζίνα, που έχει διαμορφωθεί έτσι από την Ιστορία του, τη γεωγραφική του θέση, το κλίμα του κλπ.

Αυτή η πτυχή με εντυπωσιάζει περισσότερο καθώς και οι συνδέσεις και οι συνάφειες που υπάρχουν ανάμεσα σε εντελώς διαφορετικές περιοχές και που είναι αποτέλεσμα κάποιων δεσμών που αν τους ερευνήσεις Ιστορικά θα αρχίσει να ξετυλίγεται ένα ατέλειωτο κουβάρι.

- Ποια η γνώμη σας για τις ταξιδιωτικές εκπομπές μαγειρικής που προβάλλονται στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια; Έχουν βοηθήσει το επάγγελμα σας;

Μερικές από αυτές είναι καταπληκτικές, πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Θα έλεγα ότι έχουν βοηθήσει στην ανάδειξη του επαγγέλματος, προσδίδοντάς του μια αίγλη και ένα χρυσό περιτύλιγμα.

_CHEF________

- Ποιό ειναι το καλύτερο σχόλιο που έχετε ακούσει ποτέ για την μαγειρική σας από κάποιον καθημερινό άνθρωπο;

Τι να πω τώρα, ντρέπομαι. Κάποτε ένας Αμερικάνος μου είχε πει ότι αυτό που έφαγε ήταν σίγουρα η αμβροσία των Θεών μας στον Όλυμπο.

- Η ιδιότητα του Chef με την ιδιότητα του αρθρογράφου συγκρούονται ή συμπληρώνονται;

Είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Απλώς μερικές φορές, έχω κάτι πιπεράτο να διηγηθώ που γεννήθηκε και άνθισε μέσα σε μια κουζίνα και στάθηκε πηγή έμπνευσης για κάποιο αρθράκι μου.

- Αρκετοί θεωρούν τους κριτικούς κινηματογράφου, αποτυχημένους σκηνοθέτες. Ισχύει το ίδιο και για του κριτικούς γαστρονομίας; Ποια είναι η γνώμη σας γι' αυτό;

Οι κριτικοί γαστρονομίας, δεν είναι καν μάγειροι, οπότε πώς θα μπορούσαν να είναι αποτυχημένοι μάγειροι; Μέσα στα ταλέντα ενός Chef, είναι βεβαίως και το να δέχεται την κριτική όχι μόνο των ειδικών αλλά και των πελατών του.

- Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η διδασκαλία είναι για μένα το σημαντικότερο πράγμα από όλα όσα κάνω στο χώρο της τέχνης μου. Δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτήν, ούτε μπορώ να την ανταλλάξω με οτιδήποτε άλλο. Θέλω να είμαι γερή να συνεχίσω να δουλεύω προς αυτή τη κατεύθυνση, παράλληλα προσπαθώ να τελειώσω, επιτέλους το βιβλίο που έχω αρχίσει κάποια χρόνια.

Όσο για τα υπόλοιπα, είναι αρκετά μελλοντικά και ας μην τα αναφέρουμε από τώρα.

To Αrt Magazine είναι χορηγός επικοινωνίας του Hydra International Arts Festival και δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες μέλη του να κερδίσουν 2 διπλές προσκλήσεις για το δείπνο στον Βλυχό και για το σεμινάριο μαγειρικής. Το μόνο που έχετε να κάνετε ειναι να συντάξετε ένα σχόλιο στο παρόν άρθρο και το Ticketing System θα σας ενημερώσει για τα αποτελέσματα. Καλή επιτυχία!

Ανδριανή Αμπάβη

Είμαι απόφοιτος της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις. Για εφτά χρόνια εργάστηκα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παραγωγή events, ενώ από το 2009 διδάσκω εικαστικά σε Ι.Ε.Κ. και δημόσια σχολεία. Είμαι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών στον Πειραιά και υπεύθυνη για την ύλη του περιοδικού.