Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 10:52

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα εγκαινιαστεί στο τέλος του χρόνου. Ή μήπως όχι;

Γράφτηκε από τον 

 Άνοιξε για πρώτη φορά για τον Τύπο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Προοπτική να εγκαινιαστεί έως το τέλος του χρόνου.

 

«Εδώ ζούμε την εικόνα της Ελλάδας που αγωνίζεται και βγαίνει μπροστά μέσω τού πολιτισμού, της εργασίας, τής δημιουργικότητας, της αισιοδοξίας και τής πίστης στις δυνάμεις της. Ζούμε τον πολιτισμό ως παράγοντα αυτοσυνειδησίας και πυλώνα ανάπτυξης. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάστηκε στον ερειπιώνα του ΦΙΞ, μεταβλήθηκε σε ένα νομαδικό μουσείο και να που τώρα επιτέλους ολοκληρώνεται. Από ένα συναρπαστικό φάντασμα μεταβάλλεται σε έναν πυκνωτή, έναν εκπυρσοκροτητή που δημιουργεί σχέσεις μεταξύ των εικαστικών έργων και των ανθρώπων».

1

Με αυτά τα λόγια ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης υποδέχθηκε σήμερα για πρώτη φορά τους δημοσιογράφους στο κτίριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η συνέντευξη Τύπου και ξενάγηση ήταν μια συμβολική εκδήλωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και της διοίκησης του ΕΜΣΤ στο πλαίσιο τού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, μια πρώτη γνωριμία του κοινού, μέσω του Τύπου, με το κτίριο που ο υπουργός χαρακτήρισε «κομψό αρχιτεκτόνημα, τοπόσημο για την Αθήνα, με θέα σε όλο το λεκανοπέδιο που σου κόβει την ανάσα».

Πρόσθεσε: «Το μουσείο δε θα γινόταν πραγματικότητα δίχως το δημιουργικό ίσκιο τής Αννας Καφέτση και άλλων που συνέβαλαν ο καθένας από τη δική του θέση, όπως ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, αυτή η εμβληματική μορφή της κοινωνιολογικής σκέψης, ο Χρόνης Μπότσογλου, συλλέκτες όπως ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, νομικοί όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος και βέβαια το απαραίτητο δημιουργικό μελίσσι που αποτελούν οι ιστορικοί τέχνης, οι επιμελητές κ.α.»

«Δεν πρόκειται για ένα ναρκισσιστικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα, αλλά για ένα τεχνολογικά προηγμένο έργο με προορισμό να υπηρετήσει την τέχνη. Για ένα κτίριο που συνομιλεί έντονα με το παρελθόν, διατηρώντας ένα κομμάτι τών όψεων που είχε σχεδιάσει ο Ζενέτος», είπε ο κ. Βαγγέλης Στυλιανίδης του γραφείου 3SK, που ανέλαβε τη μεταμόρφωση του ιστορικού κτιρίου του Τάκη Ζενέτου σε σύγχρονο μουσείο. Ενώ η Διευθύντρια του ΕΜΣΤ κυρία Κατερίνα Κοσκινά αναφέρθηκε στις δυσκολίες για να προχωρήσουν οι εργασίες σε αυτό το απαιτητικό κτίριο των 18142 τμ, που θα στεγάζει, όταν ανοίξει, όχι μόνο τη μόνιμη συλλογή, αλλά και περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, βιντεοπροβολές κ.α. Ακόμα και η ταράτσα των 3000 τμ, με εντυπωσιακή θέα 360 μοιρών στον αθηναϊκό ορίζοντα, σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί για προβολές και άλλες εκδηλώσεις.

«Το έργο μπαίνει οριστικά στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση και την παράδοσή του. Το άνοιγμα του μουσείου στο κοινό είναι εθνική υπόθεση», είπε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, εξαίροντας «την πολύ ξεκάθαρη και πρακτική συνεργασία» που η διοίκηση έχει με τον κ. Ξυδάκη.

Σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες ο υπουργός είπε: «Έφ' όσον τηρηθούν οι τεχνικές και λειτουργικές προϋποθέσεις και εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, που θα συμπληρώσουν τη δωρεά των 3 εκ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πιστεύουμε ότι το μουσείο έως το τέλος του χρόνου θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό. Εμείς θα το προικίσουμε με σύγχρονο διοικητικό πλαίσιο και, όπως αρμόζει στην εξωστρέφεια ενός σύγχρονου μουσείου σε διεθνοποιημένο περιβάλλον, θα προκηρύξουμε διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη διευθυντή».

Καταλήγοντας, ο κ. Ξυδάκης ανακοίνωσε ότι το 2016 το ΕΜΣΤ θα συμβάλει αποφασιστικά στο Ετος Ρωσίας στην Ελλάδα φιλοξενώντας σημαντικά έργα από ρωσικά μουσεία.

 

ΥΓ. Το γεγονός ότι εδώ και δυο περίπου χρόνια το Μουσείο είναι έτοιμο για χρήση και δεν έχει λυθεί το ζήτημα της στελέχωσης του, με 30% ανεργία και με ανθρώπους πρόθυμους και έμπειρους να αναλάβουν την ευθύνη της λειτουργίας του, είναι ένδειξη τόσο της γραφειοκρατικής τραγωδίας που συντελείται στο Υπουργείο Πολιτισμού όσο και της λανθασμένης και αντιπαραγωγικής ιεράρχησης προτεραιοτήτων που οι Κυβερνήσεις έθεταν διαχρονικά αναφορικά με τον Πολιτισμό. Ο κ. Ξυδάκης, ως Υπουργός Πολιτισμού, δείχνει τις καλές του προθέσεις, αν δεν δράσσει όμως γρήγορα και αποφασιστικά, τότε και το 2015 θα είναι ένας χαμένος χρόνος για τον Πολιτισμό και το Μουσείο που τόσο έχει ανάγκη η Αθήνα. Είναι πλέον ο καιρός που οι πράξεις μιλούν περισσότερο απο τα λόγια. 

Φ

 

Έκθεση εικόνων


Όμηρος Δ. Τσάπαλος

Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τους σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας και των Cultural Industries στο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επόμενο βήμα μου η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ζήτημα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ασχολούμαι συστηματικά είτε μέσω αρθρογραφίας, είτε μέσω επιστημονικών εργασιών με ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων. Κάτοχος Αριστείου Πολιτικών Επιστημών.