Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 14:14

Δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων μόνο με τη σκέψη

Γράφτηκε από την 
3d printing with the mind 3d printing with the mind

Πόσες φορές σου έχει τύχει να έχεις μια τέλεια ιδέα για ένα πράγμα ή ένα σχέδιο, έναν πίνακα μια μακέτα ή μια φιγούρα και να εύχεσαι να τη δεις να γίνεται πραγματικότητα κατευθείαν από τη σκέψη σου; Φαντάσου έναν κόσμο όπου με τα κατάλληλα εργαλεία και την τεχνολογία η σκέψη σου, η ιδέα σου μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη χρήση πολύπλοκων σχεδιαστικών εργαλείων, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο εκτός από μια ζωηρή φαντασία και πολλή πολλή έμπνευση! Επιστημονική φαντασία; Μπορεί να μοιάζει έτσι, όμως όσο απίστευτο κι αν ακούγεται είναι πραγματικότητα χάρη στο George και την εταιρεία Think Thing. Πώς άραγε θα παράγεται τέχνη το 2050;

Τα Brain Computer Interfaces (BCI) ή στα ελληνικά Διεπιφάνειες Εγκεφάλου Υπολογιστή είναι μια λίγο πολύ γνωστή τεχνολογία πλέον από τις εφαρμογές τις στα άτομα με ειδικές και ιδιαίτερα κινητικές ανάγκες. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και αξιοποιώντας το ηλεκτροεγκαφαλογράφημα οι διεπαφές αυτές αποτελούν ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και ενός υπολογιστή. Με πολύ απλά λόγια, αναγνωρίζοντας τα εγκεφαλικά κύματα και τις περιοχές του εγκεφάλου που διεγείρονται μετά από συγκεκριμένα ερεθίσματα οι διεπαφές αυτές ουσιαστικά διαβάσουν τη σκέψη επιτρέποντας σε ένα άτομο πχ με περιορισμένη κινητικότητα να κινήσει με τη σκέψη του (και αφού έχει φορέσει ένα ειδικό neuro-headset) το ποντίκι πάνω στην οθόνη ενός υπολογιστή ή να δηλώσει κάποια προτίμηση του.

Οι εφαρμογές τόσο για τα άτομα αυτά όσο και σε κάθε βιομηχανία όπως για παράδειγμα τα video games είναι απεριόριστες ιδιαίτερα καθώς το πεδίο αποτελεί μια ραγδαία αναπτυσσόμενη ερευνητική περιοχή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ερευνητών από όλο τον κόσμο και σύντομα αναμένεται να είναι διαθέσιμη σε όλο και περισσότερους ανθρώπους με άμεσες αλλαγές στην ποιότητα του τρόπου ζωής αν μιλάμε για άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και στον πολιτισμό καθώς ο καθένας αναρωτιέται που μπορεί να οδηγήσει μια τέτοιου είδους τεχνολογία αναγνώρισης της σκέψης.

Thinker Thing3Το πρώτο 3d αντικείμενο που δημιουργήθηκε με το μυαλό Πηγή: http://www.designboom.com/technology/3d-printing-with-the-mind-objects-from-thought-by-thinkerthing/

Ο Bryan Salt λέει πως όταν ήταν μικρός αυτό που ήθελε ήταν να δει τις φανταστικές φιγούρες που έφτιαχνε με τη φαντασία του να ξεπηδούν μπροστά του στη στιγμή!Και αυτό το όνειρο του θέλησε να αξιοποιήσει δημιουργώντας την Thinker Thing. Η εταιρεία αξιοποιεί τις διεπαφές εγκεφάλου υπολογιστή αλλά και το 3d printing με στόχο τη δημιουργία των πρώτων τρισδιάστατων αντικειμένων μόνο με τη σκέψη!Ακούγεται τρελό;Και όμως το πρώτο αντικείμενο που δημιουργήθηκε με αυτό τον τρόπο είναι γεγονός και είναι το μικρό πορτοκαλί «χέρι» της φωτογραφίας. Οι άνθρωποι της Thinker Thing θέλουν τώρα να εξελίξουν το project ακόμα περισσότερο δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να δημιουργήσουν φανταστικές φιγούρες χωρίς να χρειάζεται να χειρίζονται πολύπλοκα σχεδιαστικά προγράμματα ή να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις.

Η ιδέα σύμφωνα με τους δημιουργούς είναι απλή. Μπορεί να είναι ακατόρθωτο για ένα μηχάνημα να αντιληφθεί τι φιγούρα έχει κάποιος στο μυαλό του ή ακόμα και τι χρώμα έχει αυτή η φιγούρα αλλά είναι πολύ πιο απλό να αναγνωρίσει ότι ο χρήστης συμφωνεί πως το χρώμα που έχει στο μυαλό του είναι το κόκκινο. Ή με άλλα λόγια μπορεί να μη μπορεί να καταλάβει αν εσύ έχεις στο μυαλό σου 4 ποδιά για το μικρό τερατάκι που θέλεις να φτιάξεις αλλά είναι εύκολο να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να γνωρίζει ότι πως το σχήμα που σου δείχνει στην οθόνη με 2 πόδια δεν είναι αυτό που θέλεις με βάση την αντίδραη του εγκεφάλου σου σε αυτό που σου φέρνει στην οθόνη. Ξεκινάει σταδικά λοιπόν και σιγά σιγά δημιουργεί το τρσδιάστατο μοντέλο που ο χρήστης έχει στο μυαλό του. Στη συνέχεια με την τρισδιάστατη εκτύπωση κάνει το μοντέλο αυτό πραγματικότητα στα χέρια του χρήστη!Είναι τόσο παράξενο όσο και εκπληκτικό.

Με αυτούς τους ρυθμούς και τις νέες ιδέες και νέες τεχνολογίες που διαρκώς γεννιούνται αναρωτιέται κανείς πώς θα ορίζεται η τέχνη ή το ταλέντο σε μερικές δεκαετίες. Πόσο προσβάσιμη θα είναι αυτή η τεχνολογία; Υπάρχει άραγε περίπτωση ποτέ να αντικαταστήσει τα εργαλεία του καλλιτέχνη ή του σχεδιαστη; Και μια άλλη πλευρά: σε έναν κόσμο που οι σκέψεις γιατί όχι και τα όνειρα μπορούν να γίνουν φανερά σε τρίτους με τη χρήση ενός μηχανήματος τι συμβαίνει με την ιδιωτικότητα και τον άνθρωπο;Οι άνθρωποι της Thinker Thing πάντως δηλώνουν ενθουσιασμένοι και η Χιλιανή κυβέρνηση υποστηρίζει δυναμικά το έργο και το δοκιμάζει πιλοτικά σε σχολεία τγς Χιλής ως ένα τρόπο να φέρουν τα παιδιά με λιγότερα προνόμια σε επαφή με την τέχνη την τεχνολογία και την επιστήμη και να τα εμπνεύσει με τη μαγική σύνδεση μεταξύ τους . Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

 

Βιβλιογραφία:

- Colin Druce-McFadden. "Dreaming up Reality: 3D Printed Objects Created by Your Mind." DVICE. N.p., 31 May 2013. Web. 20 June 2013. <http://www.dvice.com/2013-5-31/dreaming-reality-3d-printed-objects-created-your-mind>.

- Zak Stone. "This Mind-Controlled 3-D Printer Generates Creatures From Your Kid's Brainwaves." Co.Exist. N.p., n.d. Web. 26 June 2013. <http://www.fastcoexist.com/1682224/this-mind-controlled-3d-printer-generates-creatures-from-your-kids-brainwaves>.

- Rodrigo Db. "3D Printing with the Mind: Objects from Thought by Thinker Thing." Designboom. N.p., 31 May 2013. Web. 20 June 2013. <http://www.designboom.com/technology/3d-printing-with-the-mind-objects-from-thought-by-thinkerthing/>.