Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 14:55

Το Μουσείο της Ακρόπολης και τα χαμένα έσοδα...

Γράφτηκε από τον 

Συνεχίζοντας την προσφιλή μου πρακτική να στέλνω επιστολές ενημέρωσης σε θεσμικούς και μη παράγοντες για προβλήματα που αφορούν την Αθήνα και την πολιτιστική μας κληρονομιά, αποφάσισα να στείλω και μια στον Πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητή κ. Παντερμαλή.

Ο λόγος ήταν για να θίξω ένα ζήτημα λειτουργίας και εσόδων του Μουσείου, το οποίο ναι μεν μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως δευτερεύουσας ή και άνευ σημασίας, απο την άλλη όμως αν το παρατηρήσει κανείς απο μια πιο οικονομική, ορθολογιστική πλευρά, θα μπορούσε να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για την ίδια την επιβίωση του Μουσείου.

Παραθέτοντας το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής, προσθέτω απλά οτι έναν σχεδόν μήνα μετά την αποστολή της, δυστυχώς δεν έχει υπάρξει απάντηση και το χειρότερο, δεν έχει υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος που περιγράφεται. Όπως και νάχει πάντως, ελπίζω στο άκρως αντιπροσωπευτικό για την ελληνική μας ιδιοσυγκρασία "κάλλιο αργά παρά ποτέ"...

Greece Athens - New Acropolis Museum

"Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σας γράφω αυτήν την επιστολή για να σας προτείνω μια λειτουργική παρέμβαση στο Μουσείο της Ακρόπολης με σκοπό την δραστική μείωση διαφυγόντων κερδών.

Εδώ και αρκετούς μήνες έχω παρατηρήσει το φαινόμενο πολλοί επισκέπτες που αποφεύγουν να αγοράσουν εισιτήριο να ανεβαίνουν στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο του Μουσείου με τον ανελκυστήρα, με την πρόφαση να επισκεφθούν το καφέ του Μουσείου. Αποτέλεσμα είναι και το καφέ να επισκέπτονται δωρεάν αλλά και τους ορόφους με τα εκθέματα για τα οποία κανονικά θα έπρεπε να είχαν εκδώσει εισιτήριο.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτή η πρακτική έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στα έσοδα του Μουσείου (ειδικά σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που χτυπά βάναυσα και τα έσοδα των Μουσείων και εν γένει τον χώρο του Πολιτισμού) όσο και στην γενικότερη εικόνα του Μουσείου ως χώρου που δεν γίνεται επαρκής έλεγχος των εισιτηρίων και επομένως συνίστανται αδικίες εις βάρος όσων επιλέγουν την ορθή οδό της αγοράς εισιτηρίου.

Δυστυχώς, η πρακτική αυτή ακολουθείται εδώ και αρκετούς μήνες. Για αυτόν τον λόγο προτείνω την τοποθέτηση μηχανημάτων ελέγχου μεταξύ του καφέ και του διαδρόμου που οδηγεί στον όροφο των Γλυπτών του Παρθενώνα και στις κυλιόμενες σκάλες που οδηγούν στο επίπεδο με τις αρχαϊκές και τις άλλες κλασικές αρχαιότητες. Με αυτόν τον τρόπο, όποιος έχει εισιτήριο θα μπορεί να συνεχίσει από το καφέ την περιήγηση του στους χώρους εκθεμάτων, ενώ όποιος δεν έχει θα αναγκαστεί να βγάλει. Ταυτόχρονα, δεν αποτρέπεται από το να επισκεφθεί κανείς το καφέ δωρεάν.

Θεωρώ ορθολογική και άμεσα υλοποιήσιμη την παραπάνω πρόταση που αποσκοπεί πάνω από όλα στην αποκατάσταση του δικαίου απέναντι σε όσους εκδίδουν κανονικά εισιτήριο, αλλά και στην ίδια την οικονομική βιωσιμότητα του Μουσείου στο μέλλον.

Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση της πρότασης μου, παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Όμηρος Δ. Τσάπαλος"

assets LARGE t 420 4131254

Έκθεση εικόνων


Όμηρος Δ. Τσάπαλος

Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τους σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας και των Cultural Industries στο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επόμενο βήμα μου η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ζήτημα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ασχολούμαι συστηματικά είτε μέσω αρθρογραφίας, είτε μέσω επιστημονικών εργασιών με ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων. Κάτοχος Αριστείου Πολιτικών Επιστημών.