Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010 20:15

Bookcrossing. Τα βιβλία θέλουν να ταξιδεύουν ελεύθερα...

Γράφτηκε από την 

Bookcrossing είναι να «ξεχνάς» βιβλία σε παγκάκια, πάρκα, καφετέριες, πλατείες , αφήνοντάς τα ελεύθερα να γυρίσουν τον κόσμο.

Είναι μια παράδοση , διαδεδομένη εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους νεαρούς βιβλιόφιλους. Η διαδικασία είχε ως εξής:  Όταν κάποιος αποφάσιζε να «απελευθερώσει» ένα βιβλίο, έγραφε στην πρώτη ή την τελευταία σελίδα το όνομα του, την περιοχή, και την ημερομηνία «απελευθέρωσης» και το άφηνε κάπου. Αυτός που θα το έβρισκε τυχαία στο διπλανό παγκάκι μπορούσε να το πάρει, να το διαβάσει, να γράψει κι αυτός τα στοιχεία του και να το «απελευθερώσει» ξανά. Έτσι τα βιβλία ταξίδευαν από χέρι σε χέρι σ' όλο τον κόσμο .

Το Μάρτιο του 2001 ο Ron Hornbaker και η γυναίκα του Kaori αποφάσισαν να οργανώσουν και να εκσυγχρονίσουν κάπως αυτή την διαδικασία, κι έτσι εγένετο το site του bookcrossing:  http://www.BookCrossing.com

Τα μέλη του bookcrossing, οι λεγόμενοι bookcrossers καταχωρούν βιβλία στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε κάθε βιβλίο να έχει τον δικό του κωδικό αριθμό (αριθμός BCID). Με αυτόν τον κωδικό το βιβλίο «μαρκάρεται» (είτε χειρόγραφα, είτε με μια ειδική ετικετούλα). Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αριθμό, όποιος βρει ένα «απελευθερωμένο» βιβλίο, μπορεί να μάθει μπαίνοντας στο www.BookCrossing.com, ποιός το απελευθέρωσε, να διαβάσει τα σχόλιά του και να δει πού αλλού έχει ταξιδέψει. Μπορεί να γράψει και τη δική του γνώμη στο ηλεκτρονικό «ημερολόγιο», ώστε οι άλλοι BookCrossers να μάθουν ότι το βιβλίο είναι? ασφαλές. Έπειτα αφού το διαβάσει (ή όχι), πρέπει να το αφήσει πάλι να ταξιδέψει. Να το «ξεχάσει» ξανά.

Με τον τρόπο αυτό οι αρχικοί ιδιοκτήτες δε ζουν με την αβεβαιότητα ότι το αγαπημένο τους βιβλίο έχει καταλήξει σε κάποιο σκουπιδότοπο. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους αναγνώστες από διαφορετικές χώρες του κόσμου να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσουν απόψεις σχετικά με τα βιβλία που ταξιδεύουν.

Από το 2001 και μέσα σε λίγα μόλις χρόνια το bookcrossinbookcrossingg κατάφερε να αναδειχθεί σε αγαπημένο θεσμό παγκοσμίως με αποτέλεσμα να εγγράφονται καθημερινά στην ιστοσελίδα του 350 νέα μέλη περίπου. Στη τελευταία καταμέτρηση, υπήρχαν πάνω από 810.000 BookCrossers, σε πάνω από 170 χώρες της γης, οι οποίοι έχουν καταχωρήσει περισσότερα από 5.800.000 βιβλία. Οι BookCrossers είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου και εθνικότητας. Υπάρχουν bookcrossers ακόμα και στην? Ανταρκτική! Η πλειονότητά τους βρίσκεται στις ΗΠΑ. Εντούτοις, οι Ευρωπαίοι πληθαίνουν συνεχώς. Τα βιβλία δεν γνωρίζουν σύνορα και συχνά όταν «απελευθερώνονται» κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια?

Αυτή τη στιγμή η ιστοσελίδα είναι μόνο στα αγγλικά. Όμως υπάρχουν φόρουμ σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και φυσικά και στα ελληνικά. Εκεί οι BookCrossers μπορούν να συζητούν και να αλληλοβοηθούνται. Αν βρεις ένα βιβλίο, δεν χρειάζεται να γράψεις στο «ημερολόγιό» του στα αγγλικά. Τα ελληνικά φτάνουν και περισσεύουν! Η εγγραφή στο site είναι ΔΩΡΕΑΝ. Δίνεις το e-mail σου και ένα password, αλλά μέσα στην ιστοσελίδα εμφανίζεσαι μόνο με ένα ψευδώνυμο (nickname) που εσύ επιλέγεις. Το email σου δεν εμφανίζεται ποτέ και πουθενά στο site (κοινώς δεν το μαθαίνει κανείς, άρα δεν θα έχεις spam ενοχλήσεις) . Στο site δίνεις στα βιβλία σου κωδικούς BCID, μέσω των οποίων, εμφανίζεται που και πότε απελευθερώθηκαν ή θα απελευθερωθούν. Έτσι, πολλοί BookCrossers μπορούν να κάνουν? σαφάρι για να τα βρουν. Στο ?Go Hunting? μπορείς να δεις ποια βιβλία έχουν απελευθερωθεί ώστε να τα? κυνηγήσεις.

Υπάρχουν πάνω από 5.100 εγγεγραμμένοι Έλληνες απ? όλη τη χώρα. Το Ελληνικό Φόρουμ του site είναι το http://www.bookcrossing.com/forum/28 και μέσω αυτού οργανώνονται τακτικές συναντήσεις των μελών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Χανιά. Επίσης υπάρχει ένας ελληνικός «Ταξιδιωτικός Οδηγός» με οδηγίες για το Bookcrossing στα ελληνικά: http://bookcrossing.travel.guide.googlepages.com/index.html .

Τέλος, μία φορά το χρόνο διοργανώνεται ένα πανελλαδικό συνέδριο.Το 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing θα γίνει στη Θεσσαλονίκη 21-24 Μαίου 2010. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το συνέδριο στο http://www.bookcrossers.gr

Το BookCrossing συνbookcrossingtitleδυάζει την περιπέτεια, την ανιδιοτέλεια και τη λογοτεχνία σε ένα μοναδικό μίγμα, το οποίο οι βιβλιόφιλοι βρίσκουν ακαταμάχητο. Η ομοιότητα με τα μηνύματα μέσα σε μπουκάλια και τα σημειώματα δεμένα σε μπαλόνια φέρνουν στο μυαλό ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις. Κάνε την ανάμνηση καθημερινότητα και απελευθέρωσε βιβλία.

Τα βιβλία θέλουν να ταξιδεύουν ελεύθερα...

 

 

Έφη Φαρμάκη

Είμαι απόφοιτος των Δραματικών Σχολών «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» του Γ.Κιμούλη και «Δήλος» της Δ.Χατούπη , καθώς και στο Studio Nama της Ελ.Σκότη. Ασχολούμαι με το χορό από πολύ μικρή ηλικία και έχω κάνει μαθήματα τραγουδιού, μουσικής και πολλά σεμινάρια υποκριτικής και χορού με σπουδαίους δασκάλους. Εργάζομαι ως ηθοποιός-χορεύτρια, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσα το τμήμα «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών» της ΑΣΟΕΕ.