Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 00:11

Paul Cezanne VS Ιμπρεσιονισμό

Γράφτηκε από την 

Σε τι διαφέρει o Paul Cezanne από τους ιμπρεσιονιστές; Τι καινούργιο προσθέτει στην απεικόνιση και την αντίληψη του κόσμου; Ποιες λειτουργίες ενεργοποιεί στην πρόσληψή του;

Έχοντας εκθέσει με τους ιμπρεσιονιστές το 1873 και το 1877, εγκατέλειψε το Παρίσι για να ξαναγυρίσει στην πατρίδα του, το Αιξ-αν-Προβάνς, κοντά στον πατέρα του, όπου και έζησε απομονωμένος, απορροφημένος από την τέχνη του. Λόγω της οικονομικής ανεξαρτησίας του δεν είχε ανάγκη να αναζητήσει αγοραστές για τα έργα του με αποτέλεσμα να μείνει σχεδόν άγνωστος και ξεχασμένος ως το 1895, όταν οργανώθηκε η πρώτη του ατομική έκθεση στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Πισσαρό. Από τότε το έργο του αναγνωριζόταν ολοένα και περισσότερο για να γίνει τελικά ευρύτατα γνωστός μόνο με τη μεταθανάτια έκθεσή 56 πινάκων του στο Σαλόνι του 1907. Το έργο του αντιπροσωπεύει τη μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στον κυβισμό.

Ο Σεζάν ήθελε να πετύχει την ισορροπία, αρμονία, τελειότητα, γαλήνη και μεγαλείο των μεγάλων κλασικών ζωγράφων, όπως ο Πουσέν, χωρίς όμως να εφαρμόσει καθορισμένους παραδοσιακούς κανόνες και μεθόδους αντίθετες με τη φύση, αλλά αντιμετωπίζοντας το κάθε αντικείμενο με νέο μάτι. Ήθελε, όπως οι ιμπρεσιονιστές, να υποταχθεί στις εντυπώσεις του, να ζωγραφίζει σχήματα και χρώματα που έβλεπε, όχι εκείνα που ήξερε ότι υπάρχουν ή που του είχαν διδάξει.
Ήθελε να χρησιμοποιήσει τις ανακαλύψεις των ιμπρεσιονιστών ,αλλά και να ξαναβρεί την αίσθηση της τάξης και της αναγκαιότητας που χαρακτήριζε την τέχνη του Πουσέν. Ο ιμπρεσιονισμός είχε έργα εκθαμβωτικά, αλλά και ακατάστατα (όπως μπορεί κανεις να αντιληφθεί συγκρίνοντας τα παρακάτω τοπία του Σεζάν και του Μονέ). Ο Σεζάν απεχθανόταν την ακαταστασία και τη σύγχυση. Είχε πάθος για τα δυνατά έντονα χρώματα, αλλά και για τη διαυγή σύνθεση.

cezanne_-_mont_sainte-victoire_barnes
cezanne-mont sainte-victoire barnes
claude_monet_-_landscape_parc_monceau_paris_paris
claude_monet-landscape parc monceau paris
Εκείνος ήθελε να αποδώσει τους πλούσιους αδιάσπαστους τόνους της φύσης κάτω από τον ουρανό του Νότου, θεωρούσε όμως ότι η απλή επιστροφή στη χρήση των αγνών βασικών χρωμάτων σε μεγάλη έκταση απειλούσε την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας. Οι εικόνες που είναι έτσι ζωγραφισμένες μοιάζουν επίπεδες και δεν κατορθώνουν να δώσουν την αίσθηση του βάθους.
«H τέχνη είναι μια αρμονία παράλληλη με τη φύση», έλεγε κι αναρωτιόταν πώς μπορεί να μείνει πιστός στην αλήθεια των οπτικών ερεθισμάτων χωρίς να θυσιάσει κάθε έννοια της τάξης, πώς να αποκαταστήσει τη σταθερότητα της φόρμας, χωρίς να χάσει τη χρωματική ακτινοβολία των ιμπρεσιονιστών, πώς να συμφιλιώσει την επίπεδη επιφάνεια του μουσαμά με την ψευδαίσθηση του βάθους.

Είχε, ωστόσο τη μοναδική ικανότητα να βλέπει ταυτόχρονα τόσο το βάθος όσο και το συνολικό μορφότυπο, ενώ παράλληλα ένιωθε ότι ένας πίνακας πρέπει να υπάρχει πρώτα στις δύο του διαστάσεις πριν δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της τρίτης.

Οι πίνακες του είναι απόρροια παρατεταμένου στοχασμού μπροστά στη φύση κι όχι στιγμιαίες καταγραφές των φευγαλέων της εφέ, όπως αυτοί των ιμπρεσιονιστών. Στόχος του ήταν να εμπνεύσει ένα στοιχείο σταθερότητας και διαχρονικότητας στην ιμπρεσιονιστική ζωγραφική, θεωρώντας ότι της έλειπε η απλότητα, η μεγαλοπρέπεια και κυρίως η αίσθηση βαθύτερης δομικής ενότητας που μπορεί να προσδώσει καθολικότητα ακόμα και στην πιο αποσπασματική άποψη.

Ο Σεζάν ήθελε να αποδώσει τη φύση «με τον κύλινδρο, τη σφαίρα και τον κώνο». Η επιθυμία του να μείνει απόλυτα πιστός στις εντυπώσεις των αισθήσεων του μπροστά στη φύση φαινόταν να μάχεται την πρόθεση του να μετατρέψει τον Ιμπρεσιονισμό σε κάτι πιο στέρεο και ανθεκτικό, όπως είναι η τέχνη των μουσείων. Το θαύμα είναι ότι το πέτυχε, ότι κατόρθωσε το φαινομενικά ανέφικτο στη ζωγραφική του.

cezanne_-_still_life_with_compotier
still life with compotier
Όλα αυτά, εύκολα μπορεί να τα αντιληφθεί κανείς μέσα από τα έργα του, όπως για παράδειγμα στη νεκρή φύση «Φρουτιέρα, ποτήρι και μήλα», όπου οι επιφάνειες είναι πιο πλατιές και ενοποιημένες, πιο στέρεες η πινελιά μεγαλύτερη. Το σχέδιο βγαίνει μέσα από το χρώμα, αλλά υπάρχει σχέδιο, περισσότερο από ότι σε ένα ιμπρεσιονιστικό έργο. Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, πιο πλακάτα. Είναι εμφανής η πυκνότητα στην ύλη, αλλά τα όρια των αντικειμένων δεν είναι ξεκάθαρα. Όλος ο κόσμος είναι χρωματικά μόρια και η στερεότητα του εξαρτάται από την πυκνότητα των ορίων.

Η όραση του Σεζάν είναι πολυεστιακή, τα αντικείμενα εμφανίζονται καμιά φορά σαν από διάφορες πλευρές (όπως η φρουτιέρα και το τραπέζι) προκειμένου να «μελετήσει» τα πράγματα που τον ενδιαφέρουν. Το κενό και το πλήρες δεν είναι ξεκάθαρα στο Σεζάν. Στερεότητα και ρευστότητα συνυπάρχουν, επικρατεί μια αστάθεια.


Συνδυάζει, συμπερασματικά, ο Σεζάν, σχέδιο με χρώμα, που δηλώνει συνεργασία σώματος και πνεύματος. Παίρνει την αταξία των εντυπώσεων και τις βγάζει από το χάος, τις οργανώνει, τις ταξινομεί. Το χρώμα του δηλώνει ότι προσλαμβάνει τον κόσμο με τις αισθήσεις, το οργανωτικό σχέδιο μας δείχνει ότι εισάγει και το νου. Συγκαιριάζει την αισθητηριακή παράδοση που συμβολοποιείται μέσω του χρώματος με την εγκεφαλική κατάσταση που συμβολοποιείται μέσω σχεδίου. Ακόμα, η πολυεστιακή όραση δείχνει ότι βάζει τη γνώση στις αισθήσεις. Το γνωστικό - εγκεφαλικό βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το αισθητηριακό.

cezanne_-_hortense_fiquet_in_a_striped_skirt
hortense fiquet in a striped skirt
Ο Πωλ Σεζάν χτίζει μια ατομικότητα σε επίπεδο νου και αισθήσεων, ιδεαλισμού και υλισμού, Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Γι' αυτό και αναγνωρίστηκε μετά από 200 χρόνια,, γι' αυτό αποτελεί την αρχή της μοντέρνας τέχνης.

 

 

 

Βιβλιογραφία:
Ιστορία της Τέχνης, Hugh Honour / John Fleming, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΗ
Το χρονικό της Τέχνης, Ε.Η.Gombrich, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Διδασκαλία «Διδακτικής της Τέχνης» από τον καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών Α. Ιωαννίδη
Ιστοσελίδα της wikipedia