Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010 16:25

Γέμισε η Αθήνα Χουάν Μιρό...

Γράφτηκε από  Νάνσυ Μπαλούτογλου

«Με την αυθόρμητη τεχνική του, ο Μιρό αποδεικνύει σε μια κοινωνία που όσο λιγότερο δημιουργεί τόσο περισσότερο παράγει ότι, αν η παραγωγή είναι συνώνυμη της εργασίας, η δημιουργία είναι συνώνυμη του παιχνιδιού.» Τζούλιο Κάρλο Αργκάν

Το όνομα του Χουάν Μιρό έχει συνδεθεί συχνά με την εικόνα ενός ναΐφ ζωγράφου, ο οποίος μάλιστα έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για την κραυγαλέα και επιδεικτική «ευκολία» της ζωγραφικής του. Οι μικροσκοπικές μορφές που εμφανίζονται στους πίνακες του και παραπέμπουν σε «παιδικό χέρι» αντιμετωπίζονται από πολλούς σαν ένα παιχνίδι, ένα καλαμπούρι. Ωστόσο, καμία ερμηνεία δεν είναι, ενδεχομένως, πιο επιφανειακή από αυτή, ούτε και απέχει περισσότερο από την ουσιαστική κατανόηση ενός καλλιτέχνη του δικού του διαμετρήματος?

Έργα αυτού του μοναδικού καλλιτέχνη, λοιπόν, μπορεί να απολαύσει το αθηναϊκό και μη κοινό σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Μετά από μια πολύ επιτυχημένη παρουσία (100.000 επισκέπτες) στο Τελλόγλειο ?Ίδρυμα και σε άλλους μουσειακούς χώρους της Θεσσαλονίκης, μέρος της έκθεσης "O Μιρό στη Μαγιόρκα" κατέβηκε στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ελληνικός Κόσμος, στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Θερβάντες και στον εθνικό μας αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος στην Αθήνα. Ακόμα, για τους μικρούς μας φίλους, αλλά και για όποιον κρύβει μέσα του ένα παιδί, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνηςείναι ανοιχτό με παιδικά έργα επηρεασμένα από το Μιρό.

Πριν περιηγηθούμε στους αθηναϊκούς εκθεσιακούς χώρους ας δούμε ποιος ήταν ο Χουάν Μιρό:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

mirofoto
Ο Χουάν Μιρό ?ή Ζουάν Μιρό, όπως προφέρεται στα καταλανικά γεννιέται στις 20 Απρίλη, στη Βαρκελώνη και 14 ετών φοιτά στην Εμπορική Σχολή, υπό την πίεση του πατέρα του. Κρυφά παρακολουθεί μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές τους, Ουρχέλ και Χοσέ Πάσκο. Το 1912 γράφεται στη Σχολή Τέχνης του Νταλί κι 6 χρόνια μετά, διοργανώνεται η πρώτη προσωπική του έκθεση στη Galleria Dalman, στη γενέτειρά του.

Το 1921, εγκαθίσταται στο Παρίσι, και κάνει παρέα με τους, Τριστάν Τζάρα, Αντρέ Μπρετόν, Μαξ Ζακόμπ, Έρνεστ Χεμινγουαίη και Χένρι Μίλερ. Η Gallerie Licorne διοργανώνει προσωπική του έκθεση. Το 1929 παντρεύεται τη Πιλάρ Χουνκόσα, με την οποία αποκτά μια κόρη, τη Ντολόρες και 3 χρόνια μετά, επιστρέφει στη Βαρκελώνη. Ασχολείται με τη σκηνογραφία και σχεδιάζει τα κοστούμια για τα Ρώσικα Μπαλέτα Ντιαγκίλεφ.

Με το ξέσπασμα του Εμφυλίου, το 1936, επιστρέφει στο Παρίσι με την οικογένειά του. Το 1941, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης, διοργανώνει αναδρομική του έκθεση. Την επόμενη χρονιά, επιστρέφει για εγκατάσταση, στο πατρικό του. Το 1955 σταματά να ζωγραφίζει κι ασχολείται με τις Γραφικές Τέχνες και τα Κεραμικά. Τον επόμενο χρόνο, μετακομίζει στη Πάλμα της Μαγιόρκα, σ' ένα ατελιέ που έχτισε για κείνον ο Χοσέ Λουίς Σερτ. Ξαναρχίζει να ζωγραφίζει 4 χρόνια μετά, εκθέτει στις ΗΠΑ κι Ιαπωνία. Το 1975 ιδρύει το Ίδρυμα Χουάν Μιρό Κέντρο Σπουδών Σύγχρονης Τέχνης.

Το 1983, ανήμερα Χριστούγεννα, πεθαίνει στο ατελιέ του στην Πάλμα της Μαγιόρκα, πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών.

miro-family
Ο Joan Mirο με τη σύζυγό του Pilar, την κόρη τους Dolors και τους γιούς της David και Emili.

Σαν σπουδαστής στη Βαρκελώνη (1907-15), υπήρξε θαυμαστής της τέχνης της πατρίδας του Καταλονίας, της λαϊκής τέχνης, και της ακραίας εκδοχής της Αρ Νουβώ που αντιπροσωπεύει η αρχιτεκτονική του Γκαουντί. Στα πρώτα του έργα, είναι φανερή η επίδραση του Σεζάν και των Φωβ. Κατά τη διάρκεια του Α? Παγκοσμίου πολέμου, συναντήθηκε με τον Ντελωναί στην Πορτογαλία. Το 1920, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και επηρεάστηκε από τους συμπατριώτες του Πικάσο και Γκρίς. Στη δεκαετία του 1920, συνδέθηκε στενά με τους σουρεαλιστές και πήρε μέρος σε όλες τις σημαντικές τους εκθέσεις. Η ελεύθερη "καλλιγραφία" των έντονα χρωματισμένων μορφών οδήγησε τον Μπρετόν στο να τον αποκαλέσει «ο πιο σουρεαλιστής απ? όλους μας».

Αφήνοντας το υποσυνείδητό του να δημιουργεί ελεύθερα ημιαφηρημένες φόρμες, ανέπτυξε αυτό που ο Μπρετόν αποκαλούσε «καθαρό ψυχικό αυτοματισμό». «Αρχίζω να ζωγραφίζω», έλεγε ο ίδιος ο Μιρό, «και τότε ο πίνακας προβάλει, ή επιβάλει την παρουσία του, κάτω από το πινέλο μου. Καθώς δουλεύω, οι φόρμες γίνονται σημεία μιας γυναίκας, ή ενός πουλιού». Σε πολλούς από τους πρώτους σουρεαλιστικούς του πίνακες κυριαρχεί μια σχεδόν παιδική αθωότητα και η χαρά της ελεύθερης επινόησης. Με το ξέσπασμα ,όμως, του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και τη ζοφερή προοπτική μιας νέας παγκόσμιας σύρραξης, η οπτική του γίνεται σκοτεινότερη και οι φόρμες του όλο και πιο δυσοίωνες, θυμίζοντας αμοιβάδες που επιπλέουν σε ένα άυλο σύμπαν ? «βιομορφικές»,όπως τις αποκαλούσε ο ίδιος.

Ο Μιρό ήταν κλειστός άνθρωπος, χαμηλών τόνων. Ζωγράφιζε σαν παιδί, αλλά λένε ότι γεννήθηκε παππούς. Τα έκανε όλα με πρόγραμμα, τον ενδιέφερε μόνο να είναι υγιής ώστε να δουλεύει συνεχώς.

Δούλευε σαν κηπουρός, (άλλωστε πίστευε ότι το έργο του γεννιέται και μεγαλώνει σαν τα δέντρα στη γη), γι? αυτό και το όνειρο του ήταν να έχει μεγάλο εργαστήρι ώστε να μπορεί να δουλεύει πολλά έργα ταυτόχρονα. Το εργαστήριο του ήταν και το ησυχαστήριο του, το οποίο ελάχιστοι μπορούσαν να επισκεφτούν. Τον ήξεραν πιο πολύ σαν «Ο Χουάν της Pilar». Για αυτό και ο Νταλί δεν τον εκτιμούσε, γιατί το θεωρούσε μονόχνοτο.

"Θέλω να δολοφονήσω τη ζωγραφική"

Ο ίδιος αντιτάχθηκε σε όλο το παραδοσιακό κόσμο της τέχνης, καθώς θεωρούσε ότι αυτός προωθούσε την τέχνη σαν ένα αξεσουάρ των πλουσίων, έτσι γεννήθηκε και η περίφημη αυτή φράση του που συνήθιζε ο ίδιος να λέει. Βαρέθηκε τα πρότυπα της ζωγραφικής. Ζωγραφίζει στα πάντα εκτός από καμβάδες, όπως στον πάτο ενός κουτιού, δημιουργεί τάπητες, τοιχογραφίες, γλυπτά και κεραμικά, πλήθος χαρακτικών και γενικά γραφικών έργων.

"Αν χάσεις την επαφή με τον κόσμο χάνεσαι και εσύ ο ίδιος"

Πίστευε ότι η τέχνη πρέπει να είναι προσιτή στο κοινό. Δεν του άρεσε να πωλούνται ακριβά τα έργα του, αν και ήταν από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες. Για τον ίδιο λόγο τύπωνε πολλά αντίτυπα από τα χαρακτικά του και υλοποιούσε έργα σε δημόσιους χώρους.

«Ό,τι προέρχεται από τη γη είναι καλό»

Του άρεσε η φύση, τα αστέρια, η γη. Μιλούσε στα βράχια και τα στοιχεία της φύσης. Στους τοίχους του εργαστηρίου του, σε διάφορα σημεία, είχε συγκεντρώσει τα πιο απίθανα μικροαντικείμενα, φωτογραφίες με μνήμες παλιών πολιτισμών, σπαράγματα της λαϊκής παράδοσης, ένα κλαδί, μία πέτρα, μια ραχοκοκαλιά ψαριού... καρτ ποστάλ, αποκόμματα εφημερίδων, βότσαλα, πεταλούδες, κοχύλια, siurells (πήλινες σφυρίχτρες από τη Μαγιόρκα), μικρά παιχνίδια, kachinas (κούκλες που θεωρούνταν ότι είχαν μαγικές ιδιότητες) από τους Ινδιάνους Hopi ή μάσκες από την Ωκεανία. Τα στοιχεία αυτά ενσωματώνονται στα έργα του, αποδεικνύοντας την αγάπη του για τη φύση, αλλά και τη λαϊκή τέχνη. Για τον ίδιο λόγο βάζει έντονα καθαρά χρώματα, κι όχι αναμίξεις, στα έργα του και χρησιμοποιεί πολύ τα μάτια που τα θεωρεί ένα μυθολογικό στοιχείο, κάτι ιερό. Τα πάντα έχουν ψυχή και ζωή, γι? αυτό βάζει μάτια ακόμα και στα δέντρα..

?Για μένα μετρά η σιωπή, το κενό, το σοκ?

Τον συγκινεί η βουβή μουσική των πραγμάτων, τον συναρπάζει η ακινησία, οι μεγάλοι χώροι όπου δημιουργούνται κινήσεις αέναες.

miro-working


Ο ΜΙΡΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΟΡΚΑ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

H έκθεση «Ο Mir? της Μαγιόρκα», που παρουσιάζεται στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από 22 Φεβρουαρίου μέχρι 30 Μαΐου 2010, περιλαμβάνει πολλά από τα έργα που φιλοξενήθηκαν στη Θεσσαλονίκη ?όλα πρωτοεμφανιζόμενα στην Αθήνα? λίγα λάδια, μακέτες, μήτρες, δοκίμια εκτυπώσεων, bon ? tirer (= προς εκτύπωση) και εκτυπώσεις της ώριμης περιόδου του καλλιτέχνη από τα εργαστήριά του στην Πάλμα, που ακόμα είναι ενεργά, χάρη στη δημιουργική ώθηση άλλων καλλιτεχνών.

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται:

? 6 Έργα με λάδια

Μόνο 6 είναι τα έργα με λάδια στην έκθεση, αφού ο Μιρό είχε αρχίσει να εγκαταλείπει τη ζωγραφική και να στρέφεται σε άλλες μορφές δημιουργίας ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ΄20. Τα λάδια αυτά είναι της περιόδου 1976-1981 και είναι ζωγραφισμένα, εκτός από καμβά, σε χαρτόνι, ξύλο και λαμιναρισμένο ύφασμα. Σε κάποια το λάδι συνδυάζεται με μολύβι ή και κιμωλία. Όλα είναι ατιτλοφόρητα.

miro-hellenic2
Ο εκθεσιακός χώρος στο «Θέατρον». Στον κόκκινο τοίχο αριστερά βλέπουμε 2 λάδια και τα απτικά έργα που τα συνοδεύουν, από το προγράμμα «Αγγίζοντας την τέχνη». Δεξιά βρίσκονται χαρακτικά από τη σειρά «Άνθρωποι της θάλασσας» και ευθεία από τη σειρά Fundaci? Palma

Τη σειρά αυτή, αξίζει να σημειωθεί, συνοδεύουν μικρά απτικά εργάκια που μιμούνται τα πρωτότυπα στα πλαίσια του προγράμματος «Αγγίζοντας την τέχνη» για άτομα με ολική η μερική απώλεια όρασης. Τα περιγράμματα των μορφών και άλλα στοιχεία περιγραφής αποδίδονται με ανάγλυφες γραμμές, ενώ χρησιμοποιούνται χαρτόνια και άλλα για την καλύτερη απόδοση και πρόσληψη της τονικότητας των χρωμάτων, των επιφανειών, των σχημάτων, των όγκων, της τεχνικής του καλλιτέχνη κ.λ.π. Τα εργάκια αυτά συνοδεύονται από κείμενα σε γραφή Braille. Η καταπληκτική αυτή προσπάθεια αποτελεί μια συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ» ? Σχολή Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών ? Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας.

? Χαρακτικά έργα από τη σειρά Els gossos (Τα σκυλιά)

Η σειρά Els gossos (Τα σκυλιά) αποτελείται από εννέα εκτυπώσεις που έγιναν με διαφορετικές τεχνικές, όπως η οξυγραφία, η τονική οξυγραφία και η οξυγραφία με ζάχαρη. Παραθέτεται και μήτρα. Η παραγωγή αυτής της σειράς υλοποιήθηκε στα εργαστήρια του Son Boter στην Πάλμα της Μαγιόρκα με αφετηρία το 1976, αλλά τα 30 αντίτυπα της έκδοσης τυπώθηκαν το 1979 στη Βαρκελώνη. Ο τίτλος αυτής της σειράς έχει σχέση με μία από τις τεχνικές που εφαρμόστηκαν, την οξυγραφία με ζάχαρη. Ενώ οι μήτρες στέγνωναν στην αυλή του Son Boter, πλησίασαν κάποια σκυλιά για να γλείψουν τις πλάκες με τη ζάχαρη κι άφησαν τα σημάδια από τις πατούσες τους σε κάποιες από τις μήτρες. Ο Mir? απαθανάτισε αυτά τα ίχνη, που ήταν αποτέλεσμα της τύχης, στις εκτυπώσεις της σειράς. Ο Μιρό δεν έδωσε τίτλους ούτε σε αυτά τα έργα, που ενδεικτικά ονομάζονται «Μακέτα Els gossos ΙΙΙ» , «Μακέτα Els gossos V» κτλ.

? Χαρακτικά έργα από τη σειρά Gens de la mer (Άνθρωποι της θάλασσας)

Αυτή η σειρά αποτελείται από δεκατρείς εκτυπώσεις του 1990 που δημιουργήθηκαν με αφετηρία ένα bon ? tirer με ημερομηνία 19 Ιουνίου 1981. Ο Daniel Lelong εξέδωσε 60 αντίτυπα σε χαρτί Rives, αριθμημένα και υπογεγραμμένα στη μήτρα. Ο Mir? εκφραζόταν συχνά μέσω σειρών ή εικονογραφημένων βιβλίων, αλλά τύπωσε και πολλά ανεξάρτητα έργα, όπως το La Marchande de couleurs (Η χρωματοπώλισσα) του 1981. Ορισμένα από αυτά τα έργα είναι: «Ο ναυαγός», «Το μωρό γαρίδα», «Αφρός μέσα στα σχοινιά», «Κατά την έφοδο», «Η δαιμονισμένη του Καλαμαγιόρ», «Η καβουροφάγος»? Στα έργα αυτά βλέπουμε ορισμένα από τα στοιχεία που συναντάμε πολύ σε όλο το έργο του Μιρό, όπως είναι τα μάτια, τα αστέρια, τα καθαρά χρώματα. Ακόμα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι τα «ανθρωπάκια» του δεν έχουν σώμα, αλλά το κεφάλι ενώνεται κατευθείαν με τα πόδια, πόδια που πατούν γερά στη γη, τη Μάνα Γη που τόσο αγάπησε ο Μιρό.

? Χαρακτικά έργα από τη σειρά Fundaci? Palma (Ίδρυμα Πάλμα)

Η εκτύπωση της σειράς Fundaci? Palma (Ίδρυμα Πάλμα) έγινε το 1988 με αφετηρία ένα bon ? tirer του Mir?. Η σειρά αποτελείται από πέντε εκτυπώσεις που έγιναν με τις τεχνικές της οξυγραφίας, της τονικής οξυγραφίας και του καρβιδίου και εκδόθηκε σε 80 αντίτυπα. Ο χαράκτης και τυπογράφος αυτής της σειράς ήταν ο Jos? Torralba, συνεργάτης του Mir? από το 1973. Είχαν δουλέψει μαζί στην εικονογράφηση του El llibre dels sis sentits (Το βιβλίο των έξι αισθήσεων) (1981), οι εκτυπώσεις του οποίου αποτέλεσαν την αφετηρία των σειρών Fundaci? Palma I, II και III. Εκτυπώσεις, bon ? tirer και μήτρες παρουσιάζονται από αυτή τη σειρά.

? Λιθογραφίες και μήτρες ανεξάρτητες, με πιο βίαιο χαρακτήρα, ένδειξη της εναντίωσης του καλλιτέχνη στο Φράνκο.

? Φωτογραφίες των Francesc Catal?-Roca και Jean-Marie del Moral

Οι φωτογραφίες του Francesc Catal?-Roca και του Jean-Marie del Moral στο φουαγιέ του «Ελληνικού Κόσμου» προσφέρουν ένα ταξίδι στην τελευταία περίοδο του Mir? (όταν κατοικούσε στη Μαγιόρκα και δημιουργούσε έργα στο εργαστήριο που του έχτισε ο Jos? Lluis Sert) και παρουσιάζουν ορισμένες προσωπικότητες που γνώρισε ή θαύμασε ο καλλιτέχνης.

 

«Ο Mir? της Μαγιόρκα» ? Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Την έκθεση «Ο Mir? της Μαγιόρκα» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» συνοδεύουν τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα (για σχολεία αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες), μέσα από τα οποία τα παιδιά θα γνωρίσουν το μεγάλο καλλιτέχνη Joan Mir?.

Σκοπός των προγραμμάτων είναι να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με το έργο του μεγάλου Καταλανού καλλιτέχνη Joan Mir?, ενεργοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Συγκεκριμένα, τα τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την έκθεση «Ο Mir? της Μαγιόρκα» είναι:

Ο μικρός Joan όταν? ζωγραφίζει/ Ο Mir? γλύπτης/ Ο Mir? της Μαγιόρκα και η ώριμη περίοδος στη χαρακτική

miro-helleniccosmos
Πανό με το εργαστήριο του Μιρό στο γκαράζ του «Ελληνικός Κόσμος»

Διάρκεια έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου-30 Μαΐου 2010

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης:

Δευτέρα ? Τρίτη ? Πέμπτη: 09:00π.μ-14:00π.μ

Τετάρτη ? Παρασκευή: 09:00π.μ-21:00μ.μ

Σάββατο: 11:00π.μ-16:00π.μ

Κυριακή: 10:00π.μ-16:00π.μ

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ, 4ευρώ φοιτητικό. Δεν ισχύει ατέλεια καλλιτέχνη

Επικοινωνία

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος

Αίθουσα Ισμήνη και φουαγέ του «ΘΕΑΤΡΟΝ»

Τηλ.: 212 254 0322

http://miro.hellenic-cosmos.gr/

Επιμέλεια έκθεσης: Θεσσαλονίκη & Αθήνα: Μάριος Ελευθεριάδης

Επιστημονική επιμέλεια: Maria Luisa Lax Cacho (Ίδρυμα Μir? της Μαγιόρκα)


Ο ΜΙΡΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΟΡΚΑ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

Cervandes_miro-poster
Εξίσου σημαντική και με παρόμοιο αριθμό έργων είναι η έκθεση «Ο Χουάν Μιρό της Μαγιόρκα- χαρακτικά και σχέδια» στο Ινστιτούτο Θερβάντες, που εγκαινιάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2010.

Οι 34 λιθογραφίες της σειράς Ubu aux Bal?ares (Υμπί εν Βαλεριάδες), οι 15 λιθογραφίες της σειράς Le L?zard aux plumesd?or του 1971 (Η σαύρα με τα χρυσά πούπουλα), οι 12 μακέτες για τις σειρές Gaud?, έγγραφα, σχέδια, παρτιτούρες και σημειώσεις σχετικά με τον Υμπύ Τύραννο του Αρφρέντ Ζαρρύ και τις θεατρικές του παραστάσεις, περιλαμβάνονται σ? αυτήν την έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το Ίδρυμα Πιλάρ και Χοάν Μιρό στη Μαγιόρκα, το Ινστιτούτο Ramon LLull και την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα.

miro_gaudibaleareslezard
Μακέτα για το Gaud? VIII, περί το 1975/ Υμπύ εν Βαλεαρίδαις, 1971/ Η Σαύρα με τα χρυσά πούπουλα, 1971

Η σειρά Gaud? αποτελεί φόρο τιμής στον Καταλανό μοντερνιστή αρχιτέκτονα, τον οποίο ο Μιρό γνώρισε όταν ήταν έφηβος. Η πλήρης σειρά αποτελείται από 21 εκτυπώσεις που έγιναν βάση προκαταρκτικών μακετών. Έχουν γίνει με τις τεχνικές μολύβι, παστέλ, μελάνι, γκουάς, κολάζ. Η πολυχρωμία μπλε, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο έρχεται σε αντίθεση με τη σοβαρότητα του μαύρου και συχνά σχηματίζει μια ακανόνιστη σκακιέρα σαν αυτήν που χρησιμοποιούσε ο Gaud? στα αρχιτεκτονικά του σχέδια.

«Η σαύρα με τα χρυσά πούπουλα» ήταν βιβλίο -συλλεκτική έκδοση του οποίου εκδόθηκε το Νοέμβριο του 1971- με εικονογραφήσεις του Μιρό που συνόδευαν δικά του κείμενα γραμμένα σε σουρεαλιστικό ύφος. Και οι 15 λιθογραφίες συναντώνται στην έκθεση.

Οι λιθογραφίες της σειράς Ubu aux Bal?ares καθώς και τα υπολοιπα εκθέματα που αφορούν στον Υμπύ Τύραννο-πρωταγωνιστή του ομώνυμου έργου του Alfred Jarry, δηλώνουν το έντονο ενδιαφέρον του Μιρό για αυτήν την αλλόκοτη προσωπικότητα που ο Μιρό συνέδεε με τον Ισπανό δικτάτορα Φράνκο. Η εμμονή αυτή του καλλιτέχνη τον οδήγησε να δημιουργήσει σχέδια, να γράψει σημειώματα και να τυπώσει 4 εικονογραφημένα βιβλία, που όλα εκδόθηκαν από τον Έλληνα εκδότη Teriade.

miro-cervantes-2
Εικονογραφήσεις, σχέδια και σημειώσεις που αφορούν στον Υμπύ Τύραννο

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο με κείμενα των Maria Luisa Lax Cacho, Magdalena Aguilo Victory, Joan Punyet Miro, Emili Fernandez Miro,Yvon Taillandier , φωτογραφίες του Μιρό και των έργων που εκτίθενται.

Η ελεύθερη είσοδος -παρόλο που το Ινστιτούτο Θερβάντες αποτελεί ιδιωτικό οργανισμό, όπως και το πολιτιστικό κέντρο «Ελληνικός Κόσμος»- κάνει ακόμα πιο προσιτό το έργο του Μιρό στο αθηναϊκό κοινό, που μπορεί να απολαύσει στο χώρο του Ινστιτούτου τα μοναδικά αυτά έργα, στα πλαίσια της εξάπλωσης του Ισπανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα.

miro_cervantes1

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μάριος Ελευθεριάδης

Διεύθυνση του Εγχειρήματος: Magdalena Aguil? Victory

Επιμελήτρια: Mar?a Luisa Lax Cacho

Απογραφέας: Mar?a Antonia Artigues Cabrer

Συντηρητής: Enric Juncosa Darder

Συντονιστές: Mar?a Luisa Lax Cacho, Mar?a Antonia Artigues Cabrer και Enric Juncosa Darder.

Συνεργάτες: Esther Molina Costa, Pere Manel Mulet i Ferrer, Jessica Sabater Garc?a και Javier Costa Mart?n.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00 - 13.30π.μ και 16.00 - 20.00μ.μ. Σάββατο: 10.00 - 13.30π.μ.

Κλειστά: 25 Μαρτίου, 1, 2, 5 Απριλίου, 1 και 24 Μαΐου 2010.

Επικοινωνία:

Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας

Μητροπόλεως 23, Αθήνα. Τηλ.: 210.3634117, εσωτ. 2

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΤΑ ΦΩΣΦΟΡΙΖΟΝΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ»

miro_documentary

Στον «Ελληνικό Κόσμο», αλλά και στο Ινστιτούτο Θερβάντες προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Τα φωσφορίζοντα ίχνη των σαλιγκαριών».

Το ντοκιμαντέρ αυτό προτείνει μια αναδρομή σε εκείνη τη δημιουργική «στιγμή» κατά την οποία ο Mir? έβαλε χρώμα στα όνειρά του. Οδηγός του επισκέπτη είναι τα λόγια που κατέγραψε ο Yvon Taillandier στο ?Joan Mir?: je travaille comme un jardinier? (Joan Mirό: δουλεύω σαν κηπουρός), που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση XX?me Si?cle, αρ. 1, τ. 1, Παρίσι, 15 Φεβρουαρίου 1959. [Διάρκεια: 54?, Σκηνοθεσία: Cesc Mulet / The Phosphorescent Trails of Snails © La Perif?rica produccions / Televisi? de Mallorca. 2009]


Ο ΜΙΡΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΟΡΚΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Πρόκειται για μία φωτογραφική περιήγηση στο εργαστήρι του σπουδαίου Καταλανού δημιουργού του 20ού αιώνα, που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» να «ταξιδέψουν» στον προσωπικό χώρο δημιουργίας του Χουάν Μιρό και να ζήσουν την ατμόσφαιρα του εργαστηρίου της Μαγιόρκα, μέσα από το φακό τριών σημαντικών φωτογράφων, των Ζαν-Μαρί ντελ Μοράλ, Καταλά Ρόκα και Χοακίν Γκόμις.

miro-elbenizelos
Φωτογραφίες από το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος από το φωτογράφο Καταλά Ρόκα

Η έκθεση «Ο Μιρό της Μαγιόρκα» στο αεροδρόμιο παρουσιάζεται σε τρία στάδια: Από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2009 φιλοξενήθηκαν οι φωτογραφίες του Ζαν-Μαρί ντελ Μοράλ, από 1η Δεκεμβρίου 2009 έως 28 Φεβρουαρίου 2010 οι φωτογραφίες του Καταλά Ρόκα και από 1ης Μαρτίου έως και 31 Μαΐου 2010 θα φιλοξενούνται τα έργα του Χοακίν Γκόμις.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

 

Ο ΜΙΡΟ ΣΤΟMOYΣEIO EΛΛHNIKHΣ ΠAIΔIKHΣ TEXNHΣ

Σε μία αίθουσα του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, τέλος, παρουσιάζεται από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 23 Ιουλίου του 2010 η έκθεση «Παρέα με το Mirό» με έργα ζωγραφικής και τρισδιάστατες κατασκευές παιδιών που συμμετέχουν στα 3μηνης και 8μηνης διάρκειας εικαστικά εργαστήρια που διοργανώνει το μουσείο στο χώρο του. Όλα τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από συνεργάτες του Μουσείου, εξειδικευμένους σε θέματα τέχνης.

Τα παιδιά, 5-12 ετών, είχαν την ευκαιρία, να δουν έργα του καλλιτέχνη, να τα σχολιάσουν και να οικειοποιηθούν ορισμένα από τα σύμβολά του. Τον είπαν "πολυσχήματο", "πολυσυμβολικό", χρωματιστό, μα πάνω από όλα ονειροπόλο.

Όπως ο Mirό, έτσι και τα παιδιά χρησιμοποίησαν έντονα περιγράμματα, δυνατά και καθαρά χρώματα, δημιουργώντας αλλόκοτες ανθρώπινες μορφές, ασυνήθιστες φιγούρες ζώων, φανταστικούς χώρους. Ακροβατώντας μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας τα παιδιά έπαιξαν με τα υλικά ζωγραφικής, επεξεργάστηκαν τις φόρμες του καλλιτέχνη, πειραματίστηκαν με διάφορες τεχνικές. Στην ίδια εικόνα δοκίμασαν την συνύπαρξη στοιχείων από τα έργα του καλλιτέχνη με στοιχεία της δικής τους φαντασίας.

Ένα διαδραστικό παιχνίδι με προτζέκτορα, όπου οι μικροί επισκέπτες μπορούν να δημιουργήσουν προσωρινά εργάκια, παρόμοια με αυτά του Μιρό, ολοκληρώνει την έκθεση.

Στο Μουσείο παρουσιάζονται δύο λιθογραφίες του Mirό, ευγενική παραχώρηση του Μουσείου-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη T?riade, βιογραφικά στοιχεία και βιβλία για τον καλλιτέχνη.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα.

Με δωρεάν είσοδο για τα παιδιά και μόνο 2 ευρώ για τους ενήλικες, μπορεί κανείς να απολαύσει, εκτός από τα  έργα που αφορούν στο Μιρό, και τις εκθέσεις  "Γευματίζοντας με... καλλιτέχνες" και " Όταν τα παιδιά συνάντησαν τον Πάουλ Κλεε...", μέχρι τον Ιούνιο.

mirochildrensartmuseum1
Δεδούκου Μαρία, 13,5 ετών

Επιμέλεια έκθεσης:

Γιώτα Καλλιακμάνη, Ζωγράφος ? Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος Μουσείου

Θεανώ Κοτταρίδη, Ιστορικός Τέχνης ? Μουσειολόγος, Επιμελήτρια Μουσείου

Μαρίνα Στελλάτου , Ζωγράφος

Ώρες Λειτουργίας:

Τρίτη - Σάββατο: 10.00π.μ - 14.00π.μ

Kυριακή: 11.00π.μ - 14.00π.μ

Το μουσείο παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα και τις επίσημες αργίες

και από 1- 31 Αυγούστου

Επικοινωνία:

Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, Πλάκα, 105 58 Αθήνα

Tηλ.: 210 3312 621 και 210 33 12 750,

Τηλ. & Fax: 210 33 13 734


Βιβλιογραφία

? Μεγάλοι ζωγράφοι-Μιρό /Βιβλιοθήκη τέχνης / Καθημερινή

? Ο Juan Miro της Μαγιόρκα-Χαρακτικά και σχέδια/ Instituto Cervantes, Fundacio Pilar y Joan Miro,Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ

? Fundacio Joan Miro, Βαρκελώνη /SKIRA CARROGGIO-κατάλογος έκθεσης

? Λεξικό εικαστικών τεχνών/ Χέρμπερτ Ρηντ/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΗ

? Ιστορία της Τέχνης, Hugh Honour / John Fleming/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΗ

? Ιστοσελίδα του πολιτιστικού κέντρου «Ελληνικός Κόσμος» www.hellenic-cosmos.gr

? Ιστοσελίδα του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος www.aia.gr

? Ιστοσελίδα του μουσείου παιδικής τέχνης www.childrensartmuseum.gr

? Ιστοσελίδα www.thebelbo.wordpress.com

? Ιστοσελίδα www.peri-grafis.com

? Πληροφορίες από ξεναγό- μουσειοπαιδαγωγό της έκθεσης του πολιτιστικού κέντρου «Ελληνικός Κόσμος»

? Επιτοίχιες σημειώσεις των εκθεσιακών χώρων που αφορούν στα εκθέματα

? Πληροφορίες από το ντοκιμαντέρ που συνοδεύει την έκθεση με τίτλο «τα φωσφορίζοντα ίχνη των σαλιγκαριών»

miropaintings2