Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής "Συγγραφή: Από την ιδέα στην πράξη"

Αλέξης Σταμάτης Αλέξης Σταμάτης

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής "Συγγραφή: Από την ιδέα στην πράξη", με τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη. Από 24 Απριλίου, 8, 15, 22, 29 Μαΐου & 5 Ιουνίου 2015, στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Μια σειρά μαθημάτων που ως θέμα της έχει το πώς περνάμε από μια ιδέα στη συγγραφική πράξη. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να μπουν στην "κουζίνα του συγγραφέα" και να διερευνήσουν κρυφούς τόπους και τρόπους, που θα τους βοηθήσουν στη δική τους γραφή. Το μείζον είναι ο καθένας από τους συμμετέχοντες να ανακαλύψει και να εμπλουτίσει την αποκλειστικά δική του «συγγραφική φωνή».
Στις συναντήσεις μας θα μιλήσουμε για τεχνικές και τρόπους γραφής και θα κάνουμε ασκήσεις σε ένα περιβάλλον διάδρασης και δημιουργικότητας. Παράλληλα, θα γίνεται και μια ταυτόχρονη «ανάγνωση» και πιστοποίηση όσων λέμε μέσα από ασκήσεις δημιουργικής γραφής.
Στο σεμινάριο θα «χρησιμοποιήσουμε» με δημιουργικό τρόπο την τρέχουσα έκθεση του Μουσείου Ηρακλειδών με θέμα «Μεταμορφώσεις των Αθηνών » η οποία συνεχίζεται έως τις 19 Ιουλίου, με επίκεντρο όχι μόνο τα μνημεία αλλά και τον άνθρωπο.
Η φωτογραφία, είναι η πιο «μεταφυσική» από της τέχνες, μια και αναπαριστά κάτι που πότε δεν υπήρξε κι όμως είναι αληθινό: την κρυσταλλωμένη στιγμή. Έτσι, αποτελεί εξαιρετικό υλικό για τη λογοτεχνία μια και λειτουργεί ως αφορμή για ανάκληση και δημιουργική επεξεργασία. Αρκετές λοιπόν από τις ασκήσεις μας θα έχουν ως εκκίνηση αυτές τις παλιές φωτογραφίες και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνδηλώσεις τους, δημιουργώντας έτσι μια οργανική σχέση ανάμεσα στο ίδιο το εργαστήρι και τον χώρο στον όποιον εκτυλίσσεται, ανάμεσα στην Λογοτεχνία και το Μουσείο, ανάμεσα στο «τώρα» και το «τότε».

Πληροφορίες
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
"ΣΥΓΓΡΑΦΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ"
με τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Ηρακλειδών 16, Θησείο
T: 210 3461981
Τόπος Διεξαγωγής: Κεντρικό κτίριο

Διάρκεια: έξι τρίωρα σεμινάρια
Ημέρες & Ώρες Διεξαγωγής: Παρασκευή, ώρα 18:00-21:00
Ημερομηνίες: 24 Απριλίου, 8, 15, 22, 29 Μαΐου & 5 Ιουνίου [παραλείπεται η Παρασκευή 1η Μαΐου]
Τηλέφωνο για εγγραφές και πληροφορίες :
210 3461981καθημερινά 10:00 – 13:00
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα :

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει είκοσι τρία βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλίο για παιδιά, νουβέλες, ποίηση). Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Ο έβδομος ελέφαντας" (1998), εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το "Μπαρ Φλωμπέρ" (2000) εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Επανεκδόθηκε το 2012 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε νέα, συμπληρωμένη έκδοση. Η "Αμερικάνικη Φούγκα" (2006) κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η "Μητέρα Στάχτη" (2005) εκδόθηκε στα αγγλικά και τα τουρκικά. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, "Ο Άλκης και ο λαβύρινθος" (2009), κέρδισε το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου.
Για τη δεύτερη ποιητική συλλογή του, "Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων" (2003), του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στη Μεγάλη Βρετανία. Ο μονόλογός του "Τελευταία Μάρθα" παίχτηκε το 2008 στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Δύο μονόλογοί του με τίτλο Γένεση ανέβηκαν το 2009 στο Θέατρο Χώρα. Το θεατρικό του έργο "Δακρυγόνα" παρουσιάστηκε το 2010 στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, όπου το 2012 ανέβηκε και το θεατρικό του Σκότωσε ό,τι αγαπάς. Το έργο του "Μεσάνυχτα σ' έναν τέλειο κόσμο'' ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν το 2013. Το έργο του ''Innerview'' ανέβηκε το 2014 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και διδάσκει δημιουργική γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού και στο Μουσείο Ηρακλειδών.

mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
facebook event: https://www.facebook.com/events/828965623842208/