Master Class στο Φαγκότο με τους Alexei Tkachuk και Γεώργιο Φαρούγγια

Αφίσα, Kyklos Ensemble Αφίσα, Kyklos Ensemble

To KYKLOS ENSEMBLE εκπαιδεύει: Master Class στο Φαγκότο με τους Alexei Tkachuk και Γεώργιο Φαρούγγια. Προετοιμασία για ακρόαση σε ορχήστρα (probespiel training) & κατασκευή καλαμιών. Από τις 20 έως 24 Φεβρουαρίου 2014 στην Αίθουσα δοκιμών του KYKLOS στο Ωδείο Αθηνών.

Το σύνολο μουσικής δωματίου KYKLOS, στα πλαίσια μιας ευρύτερης εκπαιδευτικής λειτουργίας που αποτελεί βασικό πυλώνα της δημιουργίας του, μένοντας πιστό παράλληλα σε μία από τις βασικές αρχές του -αυτήν της ανταποδοτικότητας-, δίνει την ευκαιρία σε νέους μουσικούς να επιμορφωθούν υπό την αιγίδα του, διοργανώνοντας το πρώτο του master class με τον σολίστα του συνόλου και καταξιωμένο έλληνα φαγκοτίστα Γεώργιο Φαρούγγια καθώς και μια σημαντική προσωπικότητα από το εξωτερικό: τον διεθνώς αναγνωρισμένο ομότεχνό του Alexei Tkachuk -μέλος της ορχήστρας Bamberg Symphony, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Βρέμης και εκπαιδευμένο στη διάσημη Οrchestra Academy της Φιλαρμονικής του Βερολίνου.
Στα πλαίσια του master class, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ασκήσεις αναπνοής, διδασκαλία probespiel, βασικές τεχνικές, ατομικά μαθήματα, καθώς και τεχνικές για την κατασκευή καλαμιών (φαγκότου). Τα σεμινάρια θα ολοκληρωθούν, στις 24 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 16:30, με μια συναυλία του KYKLOS ENSEMBLE με ελεύθερη είσοδο για το κοινό –δίνοντας έτσι τη δυνατότητα, πέρα από τους νέους εκπαιδευόμενους, και στο ευρύτερο κοινό να παρακολουθήσει από κοντά την σολιτιστική αρτιότητα του συνόλου που όμως πειθαρχεί στον κοινό σκοπό: την ανάδειξη των μουσικών έργων μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των μελών του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Alexei Tkachuk SymphAlexei Tkachuk Symph

Alexei Tkachuk (φαγκότο)
O Alexei Tkachuk γεννήθηκε το 1969 στο Κιέβο της Ουκρανίας. Έλαβε την πρώτη του μουσική εκπαίδευση στο Special Music School for Talented Children, ώσπου ύστερα από έξι χρόνια εκπαίδευσης στο βιολί ανακάλυψε το πάθος του για το φαγκότο υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Yuriy Dondakov. Ύστερα και από την επίσημη αλλαγή των κύριων σπουδών του –από το βιολί στο φαγκότο- έγινε δεκτός στο Tchaikovsky Conservatory του Κιέβου. Εκεί εμπνεύστηκε καλλιτεχνικά από τον περίφημο σοβιετικό παιδαγωγό του φαγκότου, τον καθηγητή Vladimir Apatsky, το studio του οποίου και υπήρξε θρυλικό σε όλη την επικράτεια της Ανατολικής Ευρώπη• και καθ'όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ο Tkachuk κατείχε ήδη τη θέση του κορυφαίου φαγκοτίστα σε διάφορες ουκρανικές ορχήστρες, υπό την καθοδήγηση διευθυντών ορχήστρας όπως οι Kofman, Dimitri Kitajenko και άλλοι.
Μία καθοριστική στιγμή των πρώτων χρόνων της επαγγελματικής καριέρας του Alexei Tkachuk ως σόλο φαγκοτίστας, προήλθε από τη συμμετοχή του στον Διεθνή Διαγωνισμού Φαγκότου του Markneukirchen το 1990 όπου και του απονεμήθηκε το τρίτο βραβείο. Η επιτυχία του αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον του φημισμένου κορυφαίου φαγκοτίστα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Gunter Piesk, o oποίος προσκάλεσε τον Tkachuk να συνεχίσει τις σπουδές του στο University of Arts του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια της μαθητείας του δίπλα στον Piesk, ο Tkachuk κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Φαγκότου του Μινσκ και αφού έλαβε το Δίπλωμα Ερμηνείας του, έγινε δεκτός στη διάσημη Οrchestra Academy της Φιλαρμονικής του Βερολίνου. Εκεί, ο Tkachuk εμφανίστηκε υπό την καθοδήγηση εξεχόντων διευθυντών ορχήστρας όπως οι Mariss Jansons, Pierre Boulez, Bernhard Haitink, Günter Wand, Heinz Holliger, Zubin Mehta, James Levine, Kurt Masur, Sir Georg Solti, Seji Ozawa, Nikolaus Harnoncourt και ο Claudio Abbado.
Από το 1995-1996 o Tkachuk διετέλεσε κορυφαίος φαγκότιστας της Gustav Mahler Youth Orchestra και τελικά ιδρυτικό μέλος της Mahler Chamber Orchestra, στην οποία και υπήρξε κορυφαίος φαγκοτίστας μέχρι το 2006.
Το 1997 o Tkachuk χρίστηκε κορυφαίος φαγκοτίστας της Bamberg Symphony και από το 2005 κατέχει έδρα Καθηγητού του Φαγκότου στο University of the Arts της Βρέμης, στην Γερμανία.

Γεώργιος ΦαρούγγιαςΓεώργιος Φαρούγγιας

Γεώργιος Φαρούγγιας (φαγκότο)
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών ενώ με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης συνέχισε τις σπουδές του στην Μουσική Ακαδημία του Freiburg, απ' όπου αποφοίτησε το 1998 με διάκριση. Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Ε.Σ.Ο. της Ε.Ρ.Τ. και της Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Από το 1996 έως το 2001 κατείχε την θέση του Σόλο Φαγκότου στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Essen υπό τη διεύθυνση των W.D. Hauschild και S. Soltesz.Το ίδιο διάστημα συνέπραξε και με άλλες Ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Μονάχου, η Staatskapele της Δρέσδης, η Gewandhaus της Λειψίας, η Ορχήστρα Guerzenich της Κολωνίας, η Ορχήστρα του Στρασβούργου και της Βασιλείας, η Βασιλική Όπερα της Αμβέρσας καθώς και με μαέστρους όπως οι: G. Sinopoli, A. Fischer, D. Baremboim, K. Masur, Z. Mehta, και W. Ashkenazy. Από το 1999 έως το 2001 δίδαξε στη Folkwang Musikhochschule του Essen και συνέπραξε σαν Σόλο-φαγκότο με το συγκρότημα Consortium Classicum. Έχει εμφανιστεί σαν σολίστ με τις μεγαλύτερες ελληνικές ορχήστρες καθώς και με την Φιλαρμονική του Essen. Από το 2001 είναι Α' Φαγκότο της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ ασχολείται με τις μοντέρνες τεχνικές του φαγκότου, το κοντραφαγκότο και με το μπαρόκ φαγκότο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MASTERCLASS
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΕΣ ΘΕΜΑ
20 Φεβρουαρίου 19:00-20:00 Αρχική επικοινωνία-Νοτες-διαδικαστικά
21φεβρουαρίου 10:00-14:00 Ατομικά μαθήματα
14:00-15:30 Διακοπή
15:30-17:00 Κατασκευή καλαμιών/συζητήσεις
17:00-20:00 Σύνολα-πρόβες
22 φεβρουαρίου 10:00-14:00 Ατομικά μαθήματα
14:00-15:30 Διακοπή
15:30-17:00 Κατασκευή καλαμιών/συζητήσεις
17:00-20:00 Σύνολα-πρόβες
23 φεβρουαρίου 10:00-14:00 Ατομικά μαθήματα
14:00-15:30 Διακοπή
15:30-17:00 Κατασκευή καλαμιών/συζητήσεις
17:00-20:00 Σύνολα-πρόβες
24 φεβρουαρίου 10:00-14:00 Ατομικά μαθήματα
14:00-15:30 Διακοπή
16:30 Συναυλία του KYKLOS ENSEMBLE

Πληροφορίες
Master Class στο Φαγκότο
με τους Alexei Tkachuk και Γεώργιο Φαρούγγια
20 έως 24 Φεβρουαρίου 2014
Αίθουσα δοκιμών του KYKLOS στο Ωδείο Αθηνών